Tarvitset:
– 4-5 dl vettä
– 3/4 paketti hiivaa
– 1 dl kauraleseitä
– 1 dl ohrajauhoja
– 2 tl ruususuolaa
– 1 rkl siirappia tai hunajaa
– 7 dl vehnäjauhoja
Voitele vuoka voilla. Sekoita lämpimään veteen hiiva, suola, siirappi/hunaja, kauraleseet ja ohrajauhot. Anna turvota liinan alla n. 30 minuuttia. Lisää vehnäjauhot vähitellen alustaen.
Taikina saa jäädä hieman löysähköksi. Kaada taikina voideltuun vuokaa ja anna kohota vielä n. 30 minuuttia liinan alla. Ripottelin päälle vielä pellavansiemeniä, mutta halutessasi voit jättää ne pois.
Paista uunin alatasolla 250 asteessa n.25 minuuttia.
HOX! Taikina turpoaa paljon, joten vuoka jossa leivän paistat kannattaa täyttää vain puolilleen. Itse käytin 25cm leipävuokaa ja taikina menee juuri siihen puolilleen eikä yhtään jää yli.
Hennikki86, laittaisin varmaan yhden kokonaisen pussin kuivahiivaa. Yhdessä pussissa on sopiva määrä hiivaa esim. n.5dl sämpylätaikinaan.