Kinuskileipomo Jensku

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Kääretortut,  Roosa nauha -tempaus,  Täytteet Nähty 30280 kertaa
 
23.10.2015
 
15 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIRoosan rahkaisa vaahtokarkki-vadelmanauha


Roosa nauha -kampanja on alkujaan lähtenyt liikkeelle Yhdysvalloista 1990-luvun alussa. Nyt rintasyöpää vastaan taistellaan vaaleanpunaisen kampanjan voimin jo yli 40 maassa ympäri maapalloa, ja virallinen keräyskuukausi maasta riippumatta on lokakuu. Tänä vuonna Suomessa on käynnissä 13. Roosa nauha -keräys ja tuon vaaleanpunaisen tietoisuusnauhan päivää vietettiin tasan kaksi viikkoa sitten lokakuun yhdeksäntenä päivänä. Jos Roosa nauha -päivä meni sinulta ohitse, älä murehdi, sillä vielä on kuun loppuun asti aikaa lahjoittaa hyvän asian puolesta. Toki tukensa yleisesti syöpätutkimukselle ja kaikkeen sairauteen liittyvään voi antaa pitkin vuotta ryhtymällä vaikka Syöpäsäätiön kuukausilahjoittajaksi. Rintasyövän tutkimukseen keskittyvään Roosa nauha -keräykseen voi osallistua joko ostamalla Katri Niskasen suunnitteleman vuoden 2015 Roosa nauhan, jota muuten koristavat auttamista ja välittämistä symboloivat kädet vuoden Käsi sydämellä -teeman mukaisesti, tekemällä kertalahjoituksen, perustamalla oman keräyspottinsa netissä tai ostamalla jonkin yhteistyökumppaneiden monista vaaleanpunaisista tuotteista aina elintarvikkeista koruihin. Osoitteessa http://oma.syopasaatio.fi/roosa-nauha/5-2858 voi osallistua bloggaajien Roosa nauha -keräykseen. Lahjoittamalla voi auttaa kaikkia niitä lähes 5000 naista, jotka vuosittain saavat diagnoosin sairauteen, joka yleistyy koko ajan. Keräysvaroilla tuetaan paitsi rintasyöpätutkimusta myös Syöpäsäätiön ja Syöpäjärjestöjen maksutonta neuvontapalvelua, joka tukee niin sairastuneita kuin heidän läheisiään sairauden eri vaiheissa. Minä haluan osoittaa tukeni ja välittämiseni myös näin minulle rakkaan harrastuksen, taikinaterapian, muodossa. Kääretorttu sisältää hailakan vaaleanpunaisen vaahtokarkkitäytteen ja pinkkejä sydämiä eli vadelmia. Käärön pinnalla voi nähdä osan koko torttupohjaa koristavasta Roosa nauhasta 🙂

30 x 40 cm:n pellilliseen

IMG_0922-005

Pohja:

 • 4 munaa
 • 1,5 dl (erikois)hienoa sokeria
 • 1 1/4 dl gluteenitonta jauhoseosta
 • 1/4 dl maissitärkkelystä
 • 1/4 dl perunajauhoja
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 2 tl vanilliinisokeria
 • 1 rkl kaakaojauhetta
 • punaista pastaväriä (tai muuta elintarvikeväriä, joka ei löysennä massaa)

Siivilöi jauhot, tärkkelys ja leivinjauhe kulhoon. Lisää joukkoon vanilliinisokeri ja sekoita.

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää aiemmin keskenään sekoitettu jauhoseos vaahdon joukkoon muutamassa erässä varovasti lusikalla käännellen.

Ota noin kolmasosa vaaleasta massasta toiseen kulhoon ja sekoita joukkoon punaista pastaväriä sen verran, että siitä tulee kauniin vaaleanpunaista. Laita jäljelle jääneeseen massaan kaakaojauhe siivilän läpi ja kääntele tasaiseksi.

Levitä tumma massa leivinpaperoidulle pellille.  Kaada vaaleanpunainen massa pursotuspussiin, jossa pyöreä tylla, ja pursota nauhaa tai haluamaasi kuviota tumman massan läpi leivinpaperille. Pursotus kannattaa tehdä tyllaa pellistä välillä irrottamatta, jotta kuviosta tulee yhtenäinen ja kaunis. Massasta ei myöskään kannata pursottaa liian ohutta kuviota, sillä se voi ”kadota” tummaan osaan. Ei kuitenkaan haittaa, vaikkei värjättyä massaa näkyisi päälipuolella, koska se näkyy silti toisella puolella, joka on samalla kääretortun oikea puoli tässä tapauksessa.

image1

Kun olet saanut kaiken massan pellille, paista torttulevyä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kumoa kypsä pohja kevyesti sokeroidun leivinpaperin päälle. Ota vielä lämpimän kääretorttulevyn päältä leivinpaperi pois. Käännä sitten levy toisinpäin taas leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman hienosokeria tarttumisen estämiseksi.

Täytevaihtoehto 1:

 • 2 prk (à 200 g) vaniljarahkaa
 • 5 dl minivaahtokarkkeja (valko-vaaleanpunaisia tai vaaleanpunaisia)
 • 1 dl vettä (laimennettu vadelmamehukin voisi sopia)
 • kotimaisia vadelmia (pakastevadelmat jäisinä)

Täytevaihtoehto 2:

* Minulta loppuivat minivaahtokarkit kesken tätä toista täytevaihtoehtoa tehdessäni ja käytössäni oli vain neljä desiä minivaahtokarkkeja. Täytteessä vaahtokarkki ei juurikaan maistunut eikä makeuttakaan ollut tarpeeksi pelkkien makeisten ansiosta, joten varmasti koko pienen pussillisen uskaltaa tähän lisätä. Tällöin tuskin tarvitsee lisämakeutta tomusokerista, mutta maistele toki silti ennen kääretortun väliin laittamista 🙂

 • 1 prk (à 250 g) maitorahkaa
 • 1 prk (à 2 dl) vispikermaa
 • 1/4 tl vaniljajauhetta
 • (tomusokeria)
 • 1 pss (à 150 g) minivaahtokarkkeja (valko-vaaleanpunaisia tai vaaleanpunaisia)
 • 1,5 dl vettä (laimennettu vadelmamehukin voisi sopia)
 • kotimaisia vadelmia (pakastevadelmat jäisinä)

Kaada minivaahtokarkit ja neste pieneen kulhoon. Painele karkkeja lusikalla niin, että kaikki karkit ovat kastuneet. Lämmitä seosta mikrossa välillä sekoitellen, kunnes karkit ovat kokonaan sulaneet ja seos on tasaista. Jäähdytä valmista vaahtokarkkiseosta hieman.

image2

Vaahdota vispikerma ja sekoita joukkoon rahka. Jos valitsit ensimmäisen täytteen, kaada vain rahkat kulhoon ja notkista vatkaimella sekoittaen.

Lisää kermavaahto-maitorahkaseoksen tai vastaavasti pelkän vaniljarahkan joukkoon jäähtynyt mutta juokseva vaahtokarkkiseos. Sekoita tasaiseksi.

Levitä täyte jäähtyneen kääretorttupohjan päälle reunoja myöten, mutta kuitenkin niin, että rullauksen aloituspäähän tulee runsaammin täytettä kuin toiseen päähän. Näin täyte pysyy valmiin käärön sisällä eikä pursua ulos.

Ripottele makusi mukainen määrä vadelmia täytteen päälle. Rullaa täytetty pohja melko löysästi kääretortuksi.

image3

Täytteen vaahtokarkit sisältävät liivatetta, joten se hyytyy jääkaapissa. Kääretorttu on parhaimmillaan siis vasta muutaman tunnin kuluttua valmistamisesta, mieluiten vasta seuraavana päivänä. Hyytyneenä ja jääkaapissa tekeytyneenä siitä on myös helppo leikata siistejä paloja terävällä veitsellä.

IMG_0932-002

Kaksivärinen kääretorttu on sellaisenaan jo näyttävä leivonnainen kahvipöytään, mutta halutessasi voit koristella sen mieleiselläsi tavalla. Itse tein pari ruusua värjätystä vaahtokarkkimassasta, ja asettelin ne kevyesti tomusokeroidun tortun päälle.

roosa-nauha