06.08.2017   2 kommenttia Kategoria: Muut suolapalat,  Suolaiset piirakat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön

Lanttukukko


Kesääni on leimannut erilaisten perinnereseptien kokeilu – tätä satoa tulette näkemään blogissa elokuun aikana. Pohjoiskarjalaisen perinneruoan, lanttukukon, saloihin sain perehtyä anopin taitavassa ohjauksessa. Tässä resepti siis siten, kun se on mieheni suvussa totuttu valmistamaan. Yhtä oikeaa tapaa ei ole olemassa, vaan jokaisella suvulla on omat perinteensä. Tätäkin kukkoa on valmistettu sukupolvelta toiselle periytyneiden oppien pohjalta. Tallentamalla reseptin ylös voin olla viemässä viestikapulaa eteenpäin.

Ennen vanhaan ruoat ja leivonnaiset ovat syntyneet näppituntumalta. Kokenut tekijä tietää, mitä ”käteen sopiva taikina” tarkoittaa. Tähän luottavat myös vanhat leivontakirjat, joiden ympäripyöreät ilmaisut tuntuvat jättävän nykyajan leipurin suorastaan heitteille. 😉 Anoppikin laittaa aina leivonnaisiinsa ainekset ”huntturissa”. Vaati nopeita refleksejä ehättää joka välissä vaa’an ja mittakuppien kanssa väliin, jotta sain määrät talteen! Yhteisen leipomisen jälkeen tein vielä yhden kukon ihan alusta lähtien itse, jotta sain varman tuntuman reseptiin.

Perinteinen kukko sisältää lihan ohella lanttua tai perunaa. Minusta lanttukukko on kuningas, mutta perunaversiollakin on kannattajansa. Nimenomaan lanttukukko on kuitenkin se miehen suvussa kulkenut kukko. Lanttujen esikypsennys ei ole välttämätöntä, mutta kuori pysyy helpommin ehjänä, kun lantut ovat pehmeämpiä.

Yleensä tämä ohje on tehty kaksinkertaisena, jolloin siitä tulee lähes pellin kokoinen ja syötävää riittää isollekin köörille. Kukko syödään leikkaamalla se siivuiksi ja päälle sipaistaan voita. Rakenne on hajoavainen, joten minusta kukko on helpointa syödä haarukalla ja veitsellä.

Itse en ole erilaisten lihalaatujen kanssa niin tuttu, joten kirjaan tähän osin itseänikin varten muistiin, että molemmat reseptin lihat ovat myynnissä näillä nimikkeillä valmiiksi pakattuina ja paloiteltuina. Porsaan luuton kinkku on vastaavaa kuin karjalanpaistissa käytetty porsaanliha. Kylkisiivut ovat rasvaisempia ja niitä käytetään lisäämään makua ja mehevyyttä. Kukossa voi käyttää myös esimerkiksi porsaan etuselkää, josta voi itse kuorimalla erottaa rasvakerroksen, leikata sen paloiksi ja rakentaa kerrokset samaan tapaan kuin tässä neuvottu (lihaisampi alle, rasvaisempi päälle).

Taikinajuuri:
⅛ pkt hiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
225 g hiivaleipäjauhoja

Taikinaan lisäksi:
¼ pkt hiivaa
¼ dl huoneenlämpöistä vettä
¾ tl suolaa
340 g hiivaleipäjauhoja

Lanttutäyte:
600 g lanttua
1 tl suolaa

Muut täyteainekset:
450 g porsaan luutonta kinkkua
200 g porsaan kylkisiivua
1 ½ tl suolaa

Pinnalle:
voita


Tee taikinajuuri edellisenä päivänä. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon jauhot. Peitä taikinakulho liinalla ja anna olla huoneenlämmössä yön yli.

Kuori lanttu ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sekoita joukkoon suola. Kuumenna lanttuja (höyry)kattilassa, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.

Viimeistele taikina. Liuota hiiva veteen ja sekoita taikinajuuren joukkoon. Lisää suola ja loput jauhoista.

Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle ympyrän muotoiseksi levyksi. Levitä keskelle lanttuviipaleet, niiden päälle kinkku ja lopuksi rasvaisemmat kylkisiivut. Ripottele päälle suola. Käännä taikinan reunat täytteen päälle ja painele saumakohta umpeen sormilla. Käytä apuna vettä, niin saat saumakohdan suljettua tiiviimmin.

Kukon paistoaika on yhteensä 3 tuntia. Laita kukko ensin reiluun 200 asteeseen (210-220), kunnes pinta on saanut väriä (noin puoli tuntia). Ota kukko uunista, sivele pinnalle voita ja nosta kukko leivinpaperin päällä alumiinipaperin (tai tavallisen vahvan alumiinifolion päälle). Paketoi kukko folion sisään ja jatka paistamista 200 asteessa. Kun paistoaikaa on kulunut yhteensä 2 tuntia, alenna lämpö 175 asteeseen, loppuvaiheessa voi lämpötilaa vielä laskea 150 asteeseen. Paistoajan tultua täyteen laita uuni pois päältä, mutta anna kukon jäähtyä uunissa luukkua avaamatta. On tärkeää antaa kukon jäähtyä rauhassa pari tuntia, jotta kuori pehmenee.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
37 tassutusta

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin tammikuun arvontaKinuskikissan Toivepuodin tammikuun arvonnassa on palkintona kuviokaulin sydänkuviolla, sydän-tikkarimuotti, hologrammiserpentiiniä ja Wiltonin koristerakeita.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat

Kumppanit