Kinuskileipomo Jensku

Kategoria: Hyydykekakku-tempaus,  Isän- ja äitienpäivä,  Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä,  Kevät,  Syntymäpäivät,  Ylioppilasjuhlat Nähty 26892 kertaa
 
11.05.2015
 
3 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Munaton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIÄitienpäivän mansikka-limejuustokakku


Hyydykekakku-tempaus sattui hyvään aikaan, sillä tein juuri äidilleni äitienpäiväksi herkullisen mansikka-limejuustokakun. Ohjeeseen törmäsin netissä, mutta muokkasin sitä mieleisekseni niin ainesten, koristelun kuin vuokien koon suhteen. Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut esimerkiksi käytetty lainkaan rahkaa ja mansikkaa oli käytetty valmiina, makeutettuna soseena. Molemmat täytteet oli tehty netistä löytämässäni reseptissä samankokoisiksi toisin kuin tässä muunnelmassani. Reunoja koristavat mansikat ovat oma lisäni samoin kuin pohjaan käyttämäni kaurakeksit, joissa todella tuntee kaurahiutaleet ja jotka olen todennut parhaimman makuisiksi kaurakekseiksi. Tässä kakussa on hieman enemmän tekemistä kuin ns. normaalissa yhden täytteen juustokakussa, mutta työt voi jakaa kahdelle päivälle. Valmiin kakun nähdessään sekä makean ja kirpeän yhdistelmän maistaessaan huomaa kyllä, että kakku on kaiken vaivan arvoinen! 🙂

* HUOM! Merkitsin reseptin gluteenittomaksi, vaikka olen käyttänyt kakun pohjassa vehnää sisältäviä kaurakeksejä. Juustokakusta saa kuitenkin älyttömän helposti gluteenittomaan ruokavalioon sopivan vaihtamalla Kantolan kaurakeksit gluteenittomiin kaurakekseihin.

26 cm:n irtopohjavuokaan (tarvitaan myös 20 cm:n irtopohjavuoka tai muu vastaava astia/kulho)

IMG_0080-001

Limetäyte:

  • 200 g valkosuklaa-limerahkaa
  • 2 limen mehu ja kuoriraaste (n. 1 dl mehua ja n. 1 tl kuoriraastetta)
  • n. 3/4-1 dl tomusokeria
  • 3 1/4 dl vispikermaa
  • 4,5 liivatelehteä

Aloita kakun teko limetäytteestä, josta tulee juustokakun sisältä paljastuva yllätys. Tämän voit tehdä jo päivää aiemmin pakkaseen jäätymään.

Vuoraa 20 cm:n irtopohjavuoka tai muu vastaava astia tuorekelmulla. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Pese ja kuivaa limet hyvin, raasta niiden kuori ja purista mehu.

Vaahdota vispikerma jämäkäksi vaahdoksi. Vatkaa sitten valkosuklaa-limerahkaa toisessa kulhossa ja lisää sen joukkoon tomusokeri, limen kuoriraaste ja mehu. Säästä mehua kuitenkin noin parin-kolmen ruokalusikallisen verran liivatelehtien liuotusta varten.

Kuumenna mehutilkka ja liuota liotetut liivatelehdet, joista on puristettu ylimääräinen vesi pois, siihen. Jos liivate ei jostain syystä sula kunnolla mehun joukkoon, voit lämmittää seosta mikrossa uudelleen. Sekoita rahkaseosta sähkövatkaimen pienimmällä teholla samalla, kun lisäät liivateseoksen sen joukkoon ohuena nauhana.

Lisää lopuksi vatkattu kermavaahto rahka-liivateseoksen joukkoon varovasti lusikalla käännellen. Kaada limetäyte kelmulla vuorattuun vuokaan ja laita pakastimeen jäätymään.

Pohja:

  • 250 g Kantolan kaurakeksejä
  • 100 g voita

Murskaa keksit hienoksi muruksi ja sulata voi. Yhdistä keksimurut sekä voisula ja sekoita tasaiseksi.

Painele seos 26 cm:n irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja jonka reunat on kevyesti öljytty ja tomusokeroitu.

Mansikkatäyte:

  • 250 g maustamatonta tuorejuustoa
  • n. 370 g pakastemansikoita
  • 1 3/4 dl tomusokeria
  • 4 3/4 dl vispikermaa
  • 7,5 liivatelehteä
  • koristelussa käytettäviä tuoreita mansikoita

Poista mansikoista kannat ja leikkaa ne puoliksi. Asettele mansikan puolikkaat irtopohjavuoan reunoille leikkauspinta vuoan reunaa vasten ”kärki” ylöspäin.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata pakastemansikat ja soseuta ne.

Vatkaa vispikerma jämäkäksi vaahdoksi. Toisessa kulhossa notkista tuorejuustoa vatkaimella sekoittaen ja lisää joukkoon tomusokeri sekä mansikkasose, mutta jätä taas muutaman ruokalusikallisen verran sosetta liivatelehtiä varten.

Kuumenna tilkka mansikkasosetta mikrossa ja liuota liivatteet siihen. Sekoita tuorejuusto-mansikkaseosta vatkaimen pienimmällä teholla ja kaada liivateseos ohuena nauhana sen joukkoon koko ajan vatkaten.

Yhdistä lopuksi vatkattu kerma tuorejuusto-liivateseoksen joukkoon lusikalla käännellen. Kaada osa mansikkatäytteestä keksipohjan päälle. Laita tässä vaiheessa edellisenä päivänä pakkaseen tehty limetäyte mansikkatäytteen päälle. Kaada loput mansikkatäytteestä limetäytteen sivuille ja päälle. Tarkkaile, että reunamansikat pysyvät pystyssä!

IMG_0088

Anna kakun hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään tai vähintään viisi tuntia. Irrota irtopohjavuoan reuna, kun juustokakku on hyytynyt, ja nosta kakku tarjoilulautaselle.

Koristelu:

  • tuoreita mansikoita

Leikkaa kolmesta mansikasta viuhkat koristeiksi. Leikkaa terävällä veitsellä ohuita viiltoja mansikan kantaan asti, mutta älä niin, että marja katkeaa. Jätä näihin mansikoihin vihreät kannat. Avaa mansikoita viuhkanmallisesti ja asettele kakun keskelle.

IMG_0076-001

Poista muutamasta mansikasta kanta ja leikkaa pystysuunnassa melko ohuiksi siivuiksi. Asettele mansikkaviipaleet kakun päälle ympyrän malliin siten, että joka toinen viipale on päätypala ja joka toinen tasainen viipale.

Vinkki: Etkö välitä limen mausta, mutta erivärisen yllätyksen sisäänsä kätkevä juustokakku houkuttelee? Limetäytteen valkosuklaa-limerahkan voi korvata esimerkiksi sitruuna- tai appelsiinirahkalla tai vastaavilla tuorejuustoilla ja limen mehun sekä kuoriraasteen sitruunan/appelsiinin mehulla ja kuoriraasteella. Sokeria ei tarvita lainkaan tai sitä voi reippaasti ainakin vähentää, jos käyttää täytteessä kirpeän limen sijasta makeaa appelsiinia.

(Alkuperäinen ohje:
http://ruoka.fi/reseptit/mansikka-juustokakku)