3.11.2013
Taikinan juuri
TAI
3 ruishapankorppua
7 dl vettä
12-15 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
(1 tl kuminaa)
Laita kulhon pohjalle taikinan juuri.
TAI
Murusta kulhon pohjalle 3 hapankorppua.
Kaada päälle 7 dl kylmää tai kädenlämpöistä vettä ja sekoita. Kaada joukkoon 7 dl ruisjauhoja ja sekoita velliksi.
Jätä taikina kannen tai liinan alle huoneenlämpöön 1-2 vuorokaudeksi. Taikina on hapantunut kun se tuoksuu happamalta. Yleensä taikina myös kuplii hapantuessaan.
Kun taikina on hapantunut sekoita siihen suola ja halutessasi kumina. Seuraavaksi lisää loput jauhot (noin 5-8 dl). Sopiva määrä jauhoja on sellainen, minkä taikinaan saa sekoitettua puulastalla. (Yritin ottaa kuvan taikinan koostumuksesta.)
Jätä valmis taikina kohoamaan liinan tai kannen alle 3-10 tunniksi. Seuraavaan vaiheeseen voi siirtyä kun taikina on selkeästi kohonnut. Toisaalta jos taikinan sekoittaa illalla voi sen hyvin jättää kohoamaan huoneenlämpöön yönkin yli.
Ota kohonneesta taikinasta noin desilitran pala, jota käytät juurena seuraavalla kerralla leipoessasi. Juuri säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja pidempään pakastimessa.
Nostele loppu taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Tasoittele taikina vuoan pohjalle ruokalusikan avulla. Ripottele päälle reilusti ruisjauhoja (tai ruishiutaleita).
Kohota leipä vielä vuoassa liinan alla. Tässä vaiheessa lämmitän uunin noin 40 asteiseksi ja laitan leivän kohoamaan sammutettuun uuniin noin 3-5 tunniksi.
Paista leipä 200 asteessa noin 85 minuuttia.
Kaada paistettu leipä leivinliinan päälle ja irrota leivinpaperi. Kääri leipä leivinliinan ja pyyhkeen sisään. Anna paketin jäähtyä seuraavaan päivään ja siirrä leipä muovipussiin.
Älä leikkaa lämmintä leipää ennen jäähdyttelyjä! Jos leivän leikkaa lämpimänä tarkistaakseen kypsyyden, leipä näyttää joka tapauksessa raa’alta, leikatun leivän sisuksen koostumus menee jäähtyessä pilalle. Leivän pinta myös on tavalliselle leipäveitselle liian kova ennen jäähdyttelyä ja muovipussissa säilytystä.
Jos jäi epäselvää kommentoi niin koitan korjata ohjetta.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Mä sain molemmat vaiheet nopeutettua laittamalla tuorekelmun tiiviisti taikinan pintaan. Se esti myös taikinaa kuivumasta pinnasta.
Taikinan koostumus tuli paras punnitsemalla jauhot. Lidl’n jauhot on koettu nyt parhaimmaksi.