Kinuskileipomo Karkkimörön herkut

Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Nuorten tempaus Nähty 2654 kertaa
 
09.10.2016
 
2 kommenttia

LUKIJAN RESEPTISuklainen persikkapallo


Suussa sulavan kuorrutteen alla on herkullinen persikkatäyte. Kakku on tehty pyöreään n. 2 l kokoiseen kulhoon. Täyte on muokattu Kinuskikissan Helpot suosikit-kirjan Vihreä kuula kakun päärynätäytteestä. Idea lähti siitä, että halusin tehdä itse myös kakkupohjan. Alun perin tein kakun valkosuklaakuorrutteella, mutta tumma kakkupohja kuulsi rumasti valkosuklaakuorrutteesta läpi ja laitoin sen päälle ranskanpastilleja peittääkseni sen. Kakusta tuli aika hauskan näköinen, mutta maku ei ollut hyvä, koska ranskanpastillien mintunmaku oli aika voimakas, persikka ei maistunut kakussa paljon ollenkaan. Päätin sitten tehdä uuden kakun tummalla suklaalla. Nyt maku ja ulkonäkö ovat mielestäni kohdallaan.

Tältä näyttää persikkatäyte (kuva ei ole kovin hyvä)
Tältä näyttää persikkatäyte (kuva ei ole kovin hyvä)

Pohja:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ohratärkkelystä
1/2 dl kaakaojauhetta
Persikkatäyte:
2 prk säilykepersikoita (420/235 g /prk)
4 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl vettä
6 liivatelehteä
Suklaakuorrutus:
2 levyä (290 g) tummaa suklaata
2 dl vispikermaa
n. 2 rkl voita
(muutama pala valkosuklaata)

Valmistus:
 Pohja:
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään (leivinjauhe, vaniljasokeri, vehnäjauhot, ohratärkkelys ja kaakaojauhe). Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa. Sekoita joukkoon varovasti kuivat aineet. Laita pellille leivinpaperi. Kaada taikina pellille ja tasoita pinta varovasti. Paista uunissa n. 6-7 minuuttia.
Kumoa pohja heti paistamisen jälkeen puhtaalle leivinpaperille, ja irrota pohjassa oleva leivinpaperi tarvittaessa veistä apuna käyttäen heti, koska jäähtyessään se tarttuu pohjaan kiinni. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Vuoraa n. kahden litran pyöreä kulho kelmulla. Revi pohjasta palasia ja asettele ne koko sisäpinnalle. Säästä loput pohjasta myöhempää käyttöä varten. Laita kulho jääkaappiin.
Täyte:
Valuta persikat. Soseuta persikat sauvasekoittimella, ja laita jääkaappiin odottamaan. Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota kerma (4 dl). Lisää joukkoon sokerit ja tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi. Lisää myös persikkasose ja sekoita.
Kuumenna vesi (1/2 dl) melkein kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä enin vesi pois ja sekoita liivatelehdet kuumaan veteen. Anna jäähtyä hetki jos seos on vielä todella kuumaa. Kaada ohuena nauhana täytteen sekaan rauhallisesti vatkaten. Kaada täyte kakkupohjan päälle kulhoon. Revi jäljellä olevasta pohjasta paloja ja asettele ne täytteen päälle tiiviisti niin, ettei täytettä näkyisi paljon. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.
Kuorrutus:
Paloittele suklaa, ja laita se kattilaan. Kaada kerma (2 dl) kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes suklaa on sulanut. Tiputa voi joukkoon ja sekoita kunnes sekin on sulanut. Anna jäähtyä aika paksuksi, ”mämmimäiseksi”. (Jäähtyminen voi viedä aika pitkään, joten kuorrutteen voi tehdä jo ajoissa)
Kumoa kakku tarjoilulautaselle. Vedä halutessasi juustohöylällä murua valkosuklaasta ja laita se esim. lautaselle odottamaan. Levitä kuorrutus kakun päälle rennolla otteella (ei tarvitse olla täydellinen). Ripottele valkosuklaa kakun päälle heti, ettei kuorrute ehdi kovettua.

Kuva ensimmäisestä hieman epäonnistuneesta kakusta valkosuklaakuorrutteella.

Kuva ensimmäisestä hieman epäonnistuneesta kakusta valkosuklaakuorrutteella.