15.2.2016
Pohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa (tai piimää)
3 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
Täyte:
4 dl kuohukermaa
250 g mascarpone-juustoa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
n. 300 g suomalaisia vadelmia
Kinuskikastike:
1 ½ dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
Kuorrute:
5 dl vispikermaa
1-2 rkl vaniljakreemijauhetta
sokeria maun mukaan
punaista elintarvikeväriä
Työ:
Valmista pohja. Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina voideltuun n. 20-22 cm irtopohjavuokaan paista 170 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, jos pinta tummuu liikaa. Anna jäähtyä.
Valmista täytteet pohjan jäähtyessä. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan, keitä seosta muutama minuutti koko ajan sekoittaen, ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon mascarpone-juusto ja sokeri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on riittävän jämäkkää. Sekoita vadelmat varovasti täytteen joukkoon nuolijalla tai puuhaarukalla niin, että vadelmat säilyvät mahdollisimman ehjinä.
Kaada jäähtynyt kinuskikastike mascarponeseokseen ja sekoita hieman. Älä kuitenkaan sekoita niitä liikaa, vaan jätä kinuski ”raidoiksi” mascarponeseokseen.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan ja nosta alimmainen osa pohjasta varovasti takaisin irtopohjavuokaan, kostuta esim. maidolla. Levitä puolet mascarponeseoksesta pohjan päälle ja nosta keskimmäinen kerros pohjaa täytteen päälle. Kostuta keskimmäinen kerros ja levitä loput täytteestä sen päälle. Nosta päälimmäinen kerros täytteen päälle ja kostuta se. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa joko kakkuvun alla tai kelmuun käärittynä, jotta kakku ei kuivu. Kakun päälle kannattaa laittaa esim. lautanen painoksi.
Vatkaa kuorrutteen kerma, lisää sokeri vatkauksen alkuvaiheessa ja vaniljakreemijauhe vähitellen vatkauksen edetessä. Varo vatkaamasta liikaa, jottei vaahdosta tule liian tönkköä pursotettavaksi. Lusikoi vaahto pursotinpussiin tai pakastuspussiin ja kuorruta kakku haluamallasi tavalla. Itse käytin tähtityllaa ja tein sillä kakun päälle yksinkertaisia ”ruusukkeita”. Reunoille levitin kermaa palettiveitsellä. Lopuksi koristelin kakun strösseleillä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5632 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kakkusi on kaunis kuin koru. Ystävänpäivän täysosuma tarjoilupöydässä. Muhkea vaaleanpunainen pursotus kivoin värikkäin strösselein koristeltuna viimeistelee herkullisen kakun. Nam! 🙂