8.12.2013
Pohja:
35 g voita tai margariinia
3/4 dl ruokosokeria
1 muna
1 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3/4 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl pomeranssia
1 tl kardemummaa
2 rkl vispikermaa
ruokaöljyä voiteluun
Vaniljajäätelö:
3 munaa
3 dl vispikermaa
¾ dl tomusokeria
1 dl glukoosisiirappia
2 mm vaniljajauhetta
1/4 annosta piparkakkutaikinaa
Valmista piparkakkutaikina kinuskikissan ohjeen mukaan. Taikina on hyvä valmistaa etukäteen, jotta se ehtii jäähtyä jääkaapissa.
Valmista pohjat. Vatkaa voi ja ruokosokeri vaahdoksi. Lisää muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa.
Peitä uunipelti leivinpaperilla. Sivele leivinpaperiin kevyesti öljyä ympyrän muotoiselle alueelle.
Nosta päälle irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) reunarengas. Levitä puolet taikinasta sen sisään.
Paista 200 °C noin 8 minuuttia. Nosta reunarengas ympäriltä. Älä kumoa vaan anna pohjan jäähtyä leivinpaperin päällä. Ota toinen leivinpaperi ja kypsennä loput taikinasta sen päällä samaan tapaan. Anna pohjien jäähtyä sillä välin, kun valmistat jäätelömassan.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Mittaa kolmanteen kulhoon vispikerma. Suorita vaahdotukset seuraavassa järjestyksessä; näin sinun ei tarvitse pestä vatkaimia välillä.
Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa keltuaisten joukkoon tomusokeri ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota lopuksi vispikerma.
Sekoita kermavaahtoon vanilijajauhe ja glukoosisiirappi.
Sekoita nuolijalla käännellen kermavaahdon joukkoon keltuais- ja valkuaisvaahdot.
Leikkaa piparkakkutaikinasta paloja ja muotoile ne käsin palleroiksi. Lisää jäätelömassan joukkoon.
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Leikkaa myös reunojen suojaksi leivinpaperisuikaleet. Nosta toinen pohjalevyistä vuoan pohjalle. Kaada päälle jäätelömassa. Kun kaavit taikinaa vuokaan, huolehdi samalla, että sattumat leviävät mahdollisimman tasaisesti.
Nosta kanneksi toinen pohja. Anna kakun jäätyä pakastimessa seuraavaan päivään.
Irrota vuoan reunarengas ja poista leivinpaperisuikaleet ympäriltä.
Koristele ripottelemalla päälle kaakaojauheella kuvioita sabluunan avulla.
Siirrä kakkulautaselle. Tarjoile noin puolen tunnin sisällä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Todella hauskan näköinen kakkupala. Profiili on houkutteleva ja kivan erilainen. Jouluaiheisilla sabluunoilla päälliseen saa haluamansa jouluaiheen. 🙂
Mitoitus 20 sentin vuokaan on varmasti monelle tervetullut. Ja varsinkin jäätelökakkuun; ei tarvitse pakastaa samaa kakkua moneen kertaan.
(Kun leivonnaisia on paljon, niin joskus osa livahtaa varkain ohi silmien. Niin kävi tällekin herkulliselle kakulle, tuli esille vasta nyt. Parempi myöhään…!)