
Poro-kinkkupiirakka
Pohja:
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 dl emmental-juustoraastetta
150 g voita tai margariinia
½ dl vettä
Täyte:
1 sipuli
1 ½ dl persiljaa
100 g kylmäsavuporoa
100 g palvikinkkua
3 munaa
120 g smetanaa
2 dl ruokakermaa
2 dl emmental-juustoraastetta
mustapippuria
150 - 200 g leipäjuustoa
Sekoita jauhot ja emmental-raaste keskenään. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.
Hienonna sipuli ja persilja. Leikkaa poro ja kinkku kuutioiksi. Sekoita kaikki täyteainekset keskenään leipäjuustoa lukuun ottamatta. Kaada täyte vuokaan.
Leikkaa leipäjuusto paloiksi tai ota siitä kuvioita muotilla. Asettele juustot täytteen päälle.
Paista 200 asteessa 45 minuuttia. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla.
maris
ivi: esimerkiksi jokin tumma gluteeniton jauhoseos voisi sopia tähän vehnäjauhojen ja ruisjauhojen tilalle.
ivi
Miten tuon pohjan muuttaisi gluteenittomaksi ?
SARIW:
Allaolevalla sivulla näkyvät Kinuskikissan laskelmat piirakkavuoan, 24 cm, muuttamisesta uunipellin kokoon. Tuon vinkin kai jo löysitkin.
http://www.kinuskikissa.fi/kuukauden-vinkki-piirakka-uunipellilla
Haa, löysinkin jo vinkeistä vinkkiä ;D
Hei! Jos tuplaan annosten määrät, riittäisiköhän pellilliseen?
Tervehdys kaikille kommentoijille! Ja erityinen huikkaus sinulle sleepingsun, ensikertalaisia on ilo ottaa vastaan. 🙂
Vastauksia kysymyksiinne: olen käyttänyt siivutettua kylmäsavuporoa. Piiras on mitoitettu normaaliin, halkaisijaltaan 24-senttiseen vuokaan. Piirasohjeiden suurentamisesta kannattaa katsoa vinkkiä Kuukauden vinkki -osiosta.
Heips! Ekakertalainen tässä raapustaa…..tämä oli aivan iiiihana ohje,lapista ku olen itekki etelään karannu. Suosittelen kaikille! Muutenki tosi paljon kiitoksia,teän ansiosta olen alkanut leipomaan :
Kuulostaa liian herkulliselta 🙂 Pakko kokeilla joku kerta!
Millaista kylmäsavuporoa tähän tulee? Jotakin valmiiksi siivutettua?
Nam!Vaikuttaa herkulliselta.Taitaapa tämä lapintyttö tarjota tätä seuraavilla kahvikutsuilla.
Kiitos mainiosta vinkistä! Piirakka kelpasi synttäriväelle. Tein tosin hieman soveltaen maidottoman version. Juustoraasteena käytin raastettua Manchego-juustoa (toimii muuten kaikessa leivonnassa) ja kermana kaurakermaa. Leipäjuustoa saa ainakin kauppahalleista myös vuohenmaitoon tehtynä.
Hei! Kuulostaa tosi herkulliselta ohjeelta ja menee varmasti kuumille kiville. Minkä kokoiseen piirasvuokaan ohje sopii?
Tää oli kyllä menestys poikamme ristiäisissä! Pappikin otti kaksi kertaa lisää! 🙂 Kiitos!
Herkullinen piirakka oli, yllätyksenä tuli kaupassa kuinka kalliiksi tällainen piirakka kaikkineen tulee, ei ihan joka päivä raaski iltapalaksi leipoa..
Moi! Osaisitko sanoa, paljonko ohjetta täytyy suurentaa pellilliseen piirakkaa?
Tarjoilin tätä tänään kuopuksen juhlissa. Vierailta tuli kehuja reseptin suhteen. Kiitos tästäkin ohjeesta. Täältä sivultasi on aina helppo löytää juhliin uutta ja erilaista tarjottavaa tutuistakin raaka-aineista!! Reseptisi ovat todellakin toimivia ja herkullisia.
Tätä tuli tehtyä tänään, aivan loistavan hyvää oli!
Reetta: joo tosiaan, tässä piirakkavuoassa on silikoninen reunus (ja siksi piirakka oli helppo irrottaa). Vastausta kirjoittaessani mielessäni oli silikoniset kahvikakkuvuoat.
