Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Taikinan kohotus

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Taikinan kohotus

23.10.2009

lokakuun_vinkki

Lokakuun vinkki

Äidiltäni opittu kikka taikinan kohottamiseen on taikinakulhon laittaminen lämpimään mikroaaltouuniin. Esilämmitä mikro laittamalla sinne hetkeksi kupillinen vettä lämpiämään. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta ”jälkilämpöön” kohoamaan.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- Helppo - 43

Kategoriat

Kuukauden vinkki

Tykkäsitkö?

(7)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (43)

KrisseRa15.2.2014 20:33

Olen aina ollut kurja pullanleipoja. Muu leivonta onnistuu, mutta pulla on järjestäänsä epäonnistunut. Ajattelin koittaa vielä kerran ja nyt käytin noita kylmäkonsteja eli hiiva n. 20 asteiseen nesteeseen ja kohotus jääkaapissa (5 h). Ja jestas kun tuli hyvää, pehmeätä ja kuohkeata pullaa. Joten kiitos vinkeistä. Käytän jatkossakin konsteja.

kissakin18.12.2012 15:20

Kyökkikissa

4.10.2012 oli Helsingin Sanomissa leipuriopettaja Jarmo Nygårdin antamia pullataikinan teko-ohjeita. ”Taikina tehdään haaleaan tai jopa kylmään maitoon. Ei siis kädenlämpöiseen, kuten ohjeissa yleensä kehotetaan. Lämmin taikina haihduttaa nestettä enemmän kuin viileä taikina, eli pullasta voi tulla liian kuiva. Lämpöinen taikina myös käyttää hiivan liian nopeasti, mikä vähentää kuohkeutta. Kun leivotaan käsin, maito saa olla noin 20-asteista. Jos taikina tehdään koneella, maidon täytyy olla vieläkin kylmempää, sillä lämpötila nousee vaivauksen aiheuttaman kitkan takia.” Suola tulee hänen mukaansa lisätä taikinaan vasta taikinanteon loppuvaiheessa. Hän myös kehottaa laittamaan valmiin taikinan peitettynä puoleksi tunniksi jääkaappiin eikä lämpimään ja peittämään pullat ennen uuniin panoa muoviliinalla. Minusta nämä ohjeet tuntuivat niin oudoilta, että päätin kokeilla. Toden totta pullat onnistuivat, ja niistä tuli ihanan pehmeitä!

Pullava20.2.2012 21:47

Kun pullataikina ei nouse
Piti kommentoida tähän vanhaan ketjuun, kun en heti löytänyt itselleni netistä apua nousemattoman pullataikinan pelastamiseksi.
Tein kokeilun ja ihmeekseni se toimi.
Pullataikinani oli kivikovaa ja mietin, että heitänkö sen paistamatta roskiin. Otin kaapista kuivahiivapussin ja sekoitin sen noin puoleen desiin jauhoja. Lämmitin sitten desin vettä ja varmistin, että se nyt on oikean lämpöistä. Lisäsin jauho-hiivaseoksen veteen vatkaten reippaasti ja tuoksusta jo huomasi, että hiiva on hereillä. Lätkäisin sitten taikinan hiivaliemen joukkoon ja aloin alustaa taikinaa uudestaan. Kovasti sai töitä tehdä, mutta lopulta limaisesta taikinamöykystä tuli oikean tuntuinen – siis pehmeä taikina. Lisäsin vielä varmuuden vuoksi pari teelusikallista leivinjauhetta. Ja niin alkoi taikinani nousemaan.
 
