7.7.2016
Taikina:
0,5 dl sokeria
200 g voita (ei margariinia)
1-2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhoja
Täyte:
750 g kirsikoita
1,5 dl sokeria
ripaus suolaa
2 rkl maissitärkkelystä
3-4 tippaa manteliaromia
sitruunamehua (happamat kirsikat=1 tl, makea=3 rkl)
1 tl vaniljasokeria
Päälle:
1 kananmuna voiteluun
hieman sokeria
Nypi huoneenlämpöinen voi ja sokeri tasaiseksi. Lisää muna(t) ja sekoita hyvin yhteen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita, kunnes muodostuu tasainen pallo. Kääri pallo tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa ainakin 1 h.
Halkaiset kirsikat ja poista kivet. Jätä muutama kirsikka koristeluun. Kaada kirsikat kulhoon ja lisää joukkoon muut täytteen aineet. Sekoita ja anna maustua n. 0,5 h.
Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka (Ø 24 cm). Ota taikinasta n. 2/3 ja kauli se jauhotetulla leivinalustalla sen verran piirakkavuokaa isompi ympyrä, että taikinaa riittää reunoillekin. Nosta taikina vuokaan, tasoita jauhotetuin käsin sopivaksi.
Lämmitä uuni 175 ºC. Esipaista haarukalla pistelty pohja uunin ylätasolla n. 10 min.
Sekoita kaikki täytteen ainekset kulhossa. Kaada täyte hieman jäähtyneen pohjan päälle.
Kauli jäljelle jäänyt n. 1/3 taikinasta joko kanneksi piirakalle tai ota siitä suikaleita, jotka punot ristikoksi ja nostat kannen päälle. Voitele piirakan reunat kananmunalla ja puristele kevyesti kansi tai ristikko kiinni piirakan reunoihin. Jos teit kokokannen, leikkaa siihen viiltoja veitsellä. Voit kokeilla ristikon tekoa myös kaupan valmistaikinasta.
Voitele kansi tai ristikko kananmunalla ja ripottele päälle hieman sokeria.
Paista piirakkaa 175 ºC n. 45-50 min uunissa puolivälin alapuolella. Jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä piirakka foliolla.
Anna piirakan jäähtyä, jotta kirsikkahilloke ei polta suuta. Tarjoile esim. vaniljajäätelön kanssa.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1802 tähteä
Britakakku
1521 tähteä
Tuoreista kirsikoista pidän itsekin ja olen tehnyt jälkiruokia, ensimmäistä kertaa leivoin niitä käyttäen. Mutta ei viimeistä kertaa.