Tämä täyte on mitoitettu täytekakun kahteen väliin.
4 rkl sokeria
4 rkl perunajauhoja
5 dl kevytmaitoa
2 keltuaista
1 vaniljatanko
3 dl kuohukermaa
n. 1 dl vaniljakreemijauhetta TAI 3 liivatelehteä + 2 rkl vettä
400 g lakkoja
3 rkl sokeria
Sekoita sokeri ja perunajauhot kattilassa. Lisää joukkoon maito pienissä erissä sekoitellen. Vatkaa joukkoon keltuaiset. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisältä siemenet kattilaan. Lisää myös tangonpuolikkaat mukaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa. Poista vaniljatangon puolikkaat. Anna kiisselin jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä vaniljakastikkeen kanssa. Lisää seokseen vaniljakreemijauhetta, kunnes se on riittävän jämäkkää pohjan päälle levitettäväksi. Mikäli käytät liivatelehtiä, liota ne kylmässä vedessä ja sulata kiehuvaan veteen. Jäähdytä hetki ja sekoita sitten täytteeseen.
Sokeroi lakat. Levitä kostutetun pohjan päälle lakkoja ja vaniljatäytettä.
Hanna: Uskon, että Kinuskikissa oli kyllä tarkoittanut ohjeen annoksen käytettäväksi kakun kahteen väliin. Kinuskikissan tavaramerkki ovat muhkeat täytteet. Herkullinen paksu täyte lisää kakun maukkautta ja myös kakun kokoa ja näyttävyyttä.
Tein tämän hetki sitten ja mielestäni täytettä tuli liikaa vaikka minulla oli kakussa kaksi väliä… Joten jouduin levittämään täytettä myös kakun päälle ja reunoille. Saa nähdä minkälainen se on huomenna, kun alun perin oli ajatus laittaa vielä kinuskikuorrute kakun päälle. Mutta täyte maistui silti hyvälle.
Vanillacherry: voi harmi! Mikä edellisissä keitoksissa meni pieleen?
Aamuriemu: apua, sinun kysymyksesi oli mennyt täysin ohi silmien. Nyt lienee myöhäistä vastata. 😉 Toivottavasti selvisit haasteesta!
Vanillacherryjen keittiössä
Ohjeella syntyy tosi herkullinen täyte, mutta voi että miten vaikeaa maitopohjaisen kiisselin keittäminen oli tällä kertaa: litra maitoa humahti yhden puolikkaan kiisseliannoksen keittelyyn, ennen kuin koostumus onnistui 😀
Aamuriemu
Moikka! Jos teen taytteen, johon tulee vaniljakiisselia, niin voiko sen pakastaa (pelkan taytteen siis)? Ja olisiko parempi, etta pakastaa vain vaniljakiisselin vai voisiko sen pakastaa jo vatkatun kerman kanssa? Ja jos en kayta kreemijauhetta enka liivatetta, niin pitaisiko kiisselista tehda paksumpaa? Vai onnistuneekohan se sitten enaa ollenkaan? Kakku on suunnitteilla sunnuntaille (joten viela ehtii suunnitelmia muuttaa, tosin huomenna menen ostoksille) ja keskiviikkona pitaisi tehda jotakin alkuvalmisteluja(ainakin paistaa kakku), ettei sitten viikonloppuna tule liian kiire. Kiitos jo etukateen!
Kiitos selvennyksestä =)
SaaraP: muokkasin hieman ohjetta vaniljatangon osalta. Skaalasin ohjeen myös kahteen väliin, joten älä hämmästy, jos olet juuri leipomassa. 🙂
Kaavitaanko halkaistusta vaniljatangosta siemeniä pois vai antaako se tarpeeksi makua ihan vain halkaistuna mukaan heitettynä?
-RD-:
Sama lakka-vaniljatäyte voisi olla molemmissa väleissä. Jos kuitenkin haluat vähän ”vaihtelua”, niin tuohon vaniljatäytteeseen voisi lakan sijasta laittaa toiseen väliin esim appelsiinia, tai muuta marjaa, esim. vadelmaa. 🙂
Minun olisi tarkoitus tehdä ristiäisiin kinuskikakku ja mietin, että tekisin toiseen väliin tämän lakka-vaniljatäytteen, niin sopisiko toiseen väliin appelsiinitäyte? Vai olisiko jokin muu täyte parempi. En kuitenkaan halua sekametelisoppaa mauissa.
