Kinuskileipomo Anelise

Kategoria: Joulu,  Kinuskikissan 10-vuotistempaus,  Marenkikakut,  Täytekakut Nähty 2522 kertaa
 
14.12.2017
 
1 kommentti

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

LUKIJAN RESEPTIJouluinen kreemikakku


Rapea keksi-marenkipohja ja kinuskiin vivahtava kreemi on oivallinen liitto. Tämä maidoton, munaton ja gluteeniton kakku käy useimmille allergikoille ja maistuu muillekin. Kakku sopii myös vegaaneille.

Löysin joku aika sitten tämän ohjeen, joka vaikutti herkulliselta joulukakulta. Halusin kuitenkin sellaisen kakun, jota kaikki voisivat joulupöydässämme syödä. Pähkäiltyäni jonkin aikaa, huomasin, että kakun rakenne voisi onnistua myös maidottomana, munattomana ja gluteenittomana. Marenki mietitytti eniten, mutta onneksi löysin netistä ohjeen kikherneiden säilykeliemestä tehdystä marengista. Kreemin maustoin tavallisen sokerin sijaan fariinisokerilla. Se antaa mukavan kinuskisen maun, joka sopii hyvin yhteen luumumarmeladin ja marengin kanssa. Kakku kannattaa tehdä ainakin vuorokausi ennen tarjoilua.

Pohja:

250 g maidotonta margariinia
1,2 dl vettä
2 tl psylliumia
1 tl soodaa
2 tl etikkaa
3 dl riisijauhoja
3,2 dl tapiokatärkkelystä

1 kikhernesäilyketölkin (kartonkinen esim. GoGreen) liemi
1 tl etikkaa
2-2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

lisäksi:
1 prk luumumarmeladia
mantelilastuja

kreemi:
300 g maidotonta margariinia
10 dl mantelimaitoa
2 dl maissijauhoa (jos haluat kreemistä aivan sileää, voit käyttää myös 1,5 dl maissitärkkelystä)
2 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

1. Laita kikherneiden säilykeliemi jääkaappiin.
2. Sekoita psyllium veteen ja anna saostua. Sekoita sooda ja etikka keskenään. Vatkaa huoneenlämpöinen margariini vaahdoksi. Vatkaa joukkoon vesi-psyllium-seos sekä sooda-etikka-seos. Sekoita jauhot keskenään ja lisää ne taikinaan. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella, kunnes se muuttuu sellaiseksi, josta voi tehdä kiinteän pallon (aluksi taikina voi tuntua hyvin murumaiselta). Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
3. Sekoita etikka kikherneiden säilykeliemeen. Vatkaa sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria pieni määrä kerrallaan hyvin vatkaten, kunnes vaahto on kiiltävää marenkimaista vaahtoa, joka pysyy kulhossa, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Lisää vaahtoon vaniljasokeri.
4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Jaa pohjataikina kahdeksaan yhtä suureen osaan. Piirrä leivinpapereille kahdeksan n. 20 cm halkaisijaltaan olevaa ympyrää ja käännä paperi ympäri. Minulla mahtui yhdelle pellille kaksi ympyrää. Kauli jokainen taikinapala omaan ympyräänsä. Apuna voi käyttää esim. perunajauhoja, jos tuntuu, että taikina tarttuu kaulimeen. Levitä luumumarmeladia ohut kerros taikinalevyn päälle. Levitä sitten marenkikerros luumumarmeladin päälle. Marenkikerroksen ei tarvitse olla kovin paksu. Jos marenkivaahtoa jää yli, sen voi paistaa tavallisiksi marengeiksi. Ripottele levyjen päälle mantelilastuja. Paista levyjä 175 asteisessa uunissa n. 25-30 minuuttia kunnes marenki on rapeaa. Kiertoilmauunissa onnistui paistaa kaksi peltiä kerralla, jos välillä vaihtoi peltien paikkaa.

5. Sekoita paksupohjaisessa kattilassa mantelimaito, maissijauhot/-tärkkelys ja fariinisokeri. Keitä koko ajan sekoittaen ja anna kiehua 3-4 minuuttia. Kiisselin tulee olla paksua. Lisää vaniljasokeri ja suola. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
6. Vatkaa huoneenlämpöinen margariini vaahdoksi. Lisää kiisseli pienissä erissä hyvin vatkaten, jotta vaahto ei ala juoksettua. Margariinin ja kiisselin tulee olla samanlämpöisiä. Itse tein kreemin kahdessa osassa, koska määrä on niin iso. Jos on tehokas vatkain, onnistuu varmaan yhdessäkin osassa.

7. Täytä kakku. Valitse kaunein kakkulevyistä ja laita se syrjään, jos et halua kreemiä kakun päälle. Levitä kreemiä ohut kerros jokaiseen väliin ja myös kakun päälle (myös marenkipinta on kaunis kakussa, joten päällisen voi jättää myös paljaaksi.

Pursota loppukreemi kakun sivuille. Koristele haluamallasi tavalla, esim. mantelilastuilla. Laita kakku tekeytymään jääkaappiin (mielellään vuorokaudeksi).