Kinuskileipomo Kakkuherttuatar

Kategoria: Kakkupohjat Nähty 54371 kertaa
 
16.12.2013
 
5 kommenttia

LUKIJAN RESEPTIMehevä vaalea kakkupohja


Muokattu reseptistä Mehevä suklaakakkupohja. Alkuperäisen ohjeen laatija Kinuskikissa.

Kokeilin rohkeasti tehdä Kinuskikissan Mehevästä suklaakakkupohjasta ensin vaalean gluteenittoman version, jonka kokeilu onnistui suorastaan mehevästi. Onnistuneen kokeilun jälkeen halusin vielä kokeilla toista vaaleaa versiota vehnäjauhoilla, sillä tuo alkuperäinen Mehevä suklaakakkupohja kuuluu suosikkeihini, eikä mielestäni vaaleista pohjista sokerikakkupohja tai voisokerikakkupohja ole ollut yhtä hyviksi havaittuja kuin tuo suklainen. Ehkä siksi, että sokerikakkupohjassa kosteutus on niin tärkeässä roolissa, kuiva kakkupohja ei ole kovin kiva yllätys kakun sisällä. Ja voisokerikakkupohjan paistaminen saattaa olla joskus aika haastavaa.

Joten vaihtoehtona oli tehdä vaalea mehevä kakkupohja, joka on maukas ja sokerikakkupohjaa kosteampi, sekä nousee kauniin tasaisesti. Tämä ei noussut yhtä korkeaksi kuin gluteeniton (huom. nesteen määrä niissä eri), mutta sanoisin että ainakin yhtä korkeaksi kuin Kinuskikissan suklaaversio, joten kolmeen osaan saa kyllä leikattua. Erittäin maukas ja täyteteläinen pohja! Tässä se on 🙂

Taikina:
3,5 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
2,5 tl vaniljasokeria
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 huoneenlämpöistä munaa
2 dl kädenlämpöistä maitoa

Paistolämpötila ja -aika:
175 astetta, keskitasolla 50-60 minuuttia

Kostutus:
2 ½ dl kostuketta (maito, vaniljamaito, mehu, virvoitusjuoma)

Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm).
WP_20131212_005

Sekoita kuivat aineet keskenään.
WP_20131212_012

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Jos et muistanut nostaa munia ajoissa huoneenlämpöön, laita ne hetkeksi lämpöiseen veteen ennen voisokerivaahtoon lisäämistä.
WP_20131212_009
WP_20131212_015

WP_20131212_016
WP_20131212_021

Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon sihdattuna ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito.
WP_20131212_024
WP_20131212_028

Kaada taikina vuokaan.
WP_20131212_032
WP_20131212_036

Muista pyyhevinkki!
http://www.kinuskikissa.fi/vinkki-kakun-tasaiseen-kohoamiseen/

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50-60 minuuttia.

Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista. Jos paistat irtopohjavuoassa, älä kumoa pohjaa ollenkaan; ”pura” se vain pohjasta pois ja siirrä hetken jäähdyttyä toiselle alustalle.
WP_20131212_047
WP_20131212_046
WP_20131212_061
WP_20131213_013