Kinuskileipomo Jensku

Kategoria: Joulu,  Lapset,  Taikinat Nähty 39062 kertaa
 
19.12.2016
 
9 kommenttia

LUKIJAN RESEPTITaikataikina


Mikä olisikaan omin kätösin tehtyä joulukorttia ihanampi tapa muistaa läheisiä jouluna? Siksi haluankin vinkata lapsuudestani tutusta taikataikinasta, josta loihdit helposti ja melko vähällä vaivalla yksilölliset koristeet kortteihin. Näitä ei kaupasta saa 🙂 Taikataikina sopii hyvin lapsille, sillä kotitekoinen muovailuvaha on syömäkelvottomuudestaan huolimatta täysin myrkytön.

Taikataikina: (ohje äitini reseptikansion kätköstä, paistoaika ja -lämpötila napattu täältä)

IMG_1040-004

      ♥  2 kupillista vehnäjauhoja (ruisjauhoilla saa tummemman taikinan)

      ♥  1 kupillinen suolaa

      ♥  1 kupillinen vettä

      ♥  1 rkl öljyä

Lisäksi:

      ♥  mausteita taikinan värjäämiseen (esim. kanelia, kaakaojauhetta ja currya)

        kaulin

      ♥  piparimuotteja

      ♥  varrastikku reikien tekemiseen

      ♥  kakku/keksileimasinkirjaimia (omani olen löytänyt Tigerista)

      ♥  elintarvikevärejä, akryylimaaleja, vesivärejä tms. valmiiden koristeiden maalaamiseen

Sekoita keskenään jauhot ja suola. Kaada sitten joukkoon vesi. Lopuksi sekoita taikinaan öljy. Kun taikina on tasaista, voit jakaa sen muutamaan osaan ja värjätä mausteilla haluamasi värisiksi. Jos taikina alkaa tuntua liian kuivalta esimerkiksi kaakaojauheen takia, voit lisätä joukkoon hieman vettä.

IMG_1014-001

Nyt taikina on valmis muotoiltavaksi. Voit kaulia siitä ohuen levyn ja piparimuoteilla ottaa helposti kuvioita koristeiksi. Minijoulutortut syntyvät leikkaamalla samaisesta levystä halutun kokoisia neliöitä, joista tehdään torttuja oikeiden leivonnaisten tapaan. Enkelinmalliseen joulutorttuun törmäsin viime vuonna netissä, kun etsin vaihtelua tähti- ja kukkatortuille. Jos haluat painaa koristeisiin kirjaimia, numeroita tai jouluntoivotuksia taikka tehdä reikiä narun pujottamista varten, tee ne ennen kuin taikina alkaa kuivahtaa.

enkelimalli

Pienet koristeet kuivuvat päivässä huoneenlämmössäkin, mutta kestävämmän lopputuloksen ja ”aidomman leipomiskokemuksen” saa, kun koristeita kuivattaa 125-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Omat ”leipomukseni” laitoin uuniin vasta seuraavana päivänä valmistamisesta, minkä takia ne olivat jo valmiiksi melko kuivia.

Halutessasi voit maalata koristeita uunikuivatuksen jälkeen, kun ne ovat ensin jäähtyneet kunnolla.

Joulu- ja pakettikortteihin käyttämiäni tarvikkeita:

IMG_1063-001

      ♥  erivärisiä pahveja

      ♥  jouluisia lahjapapereita

      ♥  pitsinauhaa, tarroja yms.

      ♥  nauhoja ja pakettinaruja

      ♥  sakset ja kuviosakset

      ♥  puikko- ja yleisliimaa

      ♥  tusseja (hopea, valkoinen, kulta) ja kimaltavia geelikyniä

Korttien askartelussa vain taivas ja oma mielikuvitus ovat rajana! Niistä saa tehtyä juuri niin simppeleitä tai monimutkaisia kuin itse haluaa. Nätti, pelkistetty taikataikinapipari on jo itsessään kaunis koriste pahville liimattavaksi. Koristeet pysyvät hyvin kiinni ihan tavallisella yleisliimalla.

IMG_1068-003     IMG_1061-001

Voit pujottaa koristeen nauhaan ja laittaa roikkumaan paitsi korttiin myös joulukuuseen. Joulupukin paketti löytää oikealle omistajalle, kun lahjanarusta roikkuu nimikoitu taikataikinakoriste. Tällaiset sopivat hyvin myös esimerkiksi juhlakattaukseen paikkoja osoittamaan.

IMG_1077-003

♫ 17 yötä jouluun on… ♪♫ Hyvin siis ehtii valmistamaan helppoa taikataikinaa ja muovailemaan kivoja pieniä yllätyksiä perheen ja ystävien iloksi – vaikka onhan tämä kivaa ja joulumieltä nostattavaa tekemistä jo itsessäänkin 🙂

OIKEIN IHANAA JOULUN ODOTUSTA KAIKILLE!

<3:llä Jensku