28.5.2018
Pohja:
150g voita
4 1/2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa
2dl sokeria
1tl kardemummaa
Vadelmakinuski:
1dl vispikermaa
1dl fariinisokeria
1ps(200 g) pakastevadelmia
Marenkikreemi:
3 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
150g voita
Sulata rasva. Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa. Lisää kulhoon kermaviili, jäähtynyt rasva ja munat. Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina irtopohjavuokaan (itse tein 20 cm vuokaan, tuli mukavan paksu). Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 45-55 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Peitä pinta foliolla paiston loppuvaiheessa, jos pinta tummuu liikaa. Anna jäähtyä.
Kuumenna kinuskia varten vispikerma ja fariinisokeri pienessä kattilassa. Keitä noin minuutin ajan ja lisää sulatetut marjat nesteineen kattilaan. Keitä edelleen 5-10 minuutin ajan, kunnes seos muuttuu paksummaksi.
Töki kakkupohjaan 15-16 koloa lähes pohjaan asti omenaporalla tai kuorimaveitsellä. Poista koloista ylimääräinen kakkumuru. Valuta vadelmakinuski koloihin esimerkiksi pursotinpussin avulla pintaan saakka. Lusikallakin onnistuu.
Ota voi ajoissa huoneen lämpöön ja kuutioi se. Tee kuorrute vatkaamalla valkuaiset ja sokeri vesihauteessa 50 asteiseksi. Ota vaahtokulho pois hauteesta ja vatkaa niin kauan, että vaahto on noin 28 asteista. Lisää kuutioitu huoneenlämpöinen voi pala kerrallaan vaahtoon samalla vatkaten ja lisää vaniljasokeri. Kuorrutteen voi värjätä tässä vaiheessa.
Pursota tai levitä kuorrute kakulle ja koristele vaikka strösseleillä tai suklaakoristeilla 🙂
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1802 tähteä
Britakakku
1521 tähteä
Oli tosiaan vähän jännä tapa täyttää kakku. Kolomäärää en menisi ainakaan ihan hirveästi lisäämään, kun se alkaa sitten jo vaikuttaa koossapysymiseen. Muutaman voisi kyllä lisätä. Eikä täyte mielestäni mehevöittänyt kakkua aivan niin paljon kuin perinteisesti laitettu täyte mehevöittää. Siksi ehkä kannattaisi kostuttaa kakkupohja ensin tai sitten todella onnistua tekemään mehevä kakkupohja 😀 Toinen ”huonopuoli” tässä kakussa on se, että siitä otetaan pois, eikä laiteta lisää, eli kakku jää tavallaan pienemmäksi…
Oli hauska testata, mutta luultavasti suosin perinteistä täyttötyyliä kuitenkin jatkossa 🙂
Ja nuo suklaajutut on ihan vain vetäisty pullasudin avulla leivinpaperille, siinäkin yksinkertaisella tavalla tuli ihan hauskoja koristeita 😀