Kinuskileipomo Jensku

Kategoria: Jäätelökesä,  Kesä,  Muuta makeaa Nähty 2780 kertaa
 
21.07.2015
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Liivatteeton

LUKIJAN RESEPTISitruuna-macaron-jäätelö


Halusin keksiä Jäätelökesä-tempaukseen jonkin jäätelömaun, johon en ole törmännyt jätskikioskeilla tai kaupan pakastealtaalla. Mieleeni tulivat makeaa ja kirpeää yhdistelevät sitruunamacaronit. Tässä vaniljajäätelöpohjaisessa herkussa maistuvat siis mantelisen makea macaron-leivos mukavina sattumina sekä kirpeä sitruuna itse tehdyn lemon curdin muodossa. Kirjoitin reseptiin jäätelömassaohjeeni lisäksi reseptit macaroneihin (lupa julkaisuun kysytty blogin kirjoittajalta) ja sitruunatahnaan, joten tekstistä tuli todella pitkä. Mielestäni on kuitenkin hienoa, että tämän erikoisjätskin voi valmistaa alusta asti itse ja vieläpä ilman jäätelökonetta 🙂

Noin 0,8 l jäätelöä, 5-6 kpl

IMG_0459-001

Jäätelömassa:

  • 5 dl Flora Vispiä
  • 1 dl maitoa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 dl glukoosisiirappia
  • 4 keltuaista
  • 1 rkl vanilliinisokeria

Lisäksi:

  • 15 macaron-kuorta (tai maun mukaan)
  • 5 rkl lemon curdia (tai maun mukaan)

Vatkaa keltuaiset kevyeksi vaahdoksi.

Laita paksupohjaiseen kattilaan Flora Vispi, maito, sokeri ja siirappi. Kuumenna seos koko ajan sekoittaen lähes kiehuvaksi. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää keltuaisvaahto seokseen koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle. Kuumenna seos kiehumispisteeseen, mutta älä keitä sitä.

Siivilöi seos kulhoon ja sekoita joukkoon vanilliinisokeri. Jäähdyttele jäätelömassaa jonkin aikaa kylmässä vesihauteessa, minkä jälkeen voit alkaa koostaa jäätelöä.

Jos haluat yhden jäätelörasian, kaada puolet massasta noin litran vetoiseen pakastuksen kestävään astiaan. Lisää massan päälle sitten puolet lemon curdista ja sekoittele jäätelömassaan esimerkiksi hammastikun avulla. Murskaa puolet macaron-kuorista jäätelön päälle tässä vaiheessa. Kaada loput jäätelömassasta rasiaan ja lisää taas lemon curdia ja macaron-kuoria jäätelölle niin kuin äsken.

Jos haluat pakastaa jäätelöt pienempiin astioihin kerta-annoksiksi (n. 5-6 kpl), jaa puolet jäätelömassasta purkkien pohjille. Jos teet viisi jäätelöannosta niin kuin minä, laita jokaiseen yhteensä kolme macaron-kuorta ja 2 tl lemon curdia: ensimmäiseen kerrokseen puolet, toisen jäätelömassakerroksen päälle loput.

IMG_0462-001

Pakasta isoa jäätelörasiaa vähintään 5 tuntia, pienille riittää vähän vähempikin aika. Jäätelöstä tulee kovaa, joten muista ottaa huoneenlämpöön vähintään varttia ennen herkkuhetkeä 🙂
__________________________________________________________________________________________

Noin 40 kpl (20 leivosta)

Macaron-kuoret: (Resepti täältä: http://www.paintedbycakes.com/2013/10/lime-macarons.html?m=1)

  • 80 g mantelijauhetta
  • 140 g tomusokeria
  • 20 g (erikois)hienoa sokeria
  • 70 g kananmunan valkuaista
  • (keltaista elintarvikeväriä, ei nestemäistä)
  • (nonparelleja, tarkista gluteenittomuus)

Siivilöi mantelijauhe ja tomusokeri. Sekoita kunnolla sekaisin keskenään.

Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää (erikois)hieno sokeri vähitellen vaahtoon voimakkaasti vatkaten. Lisää tässä vaiheessa elintarvikeväri, jos haluat. Vatkaa vaahtoa, kunnes se on jämäkkää ja muodostaa teräviä huippuja.

Lisää noin puolet manteliseoksesta vaahtoon varovasti mielellään nuolijalla käännellen. Massasta kannattaa jättää aluksi melko jämäkkää, sillä liian löysää macaron-massaa ei voi pelastaa.

Kaada massa pursotinpussiin, jossa on halkaisijaltaan sentin pyöreä tylla. Pursota pellille noin 3 cm:n kokoisia ympyröitä. Jos kuorien pinnalle jäävä huippu ei tunnu tasoittuvan muutamassa kymmenessä sekunnissa, kannattaa massaa käännellä kulhossa vielä hetki ja jatkaa pursottamista vasta sen jälkeen.

Jos haluat lisätä kuorien pinnalle nonparelleja tms. koristeeksi, lisää ne kuorien pinnalle tässä vaiheessa. Kopauta peltiä kunnolla pari kertaa pöytää vasten, jotta ilmakuplat hajoavat. Anna macaronien olla huoneenlämmössä noin tunnin verran, jotta kuorien pinnasta tulee kosketuskuiva.

Paista macaronit sitten 140-asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes kypsiä. Macaronit ovat valmiita, kun niiden pinta tuntuu kauttaaltaan kovalta. Irrottaa niitä ei kuitenkaan kannata yrittää vielä lämpiminä vaan vasta kunnolla jäähtyneinä.

Ylimääräiset kuoret voi pakastaa yllätysvieraiden varalle.

Lemon curd: (ohje sovellettu Kinuskikissan Lemon curd -sitruunatahnan reseptistä)

  • n. 2 rkl sitruunan kuoriraastetta (kahden ison luomusitruunan kuori)
  • 1,5 dl sitruunamehua (kahden ison luomusitruunan mehu)
  • 1/2 dl hillosokeria
  • 1 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 25 g voita

Pese ja kuivaa sitruunat huolella. Raasta niiden kuori ja purista mehu.

Laita kuoriraaste, mehu, sokerit ja munat paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes kiehahtaa. Alenna sitten lämpötilaa ja jatka keittämistä noin 7 minuuttia, jotta seos sakenee.

Siivilöi seos kulhoon ja laita kylmään vesihauteeseen. Vatkaa keskiteholla, kunnes seoksesta tulee vaahtomaista.

Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa joukkoon voi pieninä kuutioina. Vatkaa niin kauan, kunnes vaahdosta tulee tasainen. Laita valmis tahna kannellisessa purkissa jääkaappiin.

Ylimääräisen sitruunatahnan voi pakastaa.