Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob.gif

Juuressämpylät

Leipomo: KrisseRa
Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/17669_Juuressämpylät_600x600.jpg

Jos satut lipsauttamaan lisukkeeksi hieman liian suuren annoksen uunijuureksia tai jos syksyn uusi juuressato muuten vaan inspiroi, juureksista saa tehtyä ihanan meheviä sämpylöitä.

Juurekset:
500-600 g raakoja juureksia (= n. 350-400 g paahdettuja juureksia)
1 dl öljyä
1 tl suolaa
Taikina:
350-400 g soseutettuja uunijuureksia
4 dl vettä
50 g tuorehiivaa tai 2 ps kuivahiivaa
2 rkl hunajaa
1 tl yrttisuolaa tai 1 tl suolaa + 1 tl Herbs de Provence-yrttimaustetta
ripaus jauhettua muskottia
2,5 dl grahamjauhoja
8-10 dl sämpyläjauhoja
(0,5 dl öljyä)
Päälle:
vettä voiteluun
kurpitsansiemeniä

Jos teet juurekset varta vasten sämpylöitä varten, pese ja pilko käyttämäsi juurekset uunivuokaan. Lirauta päälle öljy ja suola, pyöritä käsin sekaisin. Paahda juureksi uunin keskitasolla 250 ºC n. 30 min, kunnes juurekset ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä.
Laita juurekset kulhoon ja soseuta ne esim. sauvasekoittimella (lisää öljyä hieman tarvittaessa kylmiin juureksiin). Lisää joukkoon vesi niin, että juures-vesiseos on hiivan vaatiman lämpöinen (tuore kädenlämpöinen, kuivahiiva +42 ºC). Murusta seokseen tuorehiiva ja sekoita, kunnes hiiva on sulanut ja sekoittunut (jos käytät kuivahiivaa, lisää se vasta jauhoihin sekoitettuna). Lisää hunaja ja suola ja sekoita.
Lisää jauhoja (+kuivahiiva ensimmäisiin desilitroihin jauhoja) vähitellen, kunnes taikina tuntuu sämpylätaikinalta. Vaivaa taikinaa n. 10 min. Jos käytit aiemmin tehtyjä, yli jääneitä uunijuureksia, lisää tässä vaiheessa taikinaan n. 0,5 dl öljyä vaivaten sen hyvin taikinan sekaan. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä n. 45 min.
Kaada taikina jauhotetulle alustalle, vaivaa pois ilmakuplat ja jaa taikina 20 osaan. Muotoile palasista rouheita sämpylöitä leivinpaperilla päällystetylle leivinpellille. Peitä sämpylät liinalla ja anna kohota n. 30 min.
Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä. Paista sämpylöitä 225 ºC n. 15 min. Jäädytä pellillä peittämättöminä (rapea kuori) tai peitettynä (pehmeät sämpylät).

Ainesosat:

PorkkanaPunajuuri

Kategoriat:

JouluLeivät, sämpylät ja rieskatSyksy
- Helppo

Kommentit (0)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Toivepuoti