27.4.2015
200 g kookoshiutaleita
3,5 dl sokeria
2,5 dl vettä
tilkka öljyä
Kaada vesi ja kookoshiutaleet kattilaan ja kiehauta. Kun vesi kiehuu, pienennä lämpö keskilämmölle ja lisää sokeri. Keitä kokoon välillä sekoittaen noin 1 h, kunnes sokeri ja kookos ovat karamellisoituneet lämpimän kellertäväksi tahmeaksi tahnaksi. Jos vesi ehtii haihtua kokonaan, ennen kuin sokeri on karamellisoitunut, lisää vettä hiukan ja jatka keittämistä pienellä lämmöllä.
Jos haluat karamellitaikinasta keksejä:
Voitele kaksi leivinpaperia öljyllä. Kaada karamelliseos öljytyn leivinpaperin päälle ja peitä se toisella öljytyllä leivinpaperilla. Kauli seos noin puolen senttimetrin paksuiseksi tiiviiksi levyksi. Anna jäähtyä viitisen minuuttia, poista sitten päällimmäinen leivinpaperi ja leikkaa veitsellä haluamasi muotoisia keksejä.
Jos haluat karamellipalloja:
Kaada seos öljytylle leivinpaperille ja anna jäähtyä, kunnes seosta pystyy käsittelemään mukavasti. Pyörittele ja puristele taikinasta tiiviitä palloja.
Seosta on helpointa muotoilla ja leikata, kun se on suunnilleen kädenlämpöistä, mieluiten hivenen kättä lämpimämpää. Tätä kuumempi seos ei oikein tahdo pysyä kasassa ja viileämpi alkaa kovettua.
Kun karamellit ovat haluamasi muotoisia, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Mellit säilyvät jääkaapissa noin kuukauden ja kestävät myös pakastamista. Halutessasi voit koristella mellit dippaamalla niitä jäähdyttämisen jälkeen sulaan suklaakseen (jolloin ne eivät tietenkään enää ole laktoosittomia).
Vinkki:
Jos kookospalloista/-kekseistä ei tulekaan heti haluamasi muotoisia, murskaa ne kattilaan, lisää hivenen vettä, kiehauta ja muotoile sitten uuudestaan.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä