Kinuskileipomo Anna

Kategoria: Itsenäisyyspäivä,  Joulu,  Muut suolapalat,  Pizzat, voileivät, iltapalat,  Suolaiset pikkuleivät Nähty 7008 kertaa
 
28.08.2014
 
2 kommenttia

LUKIJAN RESEPTIKarjalanpiirakat ♥


Muokattu reseptistä Karjalanpiirakat. Alkuperäisen ohjeen laatija Kinuskikissa.

Tein tänään elämäni ensinmäiset karjalanpiirakat! Ylä-asteen kotsan tunnillakaan näitä ei kertaa tehty, joten oli jo aikakin. Olen siltin tyytyväinen näihin, olisihan ne rumempiakin voinut olla 🙂

16 kappaletta

Riisipuuro:

7 ½ dl täysmaitoa
2 dl puuroriisiä
1 ½ tl suolaa

Taikina:
2 ½ dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 ½ dl vettä
1 rkl öljyä

Voiteluun:
voisulaa


Mittaa maito kattilaan ja kuumenna keihuvaksi. Huuhtele puuroriisi ja lisää kattilaan. Keitä sekoitellen, kunnes puuro on paksuhkoa ja riisi puolikypsää (haudekattilassa 20–30 minuuttia). Huomaa, että puuro paksuuntuu vielä jäähtyessään. Lisää loppuvaiheessa suola. Jäähdytä.

Sekoita kulhossa ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa tasaiseksi.

Kauli taikina ruisjauhoja apuna käyttäen noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta 7 cm:n kokoisia ympyröitä muotilla tai nurinpäin käännetyllä juomalasilla.

Ohenna kukin ympyrä pulikan tai kaulimen avulla läpikuultavaksi soikioksi (14 x 17 cm). Suojaa kelmulla kuivumisen estämiseksi. Jos asettelet taikinalevyjä päällekkäin, ripottele väliin jauhoja.

Levitä täytettä taikinalevyn keskelle soikion muotoiselle alueelle. Jätä reunoille 3 cm kääntövaraa.

Nosta taikinareunat täytteen päälle piirakan keskiosasta. Rypytä reuna etusormilla kevyesti painaen edeten keskeltä päihin. Korkeimmat taikinahuiput voi painaa hieman matalammiksi, jotta ne eivät pala uunissa.

Ripottele pellille hieman ruisjauhoja estääksesi piirakoiden tarttuminen. Älä käytä leivinpaperia, se voi syttyä palamaan.

Paista piirakoita 300 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Pelti on hyvin kuuma, joten käytä patakintaiden lisäksi patalappuja.

Nosta kuumalta pelliltä liinan suojaan jäähtymään. Sivele päälle samantien voisulaa. On makuasia, syökö piirakat heti tuoreeltaan rapeina vai antaako niiden pehmentyä jonkin aikaa.