27.4.2015
Ohjeesta tulee noin 15 kpl sämpylöitä.
Vinkki! Voit nopeuttaa taikinan kohotusaikaa lämmittämällä mikroa hetken ennen kohotusta ja laittamalla kulhon liinalla peitettynä lämpöiseen mikroon (niin että mikro ei ole enää päällä!). Voit lisäksi halutessasi lisätä auringonkukan siemeniä myös taikinaan.
Ainekset:
5 dl vettä
1/2 dl tummaa siirappia
1/2 dl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
2,5 dl Myllyn Paras neljän viljan hiutaleita
2 dl ruisjauhoa
6 dl Myllyn Paras Graham täysjyvävehnäjauhoa
1 dl oliiviöljyä
noin 1 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
Valmistus:
Lämmitä vesi mikrossa kädenlämpöiseksi.
Sekoita siirappi ja hunaja hyvin veteen.
Lisää kuivahiiva ja sekoita, kunnes hiiva on kunnolla liuennut nesteeseen.
Lisää neljän viljan hiutaleet joukkoon.
Lisää ensin ruisjauhot sekaan, sen jälkeen loput jauhoista pari desiä kerrallaan. Muista sekoittaa hyvin aina välissä.
Lopuksi kaada oliiviöljy joukkoon ja sekoita taikinaa, kunnes se on sekoittunut hyvin. Taikinaa ei tarvitse vaivata.
Laita taikina kohoamaan liinan alle noin kahdeksi tunniksi. Kun taikina on kohonnut ainakin kaksinkertaiseksi, kumoa se jauhoitetulle leikkuulaudalle tai puhtaalle pöydälle.
Pyörittele jauhoissa sen verran, ettei taikina tartu käsiin ja pyöritä taikinasta noin kämmenen kokoisia sämpylöitä. Asettele sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle, jätä leviämisvaraa.
Voitele sämpylät oliiviöljyllä ja ripottele päälle auringonkukan siemeniä.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota vielä liinan alla sen aikaa, että uuni on valmis.
Paista sämpylöitä uunissa noin 15 min, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin pintaan.
Tarjoile heti lämpöisenä voinokareen kera.
[myllynparas]
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1809 tähteä
Britakakku
1519 tähteä