TOFFU: 🙂
Tää on tosi hyvä täyte tuli kakun väliin 🙂 Toi vaniljakastike on niin niin hyvää, lapset koko ajan siinä maistelemas samalla ku tein 😀 Ei ole kyllä yhtään liian makia. Ja tästä kans kiitos. Suosittelen tekeen.
Hei taas. Sain onneksi täytteen onnistumaan, kun tein kiisselin tämän ohjeen mukaan (aiempaan ohjeeseen vaadittu kerma kun loppui) ja sakeutin liivatteella.
Itseasiassa tuota aiempaa tehdessäni ensimmäinen kermavaahtoannos myös juoksettui, kun lisäsin kreemijauheen. Toiseen kokeilin sekoittaa kiisselin ensin vaahtoon ja sitten vasta jauheen, mutta lopputulos oli sama. Kokeilin myös vatkata seosta ilman tulosta…
SATUNNAINEN LEIPURI:
Harmi :-(, että vastaus tulee vasta nyt. Toisaalta apua tuohon tilanteeseen on vaikea neuvoa. Olisiko auttanut, jos rakeisen seoksen olisi vielä kylmettänyt jääkaapissa ja sitten voimakkaasti sekoittanut, mene tiedä.
Että noin sattui, ei uskoakseni johtunut vaniljakreemijauheesta. Kylmä kiisseli + kermavaahto + vaniljakreemi -yhtälön pitäisi kyllä toimia. Epäilen, että kiisseli oli kuitenkin vielä hiukan lämmintä kermavaahtoon sekoitettaessa. No, salatiedettähän tämä leipominen taitaa olla 😉
Help! Täällä myös tarvittaisiin pikaista opastusta. Olen aiemmin tehnyt tätä vaniljatäytettä hieman erilaisella kiisselin ohjeella, mutta muuten samoin ja onnistuneesti.
Tänään kuitenkin kerma-kiisseliseos juoksettui, kun lisäsin kreemijauheen…?!?
Nyt on kulhollinen rakeista mössöä kalliista aineista ja kakku pitäisi saada vielä tänään täytettyä :O
nyt on pakko kysyä tosta vaniljakreemijauheen käytöstä, kun ite käytän sitä ja laitan kerman joukkoon niin kermasta tulee ihan rakeista?missä on vika, toivottavasti vastaatte pian, on nimittäin työn alla tätä vaniljasoossia tällä hetkellä..=)
Minulla on kiisseliongelma. Kun teen kiisseliä sisältävän täytteen, se vettyy jääkaapissa seuraavaan päivään mennessä. Kakku ei oikein tahdo pysyä kasassa vettyneen täytteen takia. Näin käy myös ”välipala” marjakiisseleille. Jos kiisseliä jää ja laitan loput yöksi jääkaappiin, aamulla kiisseli on ihan vetistä. Mikä neuvoksi? Vaniljakiisselitäyte kun on mielestäni toosi hyvää.
VICTORIA:
Valkosuklaamousse ja lakkahillo on hyvä yhdistelmä. Vihreää valoa tältä suunnalta! 🙂
Hei,
ajttelin tehdä täytekakun jonka täytteeseen laittaisin lakkahillon pohjalle ja valkosuklaa moussen lakkahillon päälle.Tuleekohan liian makea?
Oliko sinulla jokin parempi ehdotus? Lakkoja kun ei ole niin pitäs tehdä täyte hillosta.
Kiitos vastauksestasi! Olen ajatellut monesti niitä greemijauheita, mutta nyt sitä on hankittava seuraavia kakkuja varten. En omistanut tuolloin, enkä vielä(kään) vaniljajauhetta, ettei vaniljasokeri ollut tietoinen valinta. Meidän k-marketista en ole ko. tuotetta bongannut, mutta varmaan saisi tilattua kauppaan. Kakusta tuli kaikista valumista huolimatta ihanan makuista, ei ollenkaan sokeritonta, kuten aiemmin kirjoitin. Laitoin lakkojen sijasta mustikoita, jotka olivat hieman kohmeisia ja sulatessaan valuttivat nestettä kakkuun, tämä ei tehnyt kakusta kuitenkaan liian vetistä.
Rasse2000: no kiva, jos ohje on nyt selkeämpi! Ja hauskaa, että vieraat tykkäsivät! 🙂
Moi Kissa… kiva kun olet selkeyttänyt ohjetta.
