16.4.2014
n. 1,5 dl ruistaikinajuurta
1 litra vettä
2,2 litraa ruisjauhoja
suolaa
Liota juuri haaleaan veteen ja sekoita huolellisesti joukkoon 1 litra ruisjauhoja. Anna käydä vähintään yön yli. Hajusta ja kuplimisesta voi päätellä, onko käyminen riittävää. Lisää loput ruisjauhot. Taikina on tässä vaiheessa todella paksua ja sitä voi olla raskas työstää. Anna taikinan levätä vähintään kaksi tuntia. Moninkertaisesta ajasta ei ole haittaa, taikinan voi jättää lepäämään vaikka työpäivän ajaksi. Leivo ruisjauhoja apuna käyttäen reikäleiviksi tai leipäsiksi. Ota tässä vaiheessa noin 1,5 dl taikinaa talteen juureksi. Juuren voi säilöä lasipurkissa jääkaapissa tai pakastaa. Pistele leivät haarukalla ennen paistamista. Paista 225 asteessa 20-25 minuutin ajan. Taikinasta tulee noin 6 reikäleipää tai 12 leipästä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5632 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Hei, VINKKI: http://www.maalaispuutarha.fi/leivinlauta-puinen-c-12.html
(maalaa yllä oleva osoite ja paina pohjaan Ctrl ja näpäytä c -kirjainta, vie kursori selaimen laatikkoon ja Ctrl + v) Tästä osoitteesta lötyy ainakin ”irto” -leivinlautoja, hankin sellaisen itse, omani on räätälöity malli. Samasta osoitteesta löytyy kuivattuna myytävää luomuleipäjuurta.(Vaikka tuo liike on pohjoisessa, Enossa, niin sain leivinlaudan toimitettuna tänne ”etelään” kotiovelle, myyjällä oli asiointia täällä päin.) Kannattaa soittaa jos on jotain tuotteisiin liittyviä kysymyksiä. Etelästä en ole löytänyt ko tuotteita. Olen parikymmentä vuotta sitten kokeillut ruisleivän leivontaa, ihmeekseni onnistuivat. Oli sillä kertaa käytettävissä ns. 7 leivän uuni, jolla lienee myös osuutensa onnistumiseen.