Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo eveliina2

Raparperipiirakka, marenki

9.6.2016

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
false

Etukäteen kannattaa valmistella raparperihilloke, jota voi tehdä kerralla isomman satsin. Valmis hilloke säilyy jääkaapissa ainakin viikon tai jopa useammankin ja hillokkeen voi myös pakastaa. Hillokkeen täytyy olla jäähtynyttä, kun piirakan kokoaa, joten kannattaa tosiaan tehdä etukäteen.

Raparperihilloke (tästä riittää useampaan piirakkaan)
n. 500 g raparperia
~2 dl sokeria

Pilko huuhdottu raparperi pieniksi kuutioiksi. Laita raparperit kattilaan ja päälle sokeria n. 1,5 dl. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet (ei tarvitse mennä soseeksi). Maista ja lisää tarvittaessa vielä puoli desiä sokeria – hilloke saa olla aika ”terävää”, ei liian makeaa. Aikaa kiehutteluun menee ehkä 5-10 minuuttia. Jäähdytä hyvin.

Marenki 
3 valkuaista
1,5 dl sokeria
Laita ensin uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Tässä vaiheessa on myös hyvä sulattaa pohjan voi ja jättää se jäähtymään.

Erottele kananmunista valkuaiset ja vaahdota kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Jätä marenki odottamaan ja siirry pohjan valmistukseen.

Pohja
150 g voita (sulatettuna)
1,5 dl sokeria
3 keltuaista
1,5 dl maitoa

2,5-3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhe

Sekoita kulhon pohjalla vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää muut aineet ja sekoita vatkaimella tasaiseksi taikinaksi.

Levitä pohja nuolijalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ei tarvitse levittää ihan reunoille asti vaan sellainen pyöreäreunainen tasainen suorakulmio, joka taikinasta nätisti syntyy.. Levitä sitten, jälleen nuolijalla, marenkivaahto varovasti sivellen pohjan päälle (kuva alla). Paista uunin alaosassa (175 astetta) noin 20 minuuttia. Ota pohja uunista ja jäähdytä (jäähtyy nopeammin, kun ottaa pohjan pois kuumalta pelliltä).

Tarvitset lisäksi

1 prk creme fraiche

Kokoaminen

Leikkaa pohja keskeltä kahtia. Irroita toinen osa varovasti leivinpaperista ja siirrä tarjoiluastiaan, esim. leivinpaperin/kakkupaperin päälle tarjottimelle. Levitä raparperihilloketta pohjan päälle, tasaisesti joka kohtaan (kuva alla). Levitä purkillinen ranskankermaa (creme fraiche) hillokkeen päälle tasaisesti. Nosta varovasti toinen puolikas kanneksi piirakkaan.

Tämä ei mitenkään pahastu säilytyksestä jääkaapissa.

p.s. Jos tekee tätä juhlapöytään, kannattaa tuplata annos ja tehdä koko pellillinen (kaksi pellillistä siis, sekä pohja että ”kansi” kokonainen pellillinen).

p.p.s. Resepti on alunperin Kati Napan ja esitetty Huomenta Suomessa joskus ehkä 90-luvun alussa. Kestosuosikki siitä asti!

Kategoriat

KahvikakutMarenkikakut

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/__400x400.eveliina2Raparperipiirakka, marenki
1

Kommentit (1)

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
11.6.2016 07:13

Evelina2: Tervehdys ja tervetuloa leipomon pitäjien iloiseen porukkaan mukaan! 🙂
Kävin kurkistamassa leipomosi ovella ja huomasin että olet ollut kuvioissa mukana jo jonkin aikaa mutta nyt perusti leipomon! Kiva juttu! 🙂
Meillä tämä kulkee Brita tortun nimellä mutta voi tavatonta että on hyvää! Joka vuosi raparperi aikaan eli juuri nyt, sitä täytyy tehdä! Onnistuitko sinä nappaamaan omasta kuvaa? Ajattelin että voisit vielä kuvan lisätä reseptin jatkoksi, toisaalta en yhtään ihmettele,jos kuva jäi ottamatta koska tämä on herkku joka häviää parempiin suihin salaman nopeasti! 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa