Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo HaLi

Ruisleipä sormia sotkematta

3.11.2013

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/15302_ruisleipä_600x600.jpg

Taikinan juuri
TAI
3 ruishapankorppua

7 dl    vettä
12-15 dl  ruisjauhoja
1 rkl   suolaa
(1 tl     kuminaa)

Laita kulhon pohjalle taikinan juuri.
TAI
Murusta kulhon pohjalle 3 hapankorppua.

Kaada päälle 7 dl kylmää tai kädenlämpöistä vettä ja sekoita. Kaada joukkoon 7 dl ruisjauhoja ja sekoita velliksi.

Jätä taikina kannen tai liinan alle huoneenlämpöön 1-2 vuorokaudeksi. Taikina on hapantunut kun se tuoksuu happamalta. Yleensä taikina myös kuplii hapantuessaan.
kuplat

Kun taikina on hapantunut sekoita siihen suola ja halutessasi kumina. Seuraavaksi lisää loput jauhot (noin 5-8 dl). Sopiva määrä jauhoja on sellainen, minkä taikinaan saa sekoitettua puulastalla. (Yritin ottaa kuvan taikinan koostumuksesta.)
taikina

Jätä valmis taikina kohoamaan liinan tai kannen alle 3-10 tunniksi. Seuraavaan vaiheeseen voi siirtyä kun taikina on selkeästi kohonnut. Toisaalta jos taikinan sekoittaa illalla voi sen hyvin jättää kohoamaan huoneenlämpöön yönkin yli.

kohotus

Ota kohonneesta taikinasta noin desilitran pala, jota käytät juurena seuraavalla kerralla leipoessasi. Juuri säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja pidempään pakastimessa.

Nostele loppu taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Tasoittele taikina vuoan pohjalle ruokalusikan avulla. Ripottele päälle reilusti ruisjauhoja (tai ruishiutaleita).
taikina vuoassa

Kohota leipä vielä vuoassa liinan alla. Tässä vaiheessa lämmitän uunin noin 40 asteiseksi ja laitan leivän kohoamaan sammutettuun uuniin noin 3-5 tunniksi.

Paista leipä 200 asteessa noin 85 minuuttia.

Kaada paistettu leipä leivinliinan päälle ja irrota leivinpaperi. Kääri leipä leivinliinan ja pyyhkeen sisään. Anna paketin jäähtyä seuraavaan päivään ja siirrä leipä muovipussiin.

Älä leikkaa lämmintä leipää ennen jäähdyttelyjä! Jos leivän leikkaa lämpimänä tarkistaakseen kypsyyden, leipä näyttää joka tapauksessa raa’alta, leikatun leivän sisuksen koostumus menee jäähtyessä pilalle. Leivän pinta myös on tavalliselle leipäveitselle liian kova ennen jäähdyttelyä ja muovipussissa säilytystä.

Jos jäi epäselvää kommentoi niin koitan korjata ohjetta.

Kategoriat

Leivät, sämpylät ja rieskat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/15302_piparijätskikakunpala_400x400.jpgHaLiJouluinen Puffet-kakku
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/15302_ruisleipä_400x400.jpgHaLiRuisleipä sormia sotkematta
31
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/15302_suklaapiparit1_400x400.jpgHaLiSuklaapiparit (chokladsnittar)
6

Kommentit (31)

Pepsukka
16.5.2021 09:30

Mä sain molemmat vaiheet nopeutettua laittamalla tuorekelmun tiiviisti taikinan pintaan. Se esti myös taikinaa kuivumasta pinnasta.
Taikinan koostumus tuli paras punnitsemalla jauhot. Lidl’n jauhot on koettu nyt parhaimmaksi.

hapanjuuri
29.4.2021 20:46

Jejoma: Säilytän itse juurta muovisessa pakasterasiassa, jonka kantta pidän löyhästi kiinni. Ruokin juuren kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa.

Ruokkiessani otan vanhaa juurta pois niin paljon, että jäljelle jää peukalonkynnen verran. Lisään muutaman ruokalusikallisen jauhoja ja lorautan pienen tilkan kylmää vettä sekään – sen verran, että sekoittaessa juuri on kaurapuuromaista mössöä, ei kuitenkaan ihan velliä.

Jos leivon, niin otan raskia purkkiin muutaman tunnin kohotuksen jälkeen, ajaa saman asian. (Huom! Tällöin raskissa ei saa olla pullahiivaa mukana!)

Ennileipoo
3.3.2021 11:18

Hei kaikki! 🙂

Ensinnäkin: kiitos HaLille tästä leipäohjeesta; löysin sen viime vuonna syksyn tienoilla. Jonkin verran hapanjuurella leiponeena olin kiinnostunut ja motivoitunut oppimaan myös 100% ruisleivän leivonnan (rakastan ruisleipää!), mielellään mahdollisimman helpolla ja vaivattomalla tavalla. Niinpä vakuutuin, kun löysin tämän ohjeen, jossa taikina valmistuu vain ainekset sekoittamalla ja lopulta lusikoimalla se vuokiin. Myös se houkutti, ettei juurta (joka tässä tapauksessa on hapankorput) tarvitse ruokkia ja ylläpitää jatkuvasti; hapanjuuren kanssa aikaisemmin leiponeena olin kyllästynyt ja jopa stressaantunut siitä, että juuri tarvitsi aina ”huoltamista” ja huomiota.

