lanttulaatikko

Muita laatikoita meidän joulupöydästämme ei löydy (kukaan ei niistä oikein välitä), mutta lanttulaatikko on ehdoton – ainakin minun ja Kinuskiemon mielestä. Lanttulaatikon valmistaminen on aina ollut äidin tehtävä. Joskus olen seurannut vierestä, mutta tänä vuonna tein laatikon ensimmäistä kertaa alusta asti itse – tarkoin äidin ohjetta seuraten. Laatikon voi hyvin tehdä pakastimeen valmiiksi ja näin meillä onkin yleensä toimittu. Laatikko toki säilyy hyvin myös jääkaapissa.

Kinuskiemon lanttulaatikko

4 kappaletta

Lanttusose:
1,5 kg lanttua
5 dl vettä
2 tl suolaa

Lisäksi:
2 dl kevytkermaa
2 dl korppujauhoja (tarvittaessa gluteenittomia)
25 g voita
1 ¼ dl siirappia
1 tl valkopippuria
1 tl muskottipähkinää
1 ½ tl inkivääriä
1 muna

Pinnalle:
korppujauhoja
n. 30 g voita


Kuori ja leikkaa lantut melko pieniksi paloiksi, jotta keittoaika lyhenee. Laita palat kattilaan yhdessä veden ja suolan kanssa. Keitä hiljalleen kannen alla noin 1,5 tuntia, kunnes lantut ovat pehmenneet. Kääntele välillä.

Jos kaikki vesi ei ehdi haihtua keittämisen aikana, sitä ei tarvitse valuttaa. Survo lantut sauvasekoittimella soseeksi.

Sekoita lanttusoseen joukkoon muut aineet. Voitele pienet alumiinivuoat. Annostele seos vuokiin. Ripottele päälle korppujauhoja. Painele pintaan lusikalla kuvioita. Lisää päälle voinokareita.

Jos käytät alumiinivuokia, laita ne pellin päälle (vuoista voi valua rasvaa uuniin). Paista 165 asteessa noin tunti. Laita tämän jälkeen uuni pois päältä ja anna vuokien olla vielä jonkin aikaa jälkilämmössä.