Kinuskileipomo Beea's bakery

Kategoria: Isoäidin reseptit -tempaus,  Muut juhlapöydän kakut Nähty 2120 kertaa
 
23.09.2015
 
2 kommenttia

LUKIJAN RESEPTIMammin Inspiraatiokakku


Äidinäitini (Mammi) ja äitini ovat leiponeet tätä inspiraatiokakkua lähes aina pääsiäiseksi vuodesta 1954 saakka. Resepti julkaistiin Kotilieden kevättalven numerossa, josta Mammi sen on löytänyt. Muistan tämän kakun siis ihan lapsuudestani ja se kuului ehdottomasti pääsiäiseen makeisiin herkkuihin pashan ja mämmin ohella. Kakku on makea ja pohja tiivis ja melko kova. Kakku tehtiin usein myös suorakaiteen muotoon ja koristeltiin kokonaisilla hasselpähkinöillä.

Mammi on jo edesmennyt, mutta nämä herkulliset muistot lämmittävät mieltä ja tätä makeaa ohjetta voi hyvillä mielin siirtää seuraaville sukupolville leivottavaksi ja nautittavaksi. <3

Pohja:


1 dl rouhittuja hasselpähkinöitä

50 g tummaa suklaata

7 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa 

4 dl sokeria

2 dl voita

3 1/2 dl maitoa

2 tl vaniliinisokeria 

4 valkuaista


Täyte:


50 g tummaa suklaata 

2/3 dl vettä

1 1/2 dl voita

3 dl pölysokeria =)

1 1/2 dl sokeria

4 keltuaista

1 tl vaniliinisokeria 


Huom!
Tein täyteen kaksinkertaisena, jotta se riitti hyvin sekä täytteeksi että koristeluun.

Rouhi suklaa ja pähkinät. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivien aineiden joukkoon voisula ja maito. Nostele valkuaisvaahto taikinan sekaan. Kaada taikina voideltuun vuokaan (24-26 cm) ja paista kypsäksi 160-170 asteisessa uunissa n. 1 tunti. Jäähdytä ja halkaise.

 

 IMG_0365

 

Sulata kattilassa sokeri, tomusokeri, vesi ja suklaa. Lisää lopuksi sulaan massaan keltuaiset yksitellen. Sekoita samalla. Lämmitä seosta kunnes se sakenee, mutta älä keitä liian kauaa. Jäähdytä. Vaahdota jäähtynyttä täytettä sähkövatkaimella ja lisää samalla joukkoon pehmeä voi nokare kerrallaan.

Aseta kakkupohjan alempi kerros tarjoiluastialle. Pursota täytettä pohjan päälle ja aseta toinen puoli paikalleen. Pursota loput täytteestä kakun päälle haluamallasi tavalla. Koristele esim. suklaakoristeilla.

Kakku on parhaimmillaan, kun se saa tekeytyä ja mehevöityä jääkaapissa yön yli. Kakku myös säilyy hyvin, koska siinä ei ole käytetty lainkaan esim. kermavaahtoa.