3.8.2015
Noin 26 cm:n piirakkavuokaan
Pohja:
Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Yhdistä pehmeä voi ja sokeri käsin tai sähkövatkaimen hitaalla teholla. Lisää joukkoon maito ja jauhoseos. Sekoita, kunnes taikina on tasainen.
Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. (Itse valmistin tortun irtopohjavuoassa, josta siirsin kypsän pohjan tarjoilulautaselle. Piirakka on kuitenkin murenevaista murotaikinaa, joten tämä kannattaa valmistaa siinä vuoassa, josta sen myös tarjoilee.) Taikina kohoaa uunissa melko paljon, joten se kannattaa painella ohueksi pohjan kohdalta. Anna jähmettyä jääkaapissa noin vartin ajan ennen paistoa.
Piirakkapohjaa paistetaan 200 asteessa. Ohjeessa paistoajaksi ilmoitetaan 20 minuuttia, mutta meidän uunissa pohja kypsyi noin 12 minuutissa. Tarkkaile siis tilannetta äläkä päästä pohjaa kypsymään liikaa. Anna jäähtyä kunnolla.
Täyte:
Vaahdota kerma ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon ranskankerma ja vaniljasokeri. Levitä jäähtyneen pohjan päälle.
Ripottele marjat täytteen päälle.
Hyytelö:
Valmista hyytelö pakkauksen ohjeen mukaan. Kiehauta siis vesi kattilassa ja lisää sokeri vähitellen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Kiehauta uudelleen ja ota pois liedeltä. Anna jäähtyä parisen minuuttia ennen marjojen päälle lisäämistä.
Lisää hyytelöä marjojen päälle lusikan kanssa ensin ohuelti, lopuksi runsaammin. Jos hyytelö sattuu jähmettymään kesken kaiken liikaa, voi sitä lämmittää kattilassa uudelleen juoksevammaksi tai kaataa esimerkiksi kulhoon ja käyttää hetken mikrossa.
Vinkki: Mummin tekemässä tortussa on aina ollut monia eri pakastemarjoja sekaisin. Tuoreet marjat voi valita sesongin mukaan. Makean kiilteen ansiosta torttuun voi mustikan tai esimerkiksi mansikan ja vadelman kaveriksi laittaa myös happamiakin marjoja, kuten herukoita.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1809 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitoksia Keittiökoira 🙂 Tuli muuten todettua, että piirakan maku ja koostumus vain paranevat yön yli jääkaapissa ollessaan eli tämän voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä valmiiksi. Näin siis ainakin tuoreilla marjoilla tehtynä 🙂