Kinuskileipomo kermis

Kategoria: Joulu,  Muuta makeaa,  Piparikoriste-tempaus,  Piparkakkutyöt Nähty 24353 kertaa
 
15.12.2015
 
2 kommenttia

LUKIJAN RESEPTIPiparikylän talvijuhla


Piparikylässäkin vietetään talvista juhlaa. Tästä saa ihanan lahjan vaikkka naapurille ja koristeluvaihtoehtoja on loputtomasti. Pieni talon julkisivu piparimuotti on ostettu tigeristä, mutta voit myös tehdä kaavan vaikka kartongista. Taikinan ohjeella tulee noin 850 grammaa taikinaa josta kaikki ei kulu kylään paitsi jos valmistat oikein suuren kylän. Taikinaa voi myös pakastaa ja leipoa pikkupipareita vaikka aattoaamuna. Jos pakastat taikinaa muista kääriä se tiiviisti muovikelmuun. Muista valmistaa taikina hyvissä ajoin jääkaappiin maustumaan ja jähmettymään. Tämä taikina on erityisen kestävä ja helposti kaulittava.

TAIKINAN AINESOSAT:

  • 150 grammaa voita tai margariinia
  • 3/4 dl siirappia
  • 2 dl sokeria
  • noin 1 rkl piparkakkumaustetta (tai puolet kanelia ja loput inkivääriä, neilikkaa ja kardemummaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl soodaa
  • 6 1/2 dl vehnäjauhoja

TEKO-OHJE:
Laita voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan ja kuumenna sekoitellen kunnes seos kiehahtaa. Ota kattila pois levyltä ja sekoita kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Lisää kananmunat yksitellen seokseen koko ajan vatkaten. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita hyvin. Laita taikina jääkaappiin yöksi.
SEURAAVANA PÄIVÄNÄ: Kun taikina on ollut jääkaapissa yön yli ota se esille ja pehmittele se käsissäsi sopivan pehmeäksi. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Jauhota pöytä hyvin ja kauli taikina noin 3-5 millin paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta muoteilla kuvioita. Poista ylimääräiset reunat ja siirrä kuviot pellille leivinpaperin päälle. Muista laittaa ylijäänet reunapalat aina välissä hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Tee pohjalevy viimeisenä ja laulitse se suoraan leivinpaperin päälle ja nosta sitten leivinpaperi pellille. Paista pipareita 180 asteisen uunin keskitasolla 3-5 minuuttia riippuen pipareiden koosta. Ota piparit pois uunista ja anna jäähtyä hyvin ennen koristelua. Koristele haluamallasi tavalla. Kun liimaat taloja levyyn laita talon taakse pieni kolmianmuotoinen paistettu taikinapala talon tukipalaksi. Sen verran täytyy vielä tähän lisätä, että jos haluat tehdä tuollaiset ”lasi”ikkunat, niin tee pipareihin ennen paistoa aukko pienellä sydänmuotilla (ostin muuten omani sinooperista) ja laita reikään pari pientä palaa hedelmäkarkkeja. Muista leikata hedelmä karkit pieneksi ja niitä ei tarvitse paljoa yhteen koloon, muttta se riippuu tietenkin ikkunasi ja talojesi koosta. Tee ikkunoiden leikkaus ja karkkienlaitto vaihe vasta, kun piparit on siirretty pellille. Minä kaäytin tutti frutti yoghurt splash hedelmäkarkkeja, jotka toimivat todella hyvin. Älä pelästy vaikka uunissa ollessaan karkit vahhtoaisivat. Vaahto laskeutuu kyllä uunista ottamisen jälkeen.