Keksitikkarit ovat olleet yksi 2010-luvun hittileivonnaisista. Niiden suosio perustuu hauskan muodon ohella helppoon valmistustapaan ja tietenkin herkulliseen makuun. Hyvin samantapaisesta keksimassasta on kysymys näissä minileivoksissa. Sitruunarahkalla maustettu keksiseos toimii hyvin vuokaan litisteltynä ja jähmettymisen jälkeen kuutioiksi leikattuna. Lisäjujua antaa pohjaan upotetut lakritsit, jotka koristavat leikkauspintaa.

Leivosten kuorrute oli alun perin valmistettu Valion sitruuna-lakritsirahkasta. Valion lopetettua sen valmistuksen päivitin reseptiin Kick-lakritsitoffeesta tehdyn kuorrutteen. Jos joku jää kaipailemaan vanhaa ohjetta sovellettavaksi esimerkiksi toisesta rahkamausta, tässä sen sisältämät aineet: 100 g valkosuklaata ja 300 g maustettua rahkaa.

Lakritsaiset minileivokset

Vinkit:

  • Siniset karkit leikkautuvat huonosti, joten ne kannattaa säästää koristeluun. Jos ostat koristelua varten toisen pussin, voit vaihtaa sieltä tilalle muita karkkeja.
  • Leivokset voi valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä. Älä kuitenkaan säilytä sen kauempaa, sillä karkkien rakenne pehmenee useamman päivän kuluessa.

36 minileivosta

Pohja:
125 g Valio voita
200 g Valio maustettua rahkaa, sitruuna
¾ dl tomusokeria
250 g digestivekeksejä
1 ½ dl kookoshiutaleita
n. 300 g Englannin lakritsi -karkkeja

Kuorrute:
2 dl kuohukermaa
7 Kick-patukkaa

Koristelu:

Englannin lakritsi -karkkeja


Valmista kuorrutetta varten lakritsikastike edellisenä päivänä (tai varmista, että se on jääkylmää ennen vaahdotusta – muuten kastike ei vaahtoudu). Mittaa kerma kattilaan ja paloittele joukkoon Kick-patukat. Kuumenna kiehumispisteeseen ja jatka keittämistä, kunnes lakritsit ovat sulaneet kerman joukkoon. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin.

Vuoraa neliskanttinen vuoka (18 x 28 cm) leivinpaperilla.

Mittaa voi, sitruunarahka ja tomusokeri kattilaan. Kuumenna lieden keskiteholla sekoitellen, kunnes seos on tasaista. Murskaa digestivet tehosekoittimessa. Lisää voi-rahkaseokseen keksimurska, kookoshiutaleet ja Englannin lakritsit.


Painele keksimassa vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti.

Vatkaa kylmä lakritsikastike vaahdoksi. Levitä pohjan päälle. Vedä pintaan kuvioita haarukalla.

Leikkaa terävällä veitsellä napakasti painaen pieniksi paloiksi. Koristele karkeilla.

Yhteistyössä Valio

VALIO_logo_RGB53mm_12997_16