19.12.2015
Raaka-aineet:
1 kg piparkakkutaikinaa(tai no 0,7kg riittää, jos onnistuu täydellisesti eikä esim.polta yms. yhtään palaa. Itse tein taloon kahdet osat.Tänävuonna kaupan taikinasta ensi vuonna sitten toivottavasti omasta)
4 valkuaisen annos marenkeja
punaisia pitkiä lakuja 4 kpl(salaojat)
punaista lakritsiremmiä 4 m(seinät)(http://www.kinuskikissa.fi/ripustettavat-piparkakkutalot/)
ranskanpastilleja
punaisia karkkeja(katon päällä)
2 tikkaria n.10g (lampi ja ikkunat http://www.kinuskikissa.fi/pakkasukon-piparkakkutalo/)
tomusokeria
sokeria 2dl ja siirappia 2 rkl (4:nä eri annoksena piparikakun osien liimaamiseen ja pilareiden ja paalujen liimaamiseen kiinni alustaan)
2 annosta riisimurokeksejä(http://www.pullahiiri.com/2013/08/riisimurotikkarit-ja-koristepohdintaa.html)
Eli
160g vaahtokarkkeja
2rkl vettä
14 dl riisimuroja(yhdestä normaalista paketista jäi vielä yli)
ruokaöljyä(n.1 dl)( suurin osa ei imeydy leivonnaisiin)
noin 400 g suklaata (290 g valkosuklaata+ 100g taloussuklaata)
”Öljyä mikronkestävä kulho hyvin. Mittaa vaahtokarkit sekä vesi kulhoon ja sulata vaahtokarkkeja aina välillä sekoitellen öljytyllä lusikalla. Kun vaahtokarkit ovat täysin sulaneita, lisää joukkoon riisimurot. Sekoita massa sekaisin ja kaada öljytylle leivinpaperille. Kun seos on sen verran jäähtynyt, että sitä on mukava käsitellä, niin sekoittele ja puristele massaa tiiviiksi levyksi. Käytä leivinpaperia apuna ja tiivistä massa levyksi. Anna levyn jäähtyä. Leikkaa jähmettynyt levy sopivan kokoisiksi paloiksi ja muotoile pilareita ja paaluja haluamasi muotoisiksi”. Näitä voi myös katkaista ja muotoilla uudelleen pilareiksi painenemalla, koska tarttuvat hyvin toisiinsa.
Sulata suklaa ja dippaa kokonaisina tai valele pilarit/paalut suklaalla. Itselläni paalut eivät kestäneet dippausta, mutta niistä tulee vahvat, kun suklaa on sulanut.
Yritin tehdä anturasta ja stabilointipilareista aidomman(harmaamman) värisiä laittamalla sekaan haganolin salmiakkimixeriä kylmänä, mutta se oli tietenkin virhe, koska suklaa muuttuu tunnetusti rähmäksi kylmän nesteen ansiosta. Sain kuitenkin värjätytkin suklaat paineltua pilarien päälle. Myöhemmin myös onnistuimme kaatamaan salmiakkimixerin lattialle ja koko keittiö oli sen jälkeen siinä. Uskomatonta kuinka pitkälle se voikaan lentää.
Kokoamisjärjestys oli seuraava:
1. Koristelin piparkakkutalon
2. Liimasin osat yhteen sulalla sokerilla ja siirapilla
3. Mittasin, että pilarit ja paalut olisivat olleet saman pituisia(eivät ihan ole, koska osa on vinossa).Pintamaa ylösalaisin ja liimasin siihen sulalla sokerilla ja siirapilla pilarit ja paalut. Poltin kämmenen. Ei kannata kannella osia ympäriinsä, vaan siirtää sokeri lähelle.
4. Liimasin salaojakaivot(tummat möykyt) kiinni anturaan ja pintamaahan.
5. Salaojat kiinni salaojakaivoihin
6. Nostin piparitalon pintamaan päälle samaan kohtaan anturan ja paalujen kanssa
7. Kokosin kuuset marengeista
8. Ponttiseinä on oma palansa eikä kiinni missään.
Ensi vuonna sitten lisää erilaisia pohjarakenteita ja ehkä rakennus hieman vähemmän vinoon:)
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5654 tähteä
Maailman paras mutakakku
2816 tähteä
Mokkapalat
2555 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä
Kiitos tervetulotoivotuksesta ja vinkeistä! Hieman vielä harjoittelua tämän käytön kanssa minulla. En saanut tätä kätevästi siirrettyä, joten laitoin nyt ohjeet. Eipähän tarvitse itse lähteä ensi vuonna alusta asti miettimään kaikkea ja hölmöillä samoissa asioissa. Ideahan tässä lähti juurikin siitä, että saataisiin kerrankin pohjarakenteet näkyviin, kun ei niitä oikeassakaan elämässä juuri nähdä. Kyllähän moni piparitalo on koristeltu lähinnä ulkoapäin, että odotan innolla Vanillacherryn sisustettua versiota.