29.10.2013
5 dl vettä
½ dl tummaa siirappia
1-2 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoa
4 dl Sunnuntai Rouheinen sämpyläjauhoa
4 dl Pirkka 3-viljan sämpyläjauhoa
1 dl oliiviöljyä
Paistamiseen tarvitaan 3 litran kattila
Lämmitä vesi mikrossa kädenlämpöiseksi. Lisää siirappi ja suola, sekoita. Lisää kuivahiiva ja sekoita, kunnes hiiva on kunnolla liuennut nesteeseen. Lisää kaikki jauhot omalla vuorollaan ja sekoita taikina hyvin ennen kuin kaadat seuraavat joukkoon. Lopuksi kaada oliiviöljy joukkoon ja sekoita taikinaa, kunnes se on sekoittunut hyvin. Taikinaa ei tarvitse vaivata.
Laita taikina kohoamaan liinan alle noin pariksi tunniksi, jonka jälkeen kumoa se jauhoitetulle leikkuulaudalle (taipuvat mallit sopivat tähän parhaiten, mm. Ikean). Pyörittele jauhoissa sen verran, ettei taikina tartu käsiin ja jauhota leikkuulauta vielä kerran. Painele taikina laudalle suorakaiteen muotoiseksi niin saat ilmakuplat pois ja taittele taikinan kaikki reunat kohti keskustaa nyytiksi. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja aseta kolmen litran teräskattila kannen kanssa (tyhjänä) sinne lämpenemään. Peitä taikina liinalla ja anna kohota sen aikaa, että uuni on valmis (alle puoli tuntia).
Ripottele jauhoja kohonneen taikinanyytin päälle, kumoa se kuumentuneeseen kattilaan niin että kohonnut puoli kääntyy kattilan pohjalle.
Paista 225 asteessa puoli tuntia kannen kanssa, jonka jälkeen ota kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 15 min (riippuen uunista). Kypsän leivän tunnistaa, kun se kumisee pintaan koputtaessa.
Kumoa leipä kattilasta ja nauti sen hetken jäähdyttyä 🙂
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5594 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1802 tähteä
Britakakku
1521 tähteä
Hauska seikkailu siis luvassa 🙂 Olen käyttänyt ihan teräskattilaa, jossa lasinen kansi. Ja niin! Yksi lisäys tulikin mieleeni, muutan sen myös reseptiin. Kattila ja kansi kannattaa laittaa uuniin tyhjänä silloin kun laittaa uunin lämpenemään, näin ollen myös pohjasta tulee rapea kun se on kuuma heti kun taikina kaadetaan sinne. Ohje kuulostaa monimutkaiselta, mutta se on todella helppo ja onnistuu aina vaikka asiat menisi vähän ”sinne päin”. Mielenkiinnolla jään odottamaan!