Kinuskileipomo Jensku

Kategoria: Leivokset,  Mantelihaaste Nähty 26399 kertaa
 
26.01.2015
 
Ei kommentteja

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton

LUKIJAN RESEPTIRouheat runebergintortut


Halusin hyödyntää koristeena olleet joulupiparit leivonnassa, joten päätin kokeilla runebergintorttuja. Tein näitä ensimmäistä kertaa kotona, ja ohjeen sovelsin oman mieleni mukaan netistä löytyneistä resepteistä. Halusin ehdottomasti kokeilla täyttää runebergit vadelmamarmeladilla ennen paistoa, sillä makeaa hilloa ei näissä leivonnaisissa voi koskaan olla liikaa 😀 Rouheita nämä ovat grahamjauhon, mantelirouheen ja runsaan piparimurun ansiosta. Sisältämänsä mantelijauheen ja erityisesti -rouheen myötä nämä sopivat hyvin myös manteliseen makuhaasteeseen 🙂

Noin 20 pientä tai 12 isoa torttua

Taikina:

  • 250 g voita
  • 1 1/4 dl ruokokidesokeria
  • 1 1/4 dl fariinisokeria
  • 3 munaa
  • 1 1/4 dl mantelijauhetta
  • 1 1/4 dl mantelirouhetta
  • 3,5 dl piparimurua
  • 1,5 dl grahamjauhoja
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl kermaa

Täyte:

  • n. 1 prk (à 230 g) paistonkestävää vadelmamarmeladia

Vatkaa voi ja sokerit hyväksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon mantelit ja piparit. Vatkaa sitten joukkoon munat yksitellen. Lisää kerma. Lopuksi lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Älä vatkaa kauan, kun jauhot on lisätty. Näin leivonnaiset eivät kohoa keskeltä ”huipuiksi”.

Pursota taikina voideltuihin vuokiin. Itse pursotin taikinaa pieniä torttuja varten noin 1/4 vuoasta, isompia varten puoliväliin vuokaa.

Pyörittele esimerkiksi jauhotetun lusikan päällä kolot torttujen keskelle niin, että leivinpaperi tulee näkyviin. Pursota kolot täyteen vadelmamarmeladia. Tylla on hyvä apuväline tässä kohtaa.

Paista leivonnaisia 180-190-asteisen uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia koosta riippuen.

Kostutus:

  • 4 dl vettä
  • 4 rkl sokeria

Keitä sokerivettä kattilassa sen aikaa, että sokeri liukenee veteen. Anna torttujen ja kostutusveden jäähtyä hieman.

Kostuta tortut puoliväliin asti molemmilta puolilta. Pidä torttua hetken aikaa sokerivedessä ennen kuin nostat sen pois.

Koristelu:

  • n. 3 dl tomusokeria + vähän vettä
  • n. 1/2 prk (à 230 g) vadelmamarmeladia

Sekoita tomusokerista ja vedestä paksu sokerikuorrutus.

Pursota torttujen keskelle ensin nokare marmeladia, sitten vadelman ympärille rengas sokerikuorrutuksella.