18.10.2020
260 g mantelimassaa
60 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
3 kananmunaa huoneenlämpöisenä
400 g tuoreita kirsikoita
7,2 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 dl maitoa (ei rasvatonta)
(pari tippaa manteliesanssia tai 1-2 rkl kirsikkalikööriä)
Päälle:
tomusokeria
Puolita tuoreet kirsikat ja poista niistä kivet. Voitele ja korppujauhota 2 kpl. 10 x 20 cm leipävuokaa. Lämmitä uuni 175 ºC.
Vatkaa kulhossa mantelimassa ja pehmeä rasva hyvin sekaisin. Vatkaa sekaan sokeri vähitellen erissä. Lisää sen jälkeen munat yksitellen vatkaten taikinaan hyvin sekaisin (sen pitäisi olla kevyttä ja ilmavaa, vaikkei siltä näytä).
Mittaa erilliseen astiaan jauhot. Ota jauhoista vajaa ruokalusikallinen ja sekoita kirsikoiden kanssa (=jauhota kirsikat). Tämä estää kirsikoita valumasta leivän pohjalle paistovaiheessa.
Sekoita loppuihin jauhoihin leivinjauhe ja suola. Vatkaa taikinaan erissä vuoronperään jauhoja ja maitoa, kunnes kaikki aineet ovat hyvin sekaisin. Mausta halutessasi manteliesanssilla tai kirsikkaliköörillä.
Lusikoi vuokien pohjalle ensin kerros (ohut) taikinaa. Ripottele päälle puolet jauhotetuista kirsikanpuolikkaista (jaettuna kahteen vuokaan). Lisää päälle kerros taikinaa ja sen jälkeen loput kirsikoista. Peitä lopulla taikinalla. Katso, etteivät vuokasi ole tulleet aivan piripintaan asti täyteen.
Nosta vuoan uuniin alakeskitasolle. Peitä vuoat jo heti pinnan saatua väriä foliolla, jotta pinta ei pala. Paista kakkuja/leipiä n. 1,5 tuntia tai kunnes kokeillessa puutikulla siihen ei enää tartu taikinaa. Nosta vuoat pois uunista ja anna jäähtyä hetken. Kumoa kakut ritilän päälle jäähtymään. Ripottele jäähtyneiden kakkujen päälle siivilän läpi tomusokeria.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä