Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
Kinuskileipomo Jensku

Appelsiini-kauratoscakakku

12.4.2015

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/18148_IMG_9999-002_600x600.jpg

26 cm:n irtopohjavuokaan

IMG_0017-001

Pohja:

  • 4 munaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 2 dl appelsiinimehua (kahden appelsiinin mehu)
  • 120 g voita sulatettuna
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vanilliinisokeria
  • n. 2 tl appelsiinin kuoriraastetta (suurpiirteisesti raastettuna kahden appelsiinin kuori)

Pese appelsiinit hyvin ja raasta niiden kuori sekä purista mehu valmiiksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sulata voi.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat sokerin kanssa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna-sokerivaahtoon appelsiinin kuoriraaste ja sitten vuorotellen jauhoseosta (siivilän läpi), voisulaa ja appelsiinimehua varovasti lusikalla käännellen niin, että viimeiseksi tulee jauhoseosta. Kaada valmis taikina leivinpaperoituun ja voideltuun irtopohjavuokaan.

Paista kakkua 180 asteessa uunin keskitasolla yhteensä noin 35 minuuttia. Kuorrutus lisätään kakun päälle kuitenkin noin 25 minuutin kohdalla, minkä jälkeen paistoa jatketaan vielä kymmenisen minuuttia. Valmista kauratoscakuorrutus sillä aikaa, kun kakku on uunissa.

Kauratoscakuorrutus:

Kuumenna paksupohjainen kattila ja paahda kaurahiutaleet siinä. Sekoittele hiutaleita välillä ja vahdi koko ajan, sillä ne palavat helposti. Kun kaurahiutaleet alkavat tuoksua paahtuneilta, siirrä ne kulhoon odottamaan.

Pienennä sitten lämpöä ja lisää kuorrutusainekset kattilaan hiutaleita lukuun ottamatta. Lisää paahdetut hiutaleet joukkoon, kun voi on sulanut. Keittele seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen sen aikaa, että se kiehahtaa ja sakenee hieman. Älä kuitenkaan keitä sitä, jotta kuorrutus säilyy löysähkönä ja on näin helpompi levittää kakun päälle.

Ota kakku uunista noin 25 minuutin kohdalla tai aiemmin, kunhan se ei enää hölly keskeltä. Levitä kauratosca kakun päälle ja laita kakku takaisin uuniin noin 10 minuutiksi, kunnes pinta on kauniin värinen. Anna kakun jäähtyä ja laita sitten jääkaappiin. Irrota vuoan reuna, kun kakku on kunnolla jäähtynyt ja jähmettynyt. Siirrä appelsiini-kauratoscakakku tarjoilualustalle ja koristele haluamallasi tavalla. Alla ohje minun valitsemiin koristeisiin 🙂

Koristelu:

  • kumkvatteja
  • kananmunan valkuaista
  • sirosokeria
  • tomusokeria

Tee koristeet hyvissä ajoin ennen kakun valmistusta, jos kakku on tarkoitus tarjoilla melko pian leipomisen jälkeen. Jos tarjoilet kakun vasta leivontaa seuraavana päivänä, voi kuivatut kumkvatit tehdä valmiiksi myös kakun paistamisen jälkeen, samoin kandeeratut koristeet.

IMG_0002-002

Kuivattuihin kumkvatteihin tarvitset vain uunin ja halutessasi myös tomusokeria. Leikkaa hyvin pestyt hedelmät muutaman millin paksuisiksi viipaleiksi ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Siivilöi pinnalle tomusokeria, jos haluat erityisen kiiltävän pinnan koristeisiin. Laita kumkvatit noin 85-asteisen uunin keskitasolle ja jätä uunin luukku hieman raolleen vaikka lusikan avulla. Minulla osa hedelmistä oli valmiita tunnin päästä, osa parin tunnin kuluttua, joten seuraa tilannetta, etteivät hedelmät vain ehdi ottamaan liikaa väriä pintaan. Jäähdyttele kuivattuja kumkvattiviipaleita leivinpaperin päällä, minkä jälkeen ne ovat käyttövalmiita.

Kandeerattuihin kumkvatteihin tarvitset valkuaista ja sirosokeria. Leikkaa hyvin pestyt hedelmät terävällä veitsellä kukanmallisiksi siksak-kuviota tekemällä. Irrota hedelmäliha kuorien sisältä. Kuivaa hedelmien pinta, kasta ne valkuaiseen ja pyörittele ulkopintaa sitten sirosokerissa. Anna kandeerattujen kumkvattikukkien kuivua ja kovettua leivinpaperin päällä ja käytä sitten koristeina. Itse asettelin kandeeratut ja kuivatut kumkvatit kevyesti tomusokeroidun kakun päälle.

Vinkki: Kakku on korkea, joten siitä riittää syötävää monellekin ihmiselle. Jos syöjiä on vähemmän tai jos haluaa matalamman kakun, voi taikinaohjeen hyvin puolittaa tai tehdä pohjan esimerkiksi kolmen munan mukaan. Ohjetta pienentämällä voi kakun tehdä myös pienempään irtopohjavuokaan. Paistoaika lyhenee, jos ohjetta pienentää. Arvelen, että kahden munan kohdalla paistoaika on noin puolet ohjeen ajasta, mutta kannattaa seurata kypsymistä uunin vieressä.

[myllynparas]

Ainesosat

Sitruuna/appelsiini/lime

Erityisruokavaliot

KasvisruokavalioLiivatteetonPähkinätön

Kategoriat

KahvikakutYhteistyöreseptit

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/18148_IMG_1051-003_400x400.jpgJenskuTaikataikina
11
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/18148_IMG_0975-002_400x400.jpgJenskuHurjan herkulliset lakutoffeet
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/18148_IMG_0898-003_400x400.jpgJenskuRoosan rahkaisa vaahtokarkki-vadelmanauha
15
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/18148_IMG_0806-001_400x400.jpgJenskuKaura-omenapaistosmuffinssit
2
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/18148_IMG_0591-002_400x400.jpgJenskuMummin mustikkatorttu
2
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/18148_IMG_0452-001_400x400.jpgJenskuSitruuna-macaron-jäätelö
2

Kommentit (2)

jjjeen
Kinuskileipomo jjjeen
12.4.2015 09:55

Kiitti kehuista mari-johanna! 🙂 Kiva kuulla, että neuvot koristeiden ja pienemmän kakun tekoon ovat hyödyllisiä. Ajattelin, että on kiva antaa vinkkejä, jos joku innostuu tätä testailemaan 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
12.4.2015 08:22

Kaunis kakku! 🙂 ”erilaiset” koristeet viimeistelevät kakun kivasti. Kiva,että jaksoit yksityiskohtaisesti neuvoa koristeiden teon ja antaa vinkkejä pienemmän kakun tarvitsijoille! 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa