pallokoristeet

Kuplakoristeiden valmistaminen on melko aikaavievää puuhaa, joskin hauskaa teille, jotka tykkäätte askartelusta. Tärkeimpinä välineinä ovat pienet ilmalla täytetyt vesi-ilmapallot ja liivatejauhe. Tekniikasta minulle vinkkasi mari-johanna, kiitokset ja terveiset siis sinne!

Ontot, läpikuultavat liivatepallot antavat paljon mahdollisuuksia. Väreillä tai kimallejauheilla sävytettynä palloista saa helmien tai kuplien näköisiä koristeita joko osana tietynlaista teemaa tai abstraktimpaa koristelua. Tekniikkaan voit tutusta myös englanninkielisen teko-ohjeen gelatin bubbles kautta ja etsimällä samalla hakusanalla muita ohjeita (suomeksi liivatekuplat tai gelatiinikuplat).

Vinkit:

  • Kannattaa hankkia vesi-ilmapalloja, joiden mukana tulee pumppu. Se helpottaa työtä huomattavasti. Vesi-ilmapalloja löydät esimerkiksi marketeista.
  • Liivateseosta voi värjätä myös pastaväreillä. Voit käyttää esimerkiksi tipan pastaväriä tummemman sävyn aikaansaamiseksi ja lisätä hohtavuutta kimallejauheella.
  • Mikäli sinulla ei ole mikroa, voit lämmittää seoksen kattilassa liedellä.
  • Kokonaan jähmettyneen liivateseoksen voi lämmittää uudelleen. Voit siis jatkaa puuhaa jopa seuraavana päivänä.
  • Veden voi maustaa aromilla tai sen tilalla voi käyttää jotain muuta nestettä, kuten mehua.
  • Liivatepallot ovat periaatteessa syötäviä, mutta eivät käytännössä maistu miltään ja rakenne on sitkeä. On myös syytä mainita, että valmistuksessa käytettäviä ilmapalloja ei ole varsinaisesti tarkoitettu elintarvikekäyttöön.
  • Ilmapallon irrotusvaihe vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Ei suositella hätähousuille! 🙂

Liivatekuplat

Ainekset / 10 kappaletta:
2 rkl vettä
1 rkl liivatejauhetta
kimallejauhetta ja/tai pastaväriä

Lisäksi:
vesi-ilmapalloja (+ pumppu)
ruokaöljyä
kakkuritilä


Pumppaa vesi-ilmapalloihin pieni määrä ilmaa riippuen siitä, minkä kokoisia kuplia haluat tehdä. Purista ilma aivan pallon kärkeen, jotta muoto pyöristyy. Tee kaksinkertainen solmu. Tuplasolmu auttaa palloja pysymään kuivatusvaiheessa paremmin pystyssä.

pallokoristeet-vaihe

Kastele sormet öljyssä ja käsittele kaikki pallot, jotta öljyä tarttuu joka kohtaan. Riittää, että öljyä tulee ohuelti, sillä muutoin liivateseos ei tartu kiinni. Sivele myös kakkuritilä öljyllä.

pallokoristeet-vaihe-6

Mittaa kuppiin vesi ja lisää liivatejauhe. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna mikrossa kuumimmalla teholla, kunnes seos kiehahtaa. Lisää kimallejauhe. Huomioi, että sävy näyttää astiassa huomattavasti tummemmalta kuin valmiissa kuplassa. Tarvittaessa voit tummentaa sävyä pastavärillä. Laita kuppi takaisin mikroon ja anna kiehahtaa uudelleen.

pallokoristeet-vaihe-2 pallokoristeet-vaihe-3

Kierittele palloa liivateseoksessa joka puolelta solmua lukuun ottamtta (ei haittaa, vaikka solmuosakin hieman sottaantuu). Pidä palloa hetken aikaa kupin yläpuolella, jotta ylimääräinen valuu pois. Voit kastaa palloa seokseen useammankin kerran saadaksesi hieman paksumman pinnan. Seos jäähtyy ja sen myötä jähmettyy vähitellen, jolloin pinnasta tulee automaattisesti paksumpi. Jos liivateseos jähmettyy liikaa, voit lämmittää sitä uudelleen.

pallokoristeet-vaihe-4 pallokoristeet-vaihe-5

Laita pallot kuivumaan ritilän päälle sopivalle etäisyydelle toisistaan. Alle kannattaa laittaa suojaksi leivinpaperi, sillä liivatetipat juuttuvat tiukasti pöytään kiinni.

pallokoristeet-vaihe-7

Anna kuplien kuivua pinnan paksuudesta riippuen vähintään muutama tunti. Kun pinta on kuivahtanut sen verran, että palloihin voi koskea pinnan tahraantumatta, ne kannattaa irrottaa ritilästä.

Ilmapallot on helpointa poistaa, kun pinta ei ole ehtinyt kuivua kovaksi, vaan on yhä hieman kumimainen. Tarkka aika riippuu siitä, miten paksu pinta on. Jos ilmapallon yrittää poistaa liian aikaisin, pinta menee ruttuun.

Leikkaa saksilla solmukohdan ympäri noin puoliväliin saakka. Vedä solmusta varovasti venyttäen ilmapallo irti. Jos ilmapallo ei meinaa irrota tai solmu putoaa sisälle, voit auttaa irtoamista sormella. Aukkoa voi suurentaa saksilla leikkaamalla, jotta sormi mahtuu sisään.

pallokoristeet-vaihe-8 pallokoristeet-vaihe-9

Koristeet säilyvät huoneenlämmössä pitkiäkin aikoja. Kiinnitä kakkuun sokerikuorrutteen avulla.