Kinuskileipomo Jensku

Kategoria: Muffinssit,  Omena + tuorejuusto,  Syksy Nähty 3272 kertaa
 
26.09.2015
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIKaura-omenapaistosmuffinssit


Omena ja tuorejuusto – niistähän saa aikaiseksi vaikka ja mitä! Halusin muokata yhden iki-ihanista jälkkäreistä leivonnaisen muotoon: niin syntyivät herkulliset, gluteenittomat kaura-omenapaistoksen makumaailmaa mukailevat muffinssit. Meillä tuota lämmintä paistosta on totuttu syömään vaniljavaahdon kera, joten leivonnaisiin halusin tuoda mukaan myös vaniljaa jollain tapaa. Tähän sopikin hyvin yhdistää vaniljatuorejuustoa täytteen muodossa. Muffinssit ovat parhaimmillaan tuoreina herkuteltuina, mutta ne maistuvat myöhemminkin, kun ne käyttää mikrossa ennen nauttimista. En suunnitellut näille leivonnaisille lainkaan kuorrutusta, sillä se peittäisi alleen kullanruskean kauramurun ja hankaloittaisi myöhempää lämmitystä, mutta muutamiin laitoin nokareen vaniljatuorejuustotäytettä yhdessä muiden koristeiden kanssa. Halutessaan muffinssit voi kuitenkin tarjoilla esimerkiksi vaniljatuorejuuston, sitä sisältävän vaahdon, vaniljakastikkeen tai vaikka -jäätelön kanssa.

12 muffinssia

IMG_0828-001

Täyte:

  • 200 g Valio Viola vaniljatuorejuustoa
  • n. 2 rkl kermaa

Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella tai lusikalla sekoittaen. Lisää sekaan kermaa, jotta saat täytteestä hieman löysempää.

Kauramuru:

  • 2,5 dl kaurahiutaleita
  • 75 g voita sulatettuna
  • 1 rkl gluteenitonta jauhoseosta (Käytin omaa seosta, jossa puolet on riisijauhoja ja puolet perunajauhoja. Kannattaa kylläkin korvata puolet perunajauhoista maissitärkkelyksellä, jos kaapista sattuu löytymään.)
  • 2/3 dl fariinisokeria

Sulata voi ja anna jäähtyä hetki. Lisää joukkoon loput ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Taikina:

  • 125 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 2 rkl tummaa siirappia
  • 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 2 tl ksantaania (ei tarvitse välttämättä lisätä valmista jauhoseosta käytettäessä)
  • 1 dl kermaa
  • 1,5-2 dl omenakuutioita
  • n. 1 tl kanelia
  • omenalohkoja

Kuori omenat, kuutioi ja leikkaa ne lohkoiksi. Lohkoja menee 2-3 kunkin muffinssin päälle omenoiden koosta riippuen. Lisää omenakuutioiden joukkoon puoli teelusikallista kanelia.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon koko ajan samalla hyvin vatkaten huoneenlämpöiset munat yksi kerrallaan. Lisää joukkoon siirappi.

Yhdistä gluteeniton jauhoseos ja leivinjauhe siivilöiden keskenään. Sekoita mukaan myös ksantaani. Lisää vaahdon joukkoon hitaalla teholla tai lusikalla sekoittaen vuorotellen jauhoseosta ja kermaa. Kääntele taikinaan lopuksi varovasti kanelissa pyöritetyt pienet omenakuutiot.

Laita muffinssivuokien pohjalle noin ruokalusikallinen tai hieman vähemmän taikinaa. Lisää sitten vaniljatuorejuustotäytettä reilu teelusikallinen per muffinssi. Jos haluat koristella vain muutaman leivonnaisen minun koristelemieni tapaan, säästä täytettä hieman myöhempää käyttöä varten, muuten käytä koko 200 grammaa muffinssien täytteeksi. Jos taas haluat koristella kaikki kuvien tapaan tai kuorruttaa leivonnaiset muuten vain reilummin tuorejuustolla, varaa vaniljatuorejuustoa sitten koko purkki siihen tarkoitukseen.

Jaa loppu taikina tasaisesti muffinsseille. Asettele omenalohkot leipomusten pinnalle ja ripottele niille kanelia (12 muffinssiin riittää n. 1/2 tl kanelia). Lisää kauramuru muffinssien päälle kuorrutteeksi. Muruseosta kannattaa painaa leivonnaisen pintaan lusikan avulla.

Paista muffinsseja 200-asteisen uunin keskitasolla noin 18-20 minuuttia. Varo, etteivät kaurahiutaleet pääse tummumaan liikaa.

IMG_0821-001

Koristele jäähtyneet leipomukset haluamallasi tavalla. Itse käytin koristelussa vaniljatuorejuustotäytettä, omenan kuorista kierrettyjä kukkia, itsetehtyjä minikauralastuja ja tomusokeria.

Vinkki 1: Jos et halua tehdä muffinsseista gluteenittomia, vaihda vain gluteeniton jauhoseos vehnäjauhoihin ja jätä ksantaani pois.
Vinkki 2: Nämä leivonnaiset kestävät hyvin pakastuksen. Pakastaminen on suositeltavaa erityisesti silloin, jos kaikkia gluteenittomia muffinsseja ei syödä saman tai seuraavan päivän aikana.