17.10.2016
1 litra mustikoita
2 dl sokeria
(tai esim. 0,5 dl ruokosokeria, 1 dl sokeria, 0,5 dl hunajaa tai vaahterasiirappia)
0,75 dl vettä
0,5-1 tl sitruunamehua
0,25 tl kanelia
Mykyt:
5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
0,5 tl suola
30 g jääkaappikylmää voita tai pakastimessa pidettyä leivontamargariinia
2,5 dl kylmää maitoa
Tätä jälkkäriä tehdessä on käytettävä mahdollisimman ”leveää kattilaa” tai, kuten itse tein, paistokasaria. Avotulella tämä syntyy esim. valurautaisessa paistinpannussa. Mykyjen ainesten on ehdottomasti oltava kylmiä, joten leivontamargariini on paloittelun jälkeen hyvä pitää pakastimessa ja jopa jauhoseoksen voi laittaa hetkeksi jääkaappiin.
Annostele kasariin tai kattilaan mustikat, makeutusaineet, vesi, sitruunamehu ja kaneli. Kiehauta ja alenna sen jälkeen lämpötila niin, että mustikkasose kuplii ja kiehuu kasaan. Älä käytä kantta.
Mustikkasoseen kiehuessa tee mykyt. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Paloittele jääkaappikylmä voi tai pakkasessa ollut margariini ja varmista, että rasva on kylmää ja jähmeää. Sekoita rasva sormenpäillä nyppimällä jauhojen sekaan murustaen sitä. Lisää joukkoon maito ja sekoita nopeasti niin, että taikinasta tulee kostea ja tasainen. Älä ylisekoita.
Kun mustikkaseos tuntuu hieman kiehuneen kasaan, nostele ruokalusikalla taikinamöykkyjä seoksen pinnalle. Peitä keittoastia höyrynpitävällä kannella tai esim. foliolla (itse peitin kasarin kannen höyryaukon folionpalalla). Anna höyrystyä n. 15 min. ÄLÄ NOSTA KANTTA TAI FOLIOTA HÖYRYSTYKSEN AIKANA. 15 minuutin kuluttua mykyjen pitäisi olla hienosti turvonneita ja kypsiä.
Nauti vaniljajäätelön, vaahdotetun vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Voi miten kivan nimen kekseit tälle ohjeelle ja niin kuin kinuskiemo ja maris jo totesivat kiva kun kerroit näiden alkuperän tarinan 🙂 Näyttää kyllä tosi herkulta.