 

Anskuukkokki=)24.6.2010 11:48

Minun taikinani kohosi kyllä vain vähän mutta hyvää Korvapuustia tuloi Kiitos=)
T.Anskuukkokki=)

mi|a22.5.2010 21:28

tuota vois kokeilla seuraavan kerran kun rupeaa taikinaa kohottamaan =)

Kinuskikissa21.2.2010 19:50

Eveline: kuulostaa kummalliselta! anonyymi esitti hyvän teorian, voisiko johtua tuosta?

anonyymi: mielenkiintoinen vinkki, jota täytyy ehdottomasti testata! KIITOS!

anonyymi21.2.2010 19:41

Eveline: Poltitko hiivan liian kuumalla maidolla?
__
Eräässä kokkailuohjelmassa neuvottiin kohottamaan pizzataikina yön yli jääkaapissa paremman koostumuksen aikaansaamiseksi. En tietenkään malttanut olla soveltamatta vinkkiä pullataikinaan – ja siitä lähtien olen hiivataikinat aina kohottanut kylmässä, tuli nimittäin koostumukseltaan täydellisimmät korvapuustit ja mustikkapiirakkapohja koskaan. Aikaa kohotus toki vie enemmän, pari tuntia (voi siis jättää pidemmäksikin aikaa), mutta tulos on odotuksen arvoinen, ja voi myös olla kätevää tehdä taikina etukäteen, jos haluaa tarjota tuoretta pullaa kahvittelemaan tuleville ystävilleen. 🙂

Eveline9.2.2010 13:39

Missäs sitten on vika kun taikina ei nouse ? Ei lämpimässä eikä kuumassa , ei liinan alla, ei rasvan kanssa eikä ilman. Joskus pullat nousee uunissa paistaessa, mutta esim. viimeksi niistä tuli tuntien kohottamisenkin jälkeen kovia. Resepti on tavallinen suomalaisen pullan resepti.

Sandra3.12.2009 21:22

Kaikista paras kohotus tapahtuu uunissa, laittaa uunin juuri ja juuri päälle noin 50 astetta tai alle ja liinapäälle. Parhaiten kyllä kohoaa..

Katja23.11.2009 09:10

Itse olen todella kauan kohottanut taikinat jo mikrossa, mutta vasta ihan lähiaikoina luin reseptin, jossa neuvottiin laittaa mikro pienelle teholle että nopeammin kohoaa. Ja se toimi, ja tosi hyviä sämpylöitä tuliki. Saa nopeasti leivottua, jos kiire on.

Kinuskigalleria (0)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Taikinan kohotus

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Taikinan kohotus

23.10.2009

lokakuun_vinkki

Lokakuun vinkki

Äidiltäni opittu kikka taikinan kohottamiseen on taikinakulhon laittaminen lämpimään mikroaaltouuniin. Esilämmitä mikro laittamalla sinne hetkeksi kupillinen vettä lämpiämään. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta ”jälkilämpöön” kohoamaan.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- Helppo - 43

Kategoriat

Kuukauden vinkki

Tykkäsitkö?

(7)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (43)

KrisseRa15.2.2014 20:33

Olen aina ollut kurja pullanleipoja. Muu leivonta onnistuu, mutta pulla on järjestäänsä epäonnistunut. Ajattelin koittaa vielä kerran ja nyt käytin noita kylmäkonsteja eli hiiva n. 20 asteiseen nesteeseen ja kohotus jääkaapissa (5 h). Ja jestas kun tuli hyvää, pehmeätä ja kuohkeata pullaa. Joten kiitos vinkeistä. Käytän jatkossakin konsteja.

kissakin18.12.2012 15:20

Kyökkikissa

4.10.2012 oli Helsingin Sanomissa leipuriopettaja Jarmo Nygårdin antamia pullataikinan teko-ohjeita. ”Taikina tehdään haaleaan tai jopa kylmään maitoon. Ei siis kädenlämpöiseen, kuten ohjeissa yleensä kehotetaan. Lämmin taikina haihduttaa nestettä enemmän kuin viileä taikina, eli pullasta voi tulla liian kuiva. Lämpöinen taikina myös käyttää hiivan liian nopeasti, mikä vähentää kuohkeutta. Kun leivotaan käsin, maito saa olla noin 20-asteista. Jos taikina tehdään koneella, maidon täytyy olla vieläkin kylmempää, sillä lämpötila nousee vaivauksen aiheuttaman kitkan takia.” Suola tulee hänen mukaansa lisätä taikinaan vasta taikinanteon loppuvaiheessa. Hän myös kehottaa laittamaan valmiin taikinan peitettynä puoleksi tunniksi jääkaappiin eikä lämpimään ja peittämään pullat ennen uuniin panoa muoviliinalla. Minusta nämä ohjeet tuntuivat niin oudoilta, että päätin kokeilla. Toden totta pullat onnistuivat, ja niistä tuli ihanan pehmeitä!

