Kinuskileipomo Jensku

Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kevyet herkut,  Kevyet herkut -tempaus,  Makeat piirakat Nähty 10476 kertaa
 
06.02.2015
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIKuohkea mustikkaunelma


Innostuin ajatuksesta kehitellä keveän mutta maukkaan leivonnaisen, kun luin Kinuskikissan Kevyet herkut -tempauksesta. Ensimmäinen kokeilu ei onnistunut aivan niin kuin suunnittelin: kääretorttupohja ei ottanut onnistuakseen ilman sokeria. Täyte oli jo kuitenkin aika maukas, vaikka koostumuksessa parantamisen varaa olikin. Jatkoin kokeiluja ja toisella kertaa pääsin jo lähemmäs tavoitettani: keksimäinen pohja, vaniljalta maistuva kuohkea täyte ja pirtsakat mustikat. Tässä siis ohje juustokakkumaiseen mustikkatorttuun eli Kuohkeaan mustikkaunelmaan, joka on muuten paitsi sokeroimaton myös gluteeniton ja laktoosittomilla tuotteilla valmistettuna vielä laktoositonkin! 🙂

20 cm:n irtopohjavuokaan

IMG_9801-001

Pohja:

  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 1,5 rkl perunajauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 muna
  • 1/2 dl makeutusjauhetta
  • 1/2 kypsä banaani
  • 1/2 dl juoksevaa margariinia

Soseuta banaani sauvasekoittimella tai haarukalla. Lisää kaurahiutaleet, perunajauho-leivinjauheseos, muna, makeutusjauhe ja margariini soseen joukkoon. Sekoita tasaiseksi esimerkiksi puuhaarukalla.

Painele seos leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Täyte:

  • 2 prk (à 200 g) 3,5 % kevytkermaviiliä
  • 1/2 prk (à 250 g) 0,3 % pehmeää rasvatonta maitorahkaa
  • 1 valkuainen
  • n. 3/4 dl makeutusjauhetta
  • 1/2 tl vaniljajauhetta
  • 3 liivatelehteä + vähän vettä
  • mustikoita

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vaahdota valkuainen melko kovaksi vaahdoksi.

Sekoita kermaviili, maitorahka, makeutusjauhe ja vaniljajauhe vatkaimella. Laita tilkka vettä mukiin ja kuumenna mikrossa. Liuota lionneet liivatteet veteen. Kaada liivate ohuena nauhana koko ajan vatkaimella sekoittaen rahka-kermaviiliseokseen.

Lisää valkuaisvaahto seoksen joukkoon varovasti käännellen, jotta ilmavuus säilyy.

Kaada osa täytteestä jäähtyneen kaurapohjan päälle. Lisää väliin haluamasi määrä jäisiä mustikoita. Laita loppu täyte vuokaan. Koristele pinta ennen jääkaappiin laittamista.

Koristelu:

  • 1 dl mustikoita soseutettuna

Soseuta mustikat etukäteen valmiiksi.

Tiputa pieniä kasoja mustikkasurvosta tortun pinnalle. Vedä hammastikulla kasoja niin, että ne sekoittuvat osittain täytteen kanssa muodostaen marmorointia. Anna tortun hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.

Kun irrotat tortun vuoasta, voit avittaa veitsellä reunoilta. Näin sen reunat eivät repeile.