Elokuun vinkki
Juustokakun siistit reunat ovat toki ensisijaisesti ulkonäkökysymys, mutta esimerkiksi suklaareunuksen kanssa on välttämätöntäkin, että tarttumapinta on tasainen. Alan erikoisliikkeiden myymät reunakalvot ovat tulleet monessa yhteydessä esiin blogissani. Elokuun pikkuvinkkinä halusin tarjota toisenkin toimivaksi havaitsemani keinon, johon ei tarvita mitään hankintoja ja tiskattavaltakin säästyy. Sivele irtopohjavuoan reunoille pullasudilla hieman kasviöljyä (esim. rypsiöljy). Täytä kakku normaaliin tapaan. Työnnä hyytymisen jälkeen ohut muovilasta kakun ja vuoan reunan väliin. Kierrä muovilastalla kakun ympäri: havaitset, että kakku irtoaa kuin itsestään vuoan reunoista, eikä lasta riko lainkaan kakun pintaa.
Kuvassa vasemmalla kakku heti irrottamisen jälkeen. Oikean puoleisessa kuvassa vielä vedetty reunus tasaiseksi lastanvedolla. Lopputulos ei juuri poikkea reunakalvolla aikaansaadusta.
Tämän vinkin olen saanut lukijalta, mutta blogini kommenttiviidakosta en valitettavasti päässyt enää vinkkaajan nimimerkin jäljille. Saa ilmoittautua! 🙂
Huomioithan kuitenkin, että täytteen rakenteellakin on merkitystä reunan siisteyteen. Löysähkö täyte jää epätasaisemmaksi kuin tiivis. Liivatteiden lukumäärän suunnittelu onkin aina tasapainottelua: liivatteita tulee olla riittävästi, jotta reuna jää kauniiksi ja leikatut palat pysyvät pystyssä, mutta täytteen tulee kuitenkin olla koostumukseltaan pehmeää.
itse olen käyttänyt kanssa tuota öljykikkaa, mutta muovilastaa parempi reunan ”pyöräytys”-väline on kuorrutuslasta. lasta on metallia, että pitää varoa, että ei naarmuta vuokaa, mutta koska se on ohuempi, homma sujuu kätevämmin 🙂 Olen tätä nykyä riippuvainen kuorrutuslastastani, koska se ihan oikeasti on toimiva vehje kakkujen kuorruttamisessa 🙂