Aloin testata HaLin ohjetta ja kehittää sitä edelleen. Leivoin monta kuukautta, monta kertaa yhteensä, ja tein kaikista kokeiluistani muistiinpanoja. Nyt vihdoin, kuukausien jälkeen, olen – ainakin omasta mielestäni – löytänyt oikein hyvän ja toimivan ohjeen. Se eroaa tästä alkuperäisestä käytännössä viidellä tavalla, jotka ovat:

– Skaalasin ainesosien määriä niin, että kerralla valmistuu kaksi leipää. Olen testannut ohjetta 26 cm pitkillä Pyrex-vuoilla.

– Neste tuodaan taikinaan kahdessa erässä.

– Jauhoa on vähemmän suhteessa nesteen määrään, sillä vuokiin lusikoitava taikina saa olla totuttua löysempää. Tällä tavoin valmistettavan leivän paistotuloskin on parempi, kun taikina ei ole liian paksua.

– Leivät paistetaan matalammassa lämmössä pidemmän aikaa.

– Kohotusajat ovat pidempiä ja raskin hapantumiseen varattava aika asettui kahteen vuorokauteen – on tärkeää antaa prosessille riittävästi aikaa!

Olen naputellut itselleni, kenties muillekin jaettavaksi, monisivuisen ohjeen, joka on melko perinpohjainen ja kattava. Siinä on muutamia huomioita myös jauhoista. Mikäli tällä palstalla, tähän kommenttiketjuun kommentoineista jollakulla on toivomus saada tuo ohje käsiinsä, voin sen mielelläni toimittaa esim. sähköpostitse. 🙂 Kertokaa, hihkaiskaa, mikäli niin on.

Pohdiskelu: Mikäli tähän viestiin voisi liittää esim. Pdf-tiedostoja, voisin toimittaa ohjeen sitäkin kautta. Mutta ei taida olla mahdollista.

Ihania leivontahetkiä kaikille!

Jejoma
15.2.2021 12:22

hapanjuuri: Kiitos viestistäsi. Juuri on kyllä uusi. Sain taikinan nousemaan hieman, kun säädin juuren ja taikinan kohotuslämpötilaa 25 asteeseen. Kerrotko vielä miten tuo ruokkiminen ihan käytännössä tapahtuu? Jos säilytän juurta jääkaapissa kuinka usein juurta pitäisi ruokkia?

hapanjuuri
14.2.2021 09:17

Jejoma: Onko juuresi kovin uusi? Usein uusi juuri tarvitsee ruokintaa ja leivontayrityksiä semmoisen 5-10 kertaa, ennen kuin alkaa hyvin kohottaa. Tämä siitä huolimatta, että kuplii ja tuoksuu. Älä lannistu, vaiva palkitaan kyllä! (Juuren ruokkiminen ei ole tähtitiedettä. Itse en koskaan mittaile ja punnitse jauhoja sitä ruokkiessani ja hyvin voi nyt jo neljättä vuotta.)

Jejoma
30.1.2021 15:51

Missähän meni pieleen kun taikina ei nouse lainkaan? Juuri kuplii ja tuoksuu oikeanlaiselta, mutta pari kertaa olen kokeillut ja taikina ei nouse yhtään. Sain taikinasta leivottua vain 1 leivän. Maku oli kyllä hyvä 🙂 Jauhoja olen laittanut minimi määrän, joten siitä ei voi johtua.

danalowe
5.4.2020 06:08

Mahtava resepti! Kun on taipumus jättää leipätaikina aina vähän löysäksi, niin jättää ruisleipätakinankin. Leipiä siitä ei sais leivottua, mutta vuokaan lusikointi onnistuu täydellisesti. Ja tuo jäähdytysohje oli loistava! Nyt malttoi mieskin olla leikkaamatta sitä lämpimänä auki.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/15213_IMG_20200405_055612_220x220.png
HaLi
Kinuskileipomo HaLi
16.3.2020 22:09

Varmaati toimii pyöreässäkin vuoassa. Mahdollisesti paistoaika saattaisi pyöreällä leivällä olla pidempi? Ehkä? Kokeilemalla selviää 😉

EEMM
16.3.2020 21:08

Ensimmäinen taikina on kohoamassa, sain suosituksen tästä reseptistä juuren mukana. Jäin miettimään, toimiikohan taikina pyöreässä rautavuuassa paistettuna? Tällä haavaa ei taloudesta nimittäin löydy ohjeen mukaista leipävuoka.

HaLi
Kinuskileipomo HaLi
27.10.2019 13:38

Itse olen tehnyt tästä määrästä taikinaa kaksi leipää. Ja oman leipävuokani koko on noin 10 cm x 30 cm.
Tämä ruistaikina laajenee kohotessaan huomattavasti vähemmän kuin perus hiivataikina.

Näytä lisää

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa