Kinuskileipomo Jensku

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Kesä,  Makeat piirakat,  Mustikkatempaus Nähty 8906 kertaa
 
03.08.2015
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIMummin mustikkatorttu


Tämän vuosien takaa tutun ohjeen olen saanut mummiltani, joka taas on saanut sen ystävältään. Muistan, miten ihastuin tortun makeaan ja vähän tavallisesta piirakan täytteestä poikkeavaan makuun jo pienenä mummin luona kahvitellessa. Edelleen tänä päivänä hän leipoo tätä, jos tiedossa on synttärit tai muut juhlat 🙂 Nyt päätin valmistaa tämän ihanan piirakan ensi kertaa itse ja laittaa maistuvan ohjeen jakoon muillekin. Tuli tästä ainakin melkein yhtä hyvää kuin mummin tekemä 😉

Noin 26 cm:n piirakkavuokaan

IMG_0593-001

Pohja:

  • 100 g voita
  • 3/4 dl sokeria
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl rasvatonta maitoa (käytin kevytmaitoa)

Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Yhdistä pehmeä voi ja sokeri käsin tai sähkövatkaimen hitaalla teholla. Lisää joukkoon maito ja jauhoseos. Sekoita, kunnes taikina on tasainen.

Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. (Itse valmistin tortun irtopohjavuoassa, josta siirsin kypsän pohjan tarjoilulautaselle. Piirakka on kuitenkin murenevaista murotaikinaa, joten tämä kannattaa valmistaa siinä vuoassa, josta sen myös tarjoilee.) Taikina kohoaa uunissa melko paljon, joten se kannattaa painella ohueksi pohjan kohdalta. Anna jähmettyä jääkaapissa noin vartin ajan ennen paistoa.

Piirakkapohjaa paistetaan 200 asteessa. Ohjeessa paistoajaksi ilmoitetaan 20 minuuttia, mutta meidän uunissa pohja kypsyi noin 12 minuutissa. Tarkkaile siis tilannetta äläkä päästä pohjaa kypsymään liikaa. Anna jäähtyä kunnolla.

Täyte:

  • 2 dl kermaa (käytin kuohukermaa)
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 prk (à 150-200 g) ranskankermaa
  • 1 tl vaniljasokeria (korvasin 1/4 tl vaniljajauhetta)
  • tuoreita tai pakastemarjoja (laitoin n. 4-5 dl tuoreita mustikoita)

Vaahdota kerma ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon ranskankerma ja vaniljasokeri. Levitä jäähtyneen pohjan päälle.

Ripottele marjat täytteen päälle.

Hyytelö:

  • 2 dl vettä
  • 1 dl hyytelösokeria

Valmista hyytelö pakkauksen ohjeen mukaan. Kiehauta siis vesi kattilassa ja lisää sokeri vähitellen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Kiehauta uudelleen ja ota pois liedeltä. Anna jäähtyä parisen minuuttia ennen marjojen päälle lisäämistä.

Lisää hyytelöä marjojen päälle lusikan kanssa ensin ohuelti, lopuksi runsaammin. Jos hyytelö sattuu jähmettymään kesken kaiken liikaa, voi sitä lämmittää kattilassa uudelleen juoksevammaksi tai kaataa esimerkiksi kulhoon ja käyttää hetken mikrossa.

Vinkki: Mummin tekemässä tortussa on aina ollut monia eri pakastemarjoja sekaisin. Tuoreet marjat voi valita sesongin mukaan. Makean kiilteen ansiosta torttuun voi mustikan tai esimerkiksi mansikan ja vadelman kaveriksi laittaa myös happamiakin marjoja, kuten herukoita.