03.08.2015   15 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Konvehdit ja makeiset
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Laktoositon valkosuklaa


valkosuklaa

Yksi asia ei lakkaa ihmetyttämästä minua: miksei mikään suklaanvalmistaja ole tarttunut ilmiselvään markkinarakoon: laktoosittoman valkosuklaan kehittelyyn. Viimeistään siinä vaiheessa, kun perustin blogin, tuli selväksi että tällaiselle tuotteelle olisi kysyntää. Valkosuklaata sisältävät reseptit sulkevat väistämättä pois osan lukijakunnasta, sillä tuota kriittistä ainesosaa ei ole mitenkään korvattavissa laktoositonta ruokavaliota ajatellen. Ekokaupat ja Punnitse & Säästä -liike myyvät riisivalkosuklaata, mutta valitettavasti se ei leivontaominaisuuksiltaan ja maultaan vedä vertoja oikealle valkosuklaalle.

Kokeilin tehdä laktoositonta valkosuklaata itse todistaakseni, että periaatteessa tämän ei pitäisi olla mikään mahdoton haaste. Valkosuklaapaketteja lukiessa voi huomata, että ainesluettelo on melko yksinkertainen. Pääraaka-aineet ovat kaakaovoi, maitojauhe ja sokeri, lisänä aromeita. Laktoosia sisältävä ”syntipukki” on siis maitojauhe. Sitä saa isommista marketeista myös laktoosittomana.

Rehellisesti on todettava, että ei tämä maun puolesta kaupan valkosuklaaseen yltänyt, mutta pinnalle tulevien mausteiden kanssa lopputuloksena oli kuitenkin varsin mukiin menevää ”korviketta”. Maku oli parempi, kun puolet kaakaovoista korvasi kookosöljyllä. Jos kuitenkin haluaa huoneenlämmössä säilyvää suklaata (esimerkiksi lahjaksi annettassa se on käytännöllistä), kannattaa suklaa temperoida. Se onnistuu vain kaakaovoista.

Vinkki: Suklaan temperoimiseen tarvitset digitaalista paistomittaria. Niitä myydään isoissa ruokakaupoissa ja tavarataloissa. Suklaan temperointi ei ole välttämätöntä, mutta silloin suklaa kannattaa säilyttää jääkaapissa. Jos suklaata ei aio temperoida, suosittelen korvaamaan puolet kaakoavoista kookosöljyllä.

Ainekset:
6 dl (n. 270 g) kaakaovoita (raasteena)
2 dl tomusokeria
4 tl vaniljauutetta
2 dl laktoositonta maitojauhetta

Pinnalle:
salmiakkirouhetta tai pakastekuivattuja marjoja


Sulata kaakaovoi kattilassa tai kuumassa vesihauteessa (hanasta laskettu kuuma vesikin riittää sulattamiseen). Lisää loput ainekset.

Jäähdytä suklaamassa kylmässä vesihauteessa 27-asteiseksi. Lämmitä uudelleen 32-asteiseksi.

Kaada suklaamassa konvehti- tai jääpalamuotteihin tai leivinpaperilla vuorattuun astiaan (19 x 19 cm). Muottien pohjalle voi ripotella salmiakkirouhetta tai kuivattuja marjoja. Levymäisen suklaan kannattaa antaa jähmettyä hetki jääkaapissa ennen salmiakin/marjojen lisäämistä. Näin ne jäävät pinnalle, eivätkä uppoa suklaan sisään.

Anna suklaa kovettua jääkaapissa muutama tunti. Irrota muoteista tai leikkaa levysuklaa annospaloiksi.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
3 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan maaliskuun arvontaMaaliskuun arvonnassa palkintona Bonne Maman -merkkisiä marmeladeja ja tahnoja sekä Städterin irtopohjavuoka. Osallistu kertomalla minulle, mikä leivonnan raaka-aine olisit ja perustele vastauksesi. :)

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat