1.2.2018
Pohja ja sisempi täyte on tehty Kinuskikissan Jouluisen piilokakun ohjeella. Määriä muutin, koska halusin hieman pienemmän kakun. Käytin 16 cm ja 20 cm halkaisijaltaan olevia vuokia. Alla näihin vuokiin sopivaksi muunnetut ainemäärät.
Pohja:
112 g Domino-keksejä
25 g voita
Puolukkatäyte:
3 liivatelehteä
200 g puolukoita
1,6 dl kermaa
160 g vaniljarahkaa
1,6 dl sokeria
2 rkl vettä
Vanilja-toffeetäyte:
3 liivatelehteä
3 dl kermaa
280 g vaniljavanukasta
2 rkl maitoa
toffeekarkkeja (noin kourallinen, oman maun mukaan)
Mirror glaze -kuorrute:
3,5 liivatelehteä
1 1/4 dl sokeria
0,5 dl glukoosisiirappia
1 rkl vettä
0,7 dl maitoa
0,7 dl kermaa
Kakku valmistetaan kahdessa erikokoisessa irtopohjavuoassa. Vuoraa pienemmän vuoan (∅ 16 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele vuoan sisäreunaan öljyä tai suojaa reunakalvolla, jotta kakku irtoaa siistimmin. Murskaa dominot tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.
Laita puolukkatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta puolukat. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja puolukkasose. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.
Laita vanilja-toffeetäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Ota osa kermasta ja sulata siinä toffeekarkit. Mittaa kulhoon loppu kerma ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljavanukas ja sulatetut toffeet (toffeet voi myös pilkkoa täytteen joukkoon, mutta tällöin ne alkavat liueta kostean täytteen takia ja kakusta tulee osaltaan vetinen). Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatemaito täytteeseen. Kaada vuokaan puolukkakakun päälle ja anna valua reunoille. Tasoita pinta heiluttamalla vuokaa. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi ennen kuin siirrät kakun pakastimeen mirror glaze -kuorrutusta varten.
Kuorrutus
Laita kuorrutteen liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kiehauta sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Vältä sekoittelua, jotta sokeri sulaa tasaisesti. Sulata liivatteet kuumaan sokeriliemeen. Sekoita sokeriliemeen maito ja kerma. Laita kelmu seoksen pinnalle, jotta se ei kuoretu. Jäähdytä 30-asteiseksi.
Ota kakku pakastimesta. Irrota vuoasta. Tasoittele mahdolliset kuplat ja kuprut lastalla. Laita kakku hiukan itseään pienemmän astian (esim. vuoka väärinpäin) päälle leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Ota pieni määrä kuorrutetta kahteen erilliseen astiaan ja värjää toinen siniseksi ja toinen punaiseksi. Värjää loppu kuorrute mustaksi (tumman harmaaksi). Kaada sininen ja punainen kuorrute mustan joukkoon ja sekoita vain sen verran, että pintaan tulee kuvioita. Kaada kuorrute kakun päälle nopeasti. Anna valua vapaasti reunojen yli. . Tämä vaihe on tehtävä äkkiä ja kerralla, sillä kuorrute jähmettyy (ihan liian) nopeasti. (Tätä en vielä hallitse :D)
Siisti valumat kakun helmasta, esim. saksilla.
Päälle ripottelin hopea- ja kultarakeita esittämään tähtiä, vaikka linnunrataa, jos oikein käyttää mielikuvitusta.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5607 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2541 tähteä
Brookies
1814 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitokset onnitteluista! Ja kuten sanoinkin, kuvakulmalla voi huijata paljon 😀 Reunat tosiaan jäivät osaltaan paljaiksi…