Pullava20.2.2012 21:47

Kun pullataikina ei nouse
Piti kommentoida tähän vanhaan ketjuun, kun en heti löytänyt itselleni netistä apua nousemattoman pullataikinan pelastamiseksi.
Tein kokeilun ja ihmeekseni se toimi.
Pullataikinani oli kivikovaa ja mietin, että heitänkö sen paistamatta roskiin. Otin kaapista kuivahiivapussin ja sekoitin sen noin puoleen desiin jauhoja. Lämmitin sitten desin vettä ja varmistin, että se nyt on oikean lämpöistä. Lisäsin jauho-hiivaseoksen veteen vatkaten reippaasti ja tuoksusta jo huomasi, että hiiva on hereillä. Lätkäisin sitten taikinan hiivaliemen joukkoon ja aloin alustaa taikinaa uudestaan. Kovasti sai töitä tehdä, mutta lopulta limaisesta taikinamöykystä tuli oikean tuntuinen – siis pehmeä taikina. Lisäsin vielä varmuuden vuoksi pari teelusikallista leivinjauhetta. Ja niin alkoi taikinani nousemaan.
 
 

Anskuukkokki=)24.6.2010 11:48

Minun taikinani kohosi kyllä vain vähän mutta hyvää Korvapuustia tuloi Kiitos=)
T.Anskuukkokki=)

mi|a22.5.2010 21:28

tuota vois kokeilla seuraavan kerran kun rupeaa taikinaa kohottamaan =)

Kinuskikissa21.2.2010 19:50

Eveline: kuulostaa kummalliselta! anonyymi esitti hyvän teorian, voisiko johtua tuosta?

anonyymi: mielenkiintoinen vinkki, jota täytyy ehdottomasti testata! KIITOS!

anonyymi21.2.2010 19:41

Eveline: Poltitko hiivan liian kuumalla maidolla?
__
Eräässä kokkailuohjelmassa neuvottiin kohottamaan pizzataikina yön yli jääkaapissa paremman koostumuksen aikaansaamiseksi. En tietenkään malttanut olla soveltamatta vinkkiä pullataikinaan – ja siitä lähtien olen hiivataikinat aina kohottanut kylmässä, tuli nimittäin koostumukseltaan täydellisimmät korvapuustit ja mustikkapiirakkapohja koskaan. Aikaa kohotus toki vie enemmän, pari tuntia (voi siis jättää pidemmäksikin aikaa), mutta tulos on odotuksen arvoinen, ja voi myös olla kätevää tehdä taikina etukäteen, jos haluaa tarjota tuoretta pullaa kahvittelemaan tuleville ystävilleen. 🙂

Eveline9.2.2010 13:39

Missäs sitten on vika kun taikina ei nouse ? Ei lämpimässä eikä kuumassa , ei liinan alla, ei rasvan kanssa eikä ilman. Joskus pullat nousee uunissa paistaessa, mutta esim. viimeksi niistä tuli tuntien kohottamisenkin jälkeen kovia. Resepti on tavallinen suomalaisen pullan resepti.

Sandra3.12.2009 21:22

Kaikista paras kohotus tapahtuu uunissa, laittaa uunin juuri ja juuri päälle noin 50 astetta tai alle ja liinapäälle. Parhaiten kyllä kohoaa..

Katja23.11.2009 09:10

Itse olen todella kauan kohottanut taikinat jo mikrossa, mutta vasta ihan lähiaikoina luin reseptin, jossa neuvottiin laittaa mikro pienelle teholle että nopeammin kohoaa. Ja se toimi, ja tosi hyviä sämpylöitä tuliki. Saa nopeasti leivottua, jos kiire on.

Kinuskigalleria (0)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa