kerman_vaahdotus2_2.JPG

Helmikuun vinkki

Tämän vuoden ensimmäisessä vinkissä haluaisin tuoda esiin erilaisten kermojen eroavaisuuksia. Samalla ajattelin valaista, missä tilanteissa kermat ovat parhaimmillaan. Kiitän kermainfosta Tanjaa, joka oikeastaan avasi silmäni koko asialle. Sittemmin olen lukijoiden palautteista ja omista kokemuksista ammentanut lisää kermaviisautta.

Pahimmassa tapauksessa väärä kermavalinta voi johtaa koko leipomuksen epäonnistumiseen tai joka tapauksessa varsin erilaiseen lopputulokseen kuin reseptin laatija oli ajatellut. Jatkossa aionkin tästä syystä laittaa aina ohjeeseen suosituksen käytettävästä kermasta. Kannattaa myös noteerata kermaa vaahdotettaessa, että kermasta riippuen tilavuus vaihtelee. Se mikä toisella kermalla on riittävästi, voikin toisella kermalla olla liian vähän.

Lukijatkin saavat kommentoida, täydennän alla olevia kohtia sen mukaan.

Kuohukerma:

– Vaahtoutuu nopeasti ja muuttuu kermoista helpoimmin ”voiksi”.
– Muita kermoja herkempi yhdistettäessä johonkin lämpimään ainesosaan, esim. suklaasulaan. Seos muuttuu helposti nestemäiseksi. Suosi näissä tilanteissa muita kermoja.
– Vaahdon tilavuus vispikermaa tai Flora Vispiä pienempi. Ts. jos ohjeessa on suositeltu esimerkiksi Flora Vispiä, varaa hieman enemmän (karkeasti arvioiden n. 1/3 enemmän) kuohukermaa.
– Sopii kinuskin keittämiseen.
– Aidon kerman maku!

Flora Vispi:
– Loistava ”pursotuskerma”.
– Vaahtoutuu hitaammin ja antaa näin lisäaikaa esimerkiksi vaahtoa värjätessä.
– Ei roisku vaahdotettaessa yhtä herkästi kuin kuohukerma.
– Sisältää 20 % rasvaa: etu ja haitta. Maussa tietysti häviää kuohukermalle. Toisaalta soveltuu hyvin moussetäytteisiin, jolloin täytteistä ei tule liian raskaita, vaikka kerma olisikin pääasiallinen ainesosa.
– Luotettava esimerkiksi sekoitettaessa lämmintä ainesosaa (kuten suklaasulaa) kermavaahdon joukkoon: säilyttää täydellisesti vaahtomaisuutensa.
– Ei sovellu kinuskin keittämiseen.

Vispikerma:
– Häviää maussa kuohukermalle (teollisempi), mutta maultaan kuitenkin kermaisempi kuin Flora Vispi.
– Rasvaisuudessaan kuohukerman luokkaa.
– Lämpimien ainesosien kanssa ja vaahtoutumisnopeudeltaan Flora Vispin kaltainen.
– Ei suositella keitettäväksi.