Mä tavasin tätä ohjetta sillon sitten niin kauan että se avautui mulle. Tein kakun portugalilaisille vieraille, ja ah kuinka ne tätä kehuivatkaan. On muuten ihanan vaniljainen maku. Kiitos Kissa ihanista ohjeista <3
Hansu: liivatteella hyydytettävät täytteet tahtovat tosiaan olla niin löysiä, että vaativat reunoja ympärilleen ennen täytteen hyytymistä. Kannattaa kokeilla tuota vaniljakreemijauheella jäykistettävää versiota. Sitä voi lapata mihin tahansa muotokakkuihin ja nopeampaa ja kätevämpää, kun ei tarvitse odotella hyytymistä. Täytteet-osiosta löytyy muitakin tällaisia vaniljakreemijauheella ryyditettäviä täyteohjeita. Jos ei omista vaniljakreemijauhetta, Blå Band -vaniljakastikejauhe käy tarkoitukseen myös. En tiedä olitko huomannut (vai oliko vaniljasokeri tietoinen valinta), mutta reseptissä tarkoitetaan vaniljajauhetta, joka on vaniljasokeria huomattavasti vahvempaa.
Hei!
Kiitos ihanista sivuista ja herkullisista ohjeista! Uskalsin kokeilla lakka-vaniljatäytettä viime kerran suklaa- ja vadelmamoussetäyte -katastrofin vuoksi. Otin ohjeen jostain blogista ja laitoin kakun väliin. No sehän oli niin löysää, (vaikka ei tullut mitään kuumennettavaa, paitsi liivatteet), että piti laittaa reunoja ympärille. (Aivan kuten tuorejuustokakuissakin). Tein levystä laivakakun, eikä sopivaa vuokaa ei ollut, joten käytin lasten puisia palikoita tukena (: Vrk:n päästä täyte oli hyydyttynyt, ah niin ihanaksi. Nyt tein tätä, kun ajattelin, että on ”tönkömpää”. Ilmeisesti en jaksanut tarpeeksi kauan odottaa vaniljakiisselin jäähtymistä (oli käden lämpöistä) ja sekoitin kerman joukkoon ja liivatteen vähän jäähtyneenä (käden lämpöisenä) ja seos oli vaniljakastikemaista, eli taas irtovuoan reunat ympärille ja jääkaappiin huomiseen asti.. Laitoin tavallista vaniljasokeria ja sit kun se valu siinä kakun päällä ja maistelin, ni se maistu aivan sokerittomalta, vaikka laitoin ainakin 2 tl kiisseliin (kermaan en yhtään) vaniljasokeria.. Taidan tehdä seuraaviksi synttäreiksi ihan kerma-rahkatäytteen, kun nää aina valuu joka suuntaan ja sit saa leikellä reunoja seuraavana päivänä, kun täyte on hyytynyt yli reunojen :D. Katsotaan mitä tästä viritelmästä tulee..(;
Eipä kestä, Sanni! 🙂
Rasse2000: hih. 🙂 Joo anteeksi vaan epäselvyys. Laitoin nuo toisensa korvaavat asiat nyt samalle riville. Voisitko kertoa, selkeytyikö asia yhtään?
Heh anteeksi tyhmyyteni mutta nyt en ymmärrä tätä ohjetta sitten yhtään. Kun vähän joka välissä on tai-sana 🙂 Onko noi ekaksi luetellut aineet niinkuin perusohje ja sitten valinnaisia on sitten vaniljatanko-kerma-yhdistelmä tahi liivate-vesiyhdistelmä (hmm siinä ei olisi sitten vaniljanmakua)
Ei sitten mene jakeluun millään.
Oi! Menee viikonloppuna kokeiluun lakkatäytekakun väliin (: Kiitos ihanista sivuista, herkullisista ohjeista ja mahtavista vaihekuvista!
Hienoa Johku! Minä tulen aina hyvälle tuulelle, kun joku kertoo jääneensä koukkuun kakkuiluun ja leipomiseen. 🙂
Kiitos hienoista ja selkeistä ohjeista. Mulla on tämän ohjeen mukaan tehty kakku liivateversiolla jääkaapissa hyytymässä (harmi, että vaniljakreemijauhe oli marketista loppu just tänään). Huomiseen jää siis kinuskikokeilu. En ole KOSKAAN aikaisemmin kinuskia tehnyt, joten hieman jännittää 🙂
Kiitokset sulle ihanan inspiroivista sivuista. Kakkujen teko on ollut mulle tähän asti pakkopullaa muutaman kerran vuodessa. kun perheenjäsenet täyttä vuosia. Mutta näihin sivuihin tutustuttuani keksin kokoajan uusia syitä tehdä kakkua tarjolle.
nipsu: kyllä toki pystyy!
Pystyykö tätä läyttämään ihan tavallisena vaniljatäytteenä kun ei vain laita lakkoja mukaan? Jos kakun toiseen väliin pistää esim jonkinlaista mansikkatäytettä niin että saisi mansikka-vanilja kakun? Kiitos taas loistavasta ohjeesta:)
Kiitos !!
Emma: lakat voi hyvin sekoittaa täytteeseenkin. Itse levitin ne täytteen alle, koska käytin pakastelakkoja, jotka olivat melkoista hilloa jo valmiiksi. Täytteeseen sekoitettuna lakat olisivat peittäneet alleen vaniljan maun ja minä halusin pitää ne erillään, jotta kumpikin maistuu. Kokonaisten (tuoreiden) lakkojen kanssa tätä sekoittumista ei tapahdu samalla tavalla.
ritu-mummi: onnea neljännestä lapsenlapsesta! Sinulla riittää aihetta kakkuihin nyt ja jatkossa. 🙂 Minulla on aikanaan lupaamani ristiäiskakkukin vielä päivittämättä, en ole unohtanut mutten ole ehtinyt… Näin äkkisältään kysyttäessä en kyllä pysty mitään loistoideoita antamaan, ideat syntyy yleensä hauduttelun tuloksena. Jossain vaiheessa minulla kyllä oli jokin hyvä idea musikkiaiheiseksi kakuksi, kun pohdin että tulisipa tilaisuus sellaisen kakun tekemiseen. En kyllä nyt tältä istumalta muista mikä se oli! Jos nyt pitäisi päättää, niin ehkä lähtisin pursottelemaan tummalla suklaalla tyyliteltyä nuottiviivastoa nuotteineen ja avaimineen. Kakku siinä ympärillä voisi olla mitä vain, marsipaania, kinuskia yms. Kukkasiakin saisi olla.
PYYHKIMÄÄN !!!!! siis tää kuola leuasta ja hups ! rinnuksilta asti. Nam, miten herkullisen tuntuinen ohje .Taas…
nyt kun mummi on saanut jo neljännen lapsenlapsen (viime la.) ja jos lapsi sukuunsa tulee niin musikaalisuutta löytyy. Ideoisitko ”joutessasi” jotain musa-aiheista täytskärii.Skittaa,nuottei tms…….
Tämä kuulostaa kyllä todella hyvältä! Ajattelin kokeilla tätä viikonlopun kakku koitokseeni, isäni syntymäpäiväkakkuseen .) Mietin vain, voisikohan tuohon vanilijatäytteeseenkin lisätä lakkoja taikka lakkahilloa?
Hannalle vielä, olitkin ehtinyt huomata eron samalla kun kirjoitin vastaustani. 🙂
Kiitos kommenteista kaikille!
minttu ja Hanna: laitan vaniljajauheesta kuvan seuraavaan ”kuukauden vinkkiin”. Kyseessä on ainakin isoissa marketeissa (esim. citymarket) myytävä tummanruskea jauhe, joka on siis käsittääkseni sitä aitoa tavaraa vaniljatangon sisältä. Sen takia sitä tarvitaan vain pieni ripaus. Vähäisen määrän takia on vaikea antaa eksaktia mittaa, riittävä vaniljaisuus kannattaa tarkistaa koemaistamalla kiisseliä. Se, mistä Hanna puhuu, on vaniljakreemijauhe. Siitä löytyy jo postaus kuukauden vinkeistä. 🙂
oho sori joo sädin jotain omaa, sorisori!! unohtakaa toi selitys!! silmät taisi taas vähän nukkua : D
minttu; en mee nyt mittää vannomaan mutta siis sillä on kai osittain ihan eritarkoitus kuin vanilija sokerilla. Se kai jotenkin sitoo esim täytteitä tai jotain. Meillä se on ainakin sellaisessa isossa purkissa 😀
naminami, ihana ohje, lakat on ihan hirveän hyviä!
Lakkahillo hillojen kuningatar ! Kivet eivät minua haittaa, mutta suuritöinen kivetön hillo, ei koskaan ehdi leivälleni, saati kakkujen väliin :D.
juu tosi hyvä tuo sisällysluettelo! Kiitos.Ja sitten kysymys tästä täytteestä: mitä on tämä vaniljajauhe ja mistä voisin sitä löytää? Onko parempaa kuin aitoa vaniljaa sisältävä vaniljasokeri?
Aivan loistava juttu tuo uusi sisällysluettelo!!
Kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeista sekä vinkeistä!