Kinuskileipomo Jensku

Kategoria: Kahvikakut,  Yhteistyöreseptit Nähty 2422 kertaa
 
12.04.2015
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIAppelsiini-kauratoscakakku


Sekä mehu että kuoriraaste tuovat appelsiinin maun tähän näyttävään kakkuun. Kuorrutuksessa on aavistus kinuskin makua, mutta pääosassa ovat kaurahiutaleet, jotka ovat erityisen rapeita ja herkullisia paahtamisen ansiosta. Kakun kruunaavat huolella valmistetut, näyttävät kumkvattikoristeet 🙂

26 cm:n irtopohjavuokaan

IMG_0017-001

Pohja:

  • 4 munaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 2 dl appelsiinimehua (kahden appelsiinin mehu)
  • 120 g voita sulatettuna
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vanilliinisokeria
  • n. 2 tl appelsiinin kuoriraastetta (suurpiirteisesti raastettuna kahden appelsiinin kuori)

Pese appelsiinit hyvin ja raasta niiden kuori sekä purista mehu valmiiksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sulata voi.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat sokerin kanssa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna-sokerivaahtoon appelsiinin kuoriraaste ja sitten vuorotellen jauhoseosta (siivilän läpi), voisulaa ja appelsiinimehua varovasti lusikalla käännellen niin, että viimeiseksi tulee jauhoseosta. Kaada valmis taikina leivinpaperoituun ja voideltuun irtopohjavuokaan.

Paista kakkua 180 asteessa uunin keskitasolla yhteensä noin 35 minuuttia. Kuorrutus lisätään kakun päälle kuitenkin noin 25 minuutin kohdalla, minkä jälkeen paistoa jatketaan vielä kymmenisen minuuttia. Valmista kauratoscakuorrutus sillä aikaa, kun kakku on uunissa.

Kauratoscakuorrutus:

Kuumenna paksupohjainen kattila ja paahda kaurahiutaleet siinä. Sekoittele hiutaleita välillä ja vahdi koko ajan, sillä ne palavat helposti. Kun kaurahiutaleet alkavat tuoksua paahtuneilta, siirrä ne kulhoon odottamaan.

Pienennä sitten lämpöä ja lisää kuorrutusainekset kattilaan hiutaleita lukuun ottamatta. Lisää paahdetut hiutaleet joukkoon, kun voi on sulanut. Keittele seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen sen aikaa, että se kiehahtaa ja sakenee hieman. Älä kuitenkaan keitä sitä, jotta kuorrutus säilyy löysähkönä ja on näin helpompi levittää kakun päälle.

Ota kakku uunista noin 25 minuutin kohdalla tai aiemmin, kunhan se ei enää hölly keskeltä. Levitä kauratosca kakun päälle ja laita kakku takaisin uuniin noin 10 minuutiksi, kunnes pinta on kauniin värinen. Anna kakun jäähtyä ja laita sitten jääkaappiin. Irrota vuoan reuna, kun kakku on kunnolla jäähtynyt ja jähmettynyt. Siirrä appelsiini-kauratoscakakku tarjoilualustalle ja koristele haluamallasi tavalla. Alla ohje minun valitsemiin koristeisiin 🙂

Koristelu:

  • kumkvatteja
  • kananmunan valkuaista
  • sirosokeria
  • tomusokeria

Tee koristeet hyvissä ajoin ennen kakun valmistusta, jos kakku on tarkoitus tarjoilla melko pian leipomisen jälkeen. Jos tarjoilet kakun vasta leivontaa seuraavana päivänä, voi kuivatut kumkvatit tehdä valmiiksi myös kakun paistamisen jälkeen, samoin kandeeratut koristeet.

IMG_0002-002

Kuivattuihin kumkvatteihin tarvitset vain uunin ja halutessasi myös tomusokeria. Leikkaa hyvin pestyt hedelmät muutaman millin paksuisiksi viipaleiksi ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Siivilöi pinnalle tomusokeria, jos haluat erityisen kiiltävän pinnan koristeisiin. Laita kumkvatit noin 85-asteisen uunin keskitasolle ja jätä uunin luukku hieman raolleen vaikka lusikan avulla. Minulla osa hedelmistä oli valmiita tunnin päästä, osa parin tunnin kuluttua, joten seuraa tilannetta, etteivät hedelmät vain ehdi ottamaan liikaa väriä pintaan. Jäähdyttele kuivattuja kumkvattiviipaleita leivinpaperin päällä, minkä jälkeen ne ovat käyttövalmiita.

Kandeerattuihin kumkvatteihin tarvitset valkuaista ja sirosokeria. Leikkaa hyvin pestyt hedelmät terävällä veitsellä kukanmallisiksi siksak-kuviota tekemällä. Irrota hedelmäliha kuorien sisältä. Kuivaa hedelmien pinta, kasta ne valkuaiseen ja pyörittele ulkopintaa sitten sirosokerissa. Anna kandeerattujen kumkvattikukkien kuivua ja kovettua leivinpaperin päällä ja käytä sitten koristeina. Itse asettelin kandeeratut ja kuivatut kumkvatit kevyesti tomusokeroidun kakun päälle.

Vinkki: Kakku on korkea, joten siitä riittää syötävää monellekin ihmiselle. Jos syöjiä on vähemmän tai jos haluaa matalamman kakun, voi taikinaohjeen hyvin puolittaa tai tehdä pohjan esimerkiksi kolmen munan mukaan. Ohjetta pienentämällä voi kakun tehdä myös pienempään irtopohjavuokaan. Paistoaika lyhenee, jos ohjetta pienentää. Arvelen, että kahden munan kohdalla paistoaika on noin puolet ohjeen ajasta, mutta kannattaa seurata kypsymistä uunin vieressä.

Yhteistyössä Myllyn Paras

mp_logo