Ahaa, ylläolevien kuvien perusteella luulin, että tuo punainen piirakkavuoka on silikoninen… Kuinka irrotat piirakan vuokasta noin kauniina ja kokonaisena, olipa vuoka mitä materiaalia hyvänsä? Oma, väriä päästävä vuokani, on kohtuullisen uusi, jonka vuoksi ihmettelinkin miksi siitä väriä irtoaa. Ostin nyt sitä reunakalvoa, jospa pääsisi kelmuista eroon 🙂
Kiitos vastauksestasi 🙂
Kiitos kommenteista ja sorry, etten ole ehtinyt aiemmin vastailemaan.
nissa pyyteli resepteistä kevennettyjä versioita. Ymmärrän toiveen tarpeellisuuden, mutta kävisi aika työlääksi alkaa kirjoitella kaikki ohjeet kahtena versiona. Olen ajatellut sen niin, että ohjeita on aika helppo itsekin kevennellä ja sitten yritän (huom yritän!) päivitellä tuota kevyet herkut -osiotakin, jossa on sitten pelkästään kevyttä ja hyvää. Viime viikonloppuna sain idean yhteen hyvään suolaiseen kevytherkkuun, sillä teemalla voisi päivittää ko. osiota seuraavaksi.
Leipäjuusto on enemmän erikoisuus ja koristelujippo, kyllä se tuoreena mielestäni parempaa on. Sellainen kuitenkin tuli mieleen, että entäpä jos juustokuviot laittaisi päälle vasta paiston loppuvaiheessa. Jäisivätkö sillä tavoin pehmeämmiksi? Joku saa puolestani kokeilla! 🙂
Reetta: ymmärtääkseni silikonivuokia ei tarvitse voidella tai korppujauhottaa. Itse omistan vain yhden silikonivuoan ja siinä olen tehnyt jäätelökakkua eli paistamiseen en ole sitä käyttänyt. Tästä syystä ohjetta ei ole aiheesta ainakaan lähiaikoina tulossa. Itse en käytä irtopohjavuoassa kelmua. Mikäli vanhasta vuoasta irtoaa väriä kakkuun, vaihtaisin sen mieluummin uuteen kuin ryhtyisin kelmuttamiseen (näin olen itse asiassa tehnytkin, ilmiö on siis tuttu). ”Kakun täyttäminen – esittelyssä eri vaihtoehdot” -ohjeessa on aika hyvin käsitelty irtopohjavuoan käyttämistä. Mikä vielä jäi askarruttamaan?
Korvasin piirakassa kalliin poron naudan kylmäsavupaistilla ja oli erinomaista! Leipäjuustosydämet sitkistyivät uunissa, vaikka suojelin pinnan leivinpaperilla. Missähän vika? Kiitokset loistavasta ohjeesta, piirakka hävisi hetkessä vieraiden suihin. 🙂
Tämä näyttää aivan älyttömän hyvältä. Leipäjuusto on toosi hyvää ja varmaan sopii hyvin piirakkaan, täytyisi kokeilla! 🙂
Tein tänään <3 Aivan ihanan mehevä ja makoisa piiras :). Tästä tulee varmaan tehtyä variaatio jos toinenkin 😉
Mie kokkeilin tätä pienin muunnoksin…poron sijaan käytin kylmäsavuhevosta ja vihreän tilalla oli oranssia eli porkkana raaste. siittä tuli kyl meiän koko perheen suuri suosikki 😀 ihan mahtava maku!! Kiitti vinkistä 🙂
Kiitos ihanista ohjeista jälleen 🙂
Huomasin, että käytät silikonivuokaa. Itselläni on yksi kahvikakkusilikonivuoka ja olen käyttänyt sitä peräti yhden kerran. En tiedä, mikä meni pieleen, mutta kakku jäi puoliksi vuokaan kiinni. Olin voidellut sekä korppujauhottanut vuokan, lienekö siinä virhe?
Kaipaisin samanlaista yksityiskohtaista ohjetta kakun/piirakan irroittamisesta (silikoni)vuokasta ja siirtämisestä kauniisti tarjoiluastialle, kuin minkä laitoit liivatteen käytöstä. Lisäksi turaan aina hyydykekakkuja tehdessä tuorekelmun kanssa. Se ei kai ole pakollista, mutta olen jotenkin piintynyt tapoihini (kerran teflonirtopohjavuokastani tarttui hyydykekakun reunoille tummaa väriä, jonka jälkeen olen aina vuorannut kelmulla…) Suuntaa antavia ohjeita luin jo vinkit ja ohjeet-osiosta, mutta kaipaisin vieläkin yksityiskohtaisempia ohjeita 🙂 Kiitos 🙂
Tosi hyvää ja sydämet tekevät siitä kauniin! Paras suolapiirakka ikinä. Kiitos taas 🙂
Aivan mahtava piirakkaresepti jälleen kerran 🙂 Menee kyllä ihan top-YKKÖSEKSI! Kiitos!
Ihanaa että ilmat viilenee ja pääsee taas leipomaan, helteiden aikaan ei tehnyt mieli kyllä uunia juurikaan lämmitellä, mutta onneksi uunittomiakin vaihtoehtoja löytyy kuten juusto- ja voileipäkakut. Kiitos ajankohtaisista marjaresepteistä ja tätä piirakkaakin täytyy kyllä kokeilla.
Tämä onnistui ihan yli odotusten. Huomenna menee uusi samanlainen uuniin ja se tarjotaankin pikkupoikamme ristiäisissä lauantaina. 🙂 Kiitos ihanasta ohjeesta!
Ohikulkijalle: Minusta leipäjuuston koostumus säilyi ihan kivasti paistossa eikä sitkistynyt liikaa.
Jokainen keventäjä osaa taatusti muuttaa reseptit itselleen sopiviksi. Mielestäni pyyntö on kohtuuton. Monesti kevyttuotteissa on paljon lisäaineita eivätkä ole kovin terveellisiä. Pitää opetella säännöstelemään annoskokoa.
Itseäni ohjeessa ihmetyttää se että sitkistyykö juustot pitkässä paistossa. Yleensä leipäjuusto menee pilalle jos kuumennetaan pitkään.
Hei,
blogisi on ihana! Tosi kivoja ohjeita. On kiva huomata, että käytät rohkeasti normaaleja ruoka-aineita (eli normaalirasvaisia tuotteita), mutta itse on pakko aina keventää ruokaohjeita ihan jo siksi, että itse otan aina liikaa kuin saisi ottaa ja kärsin niin monelle suomalaiselle tutusta korkeasta kolesterolista. Siksi on kivempi tehdä ohjeista kuitupitoisempia ja vähärasvaisempia kuin mitä ohjeessa lukee. Mielestäni suomalaiset kopioivat ohjeita aina liiaksi sanasta sanaan. Siispä tuli mieleen, että voisitko joskus laittaa viereen vaikka vaihtoehdon siitä, että miten voi tehdä keveämmän version kyseisestä ohjeesta, vaikkapa näin:
Pohja:
2 ½ dl vehnäjauhoja (terveellisempi vaihtoehto: korvaa yksi dl vehnäjauhoja sämpyläjauhoilla, näin saat kolmea eri jauhoa samaan pohjaan)
1 dl ruisjauhoja
1 dl emmental-juustoraastetta (terveellisempi vaihtoehto: emmentalraaste 15%)
150 g margariinia (terveellisempi vaihtoehto: puolet juoksevaa kasvisrasvasekoitetta)
½ dl vettä
Täyte:
1 sipuli
1 ½ dl persiljaa
100 g kylmäsavuporoa
100 g palvikinkkua
3 munaa (terveellisempi vaihtoehto: yksi kananmuna riittää hyydyttämään, jos lisää taikinaan juustoraasteen)
120 g smetanaa (terveellisempi vaihtoehto: 6% kermaviili)
2 dl ruokakermaa (terveellisempi vaihtoehto: voi korvata toisella kermaviilillä tai laittaa vaikka kevyttuorejuuston tämän tilalle, toisaalta smetanan ja ruokakerman voi kokonaisuudessaan korvata vain yhdellä kermaviilillä tai tuorejuustolla)
2 dl emmental-juustoraastetta (kevyt 15% emmentaljuusto)
mustapippuria
150-200 g leipäjuustoa (terveellisempi vaihtoehto: kevyt leipäjuusto)
Toki tässä tulee huomata se, että se mikä on kevyt, ei välttämättä ole rasvakoostumukseltaan tosiaan hyvä (liikaa kovetettuja kasvisrasvoja tms.). Sinänsä liputan siis oikeiden aineiden (voin ja kerman) puolesta!
Mutta noilla ohjeilla olen saanut aina muutettua piirakkaohjeet astetta terveellisempään suuntaan ja aina on tullut kiitosta ja kysytty ohjetta piirakoihin, eli maussa mitään kevytmakua ei ole selvästikään havaittu. Parsakaali-purjo-fetapiirakasta on tullut erityisti lihansyöjämiesten kasvisruokaherkku, eivät ole jätkät tienneet, että ovat syöneet kevennettyä herkkua kuitupitoisella pohjalla. 🙂
Aina kevytversio ei siis tarkoita sitä, että maku jää keittiöön.
Kiitos vielä kerran idearikkaista resepteistäsi!
voi mikä koristelu idea!! KIITOS taas kerran!
Kiitos teille kaikille, ihanaa että jaksatte kommentoida ja piristää päivääni! En kirjoittanut tämän reseptin alustukseen tällä kertaa mitään, mutta suosittelen kyllä testaamaan. Mieheni, joka on pilalle hemmoteltu ja väittää kaikkien suolaisten piirakoiden maistuvan lähes samalta (pöh, ei oo totta!) kehui kerrankin vuolaasti. 😉 Juuston kanssa kannattaa huomioida, että kuvioita tehdessä osa juustosta menee hukkaan eli jos haluaa paljon juustosattumia, kannattaa varata parikin pakettia. Tai sitten leikkaa juuston vaikka kolmioiksi, jolloin saa hyödynnettyä kaiken.
Mielestäni Hannalla oli kiva idea lakkahillosta. Itse miellän lakat enemmän makeisiin leivonnaisiin, mutta ne olisivat kyllä kuin piste i:n päälle Lappi-teeman kannalta. 🙂
Mia: itseltäni yhtä vilpitön kiitos sinulle tästä lämpimästä palautteesta!
Kuulostaapa tosi hyvältä ohjeelta syksyn pimeneviin iltoihin. Olen myös itse tehnyt samantyyppistä poropiirakkaa ja tarjonnut sen seurana lakkahilloa. On ihana makuyhdistelmä, suosittelen kokeilemaan.
Moikka!
Olen ollut jo kauan hiljainen lukija & reseptiesi käyttäjä. Ajattelin nyt tulla vihdoin kiittämään sinua monista makuelämyksistä sekä uudenlaisesta innosta & panostuksesta leivonnaisten esteettiseen ilmeeseen. Olet suuri inspiraatio minulle ja tahdon kiittää sinua näistä useista herkullisista resepteistä. (& aloitteleville kokeille loistavista kuvaohjeista!!)
Olen vinkannut blogistasi jo monelle tuttavalleni ja nyt kun perustin oman blogini (ekoaiheisiin liittyvän) linkitän blogisi listalle (kunhan opin :D), jotta mahdollisimman moni muukin löytää tiensä tänne!
Tämä on ihan vilpitön ja suuri KIITOS sinulle! 🙂
Ihanaa….taas yksi uusi ehdokas omien 50-vuotis juhlien tarjoilupöytään.Samoin tuo vadelmakinuski kakku. 😀 Kiitos
Tää kuulostaa ja näyttää niin herkulta!! Nams!! =)
Ihana idea noi sydänjuustot! Menee kokeiluun!
juuri jotain uutta etsinkin kokeiluun ja tämä tuli kuin tilauksesta kun meillä muut nirsoilee sienien (joita itse rakastan) ja kalankin suhteen niin tämä sopii meille loistavasti.
Moi! Todella herkullisen kuuloinen ohje! Taidan tehdä tätä kaasojen ja bestmanin ”kylvetysiltaan” 🙂
Varmasti hyvää! Täytyykin tehdä viikonloppuna!Kiitos taas ohjeesta!
Kiitos ihanista ohjeista ja ideoista taas kerran 🙂
Miehelläni on perjantaina synttärit ja aion käyttää viimeisimpiä ohjeitasi. Kinuskiseen kakkuun käytän vadelmien asemasta lakkoja, nam…nam !
Ja suolaiseksi tarjottavaksi tuli tämä poro-kinnkupiirakka, joka koristellaan leipäjuustosta tehdyillä sydämillä. Sehän on kuin piste i:n päälle 🙂
Oii, ihana idea tuo leipäjuuston käyttö tällaisessa piirakassa! Tämä menee varmasti testiin, näyttää niiin herkulta. 🙂
Hei ja iso kiitos tästä ohjeesta. Minulla on puolikas leipäjuusto juuri odottamassa jääkaapissa uutta käyttöä, kun sunnuntain juhlilta jäi. En vielä äsken tiennyt, että mitä sille tekisin huomenna, mutta nytpä tiedän. Tämä piirakka on varmasti todella hyvää. Vielä kerran ihanaiset kiitokset sinulle, kun ratkaisit jälleen kerran ylijäämäruokiin liittyvän ongelmani. 🙂