
Divaani-lehti pyysi Kinuskikissaa mukaan kakkukisaan uusimmassa numerossaan. Tästä pyynnöstä en totisesti halunnut kieltäytyä, niin mielenkiintoinen tehtäväksianto tämä oli. Jokaiselle osallistujalle annettiin yksi koti, jonka sisustukseen sopivaksi kakku tuli suunnitella. Itse sain kodin, jonka kalusteissa oli runsaasti patinoitunutta pintaa ja vastapainona hersyvän näyttäviä ja värikkäitä kuoseja. Huomioni kiinnittyi erityisesti olohuoneen sohvan kukkeaan tyynyyn. Tyynynpäällinen muodostui pienistä kangastilkuista, jotka limittäin aseteltuina olivat kuin yksi iso kukka. Hehkuttelin heti, että sama ideahan toimisi täydellisesti marsipaanista! Ja näin tyynystä tuli minun kilpailukakkuni.
Tekniikkanahan tuo on hyvin yksinkertainen. Kukkakuvion muodostamiseen tarvitaan vain muutama ympyrämuotti. Kuvio on näyttävä myös ilman pikeeriä, mutta se toki täydentää koristelun. Tässä värit on poimittu suoraan tyynystä, mutta niitä vaihdellen syntyy hyvin erilaisia tunnelmia. Käytä lempivärejäsi tai poimi värit vuodenajan mukaan. Eri värejä voisi käyttää myös niin, että sävy vaihtuu asteittain keskeltä reunoille.
Kakku on kuorrutettu vaahtokarkin makuisella kaulintamassalla. Erillistä kuorrutetta ei välttämättä tarvita, jos ”tilkut” asettelee peittämään koko kakun. Tässä marsipaanikuviot peittävät vain osan kakun reunoista. Jotta kuorrutteen määrä ei muodostu liialliseksi, kannattaa marsipaani kaulia ohueksi.
Kanssakisaajien upeat kakut ja äänestysohjeet löydät uusimmasta Divaanista!
Vinkki: Elintarvikekäyttöön tarkoitettua ruusuvettä saa etnisistä ruokakaupoista ja ekokaupoista. (Päivitys 18.7.2016: Ruusuvettä saa myös Kinuskikissan Toivepuodista !)
Ruusuvesi-vanilja-mansikkakakku
Pohja:
aito suklaakakkupohja
Kostutus:
2 dl mansikkaista kivennäisvettä
Ruusuinen mansikkatäyte:
7 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
500 g Valio Vanilla -vaniljakastiketta
1 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 rkl ruusuvettä
4 dl mansikkasosetta (tuoreista tai pakastemansikoista)
Kuorrutus:
1 dl kermaa
500 g kaulintamassaa
Koristelu:
eri värisiä marsipaaneja
pikeeriä
Valmista suklaakakkupohja erillisen ohjeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä ja leikkaa se kolmeen osaan.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaniljakastike, sokerit ja ruusuvesi.
Kuumenna pari desilitraa mansikkasoseesta kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Yhdistä lopun soseen kanssa. Sekoita liivatesose täytteeseen. Anna täytteen olla hetken aikaa jääkaapissa, jotta se muuttuu hieman paksummaksi.
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Laita vuokaan yksi pohjalevy ja kostuta kivennäisvedellä. Kaada päälle puolet täytteestä. Nosta päälle seuraava pohja ja kostuta. Kaada vuokaan loput täytteestä. Laita kanneksi viimeinen pohja ja kostuta.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa 3 tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä kakun päälle tasaiseksi tarttumapinnaksi kuorrutteelle.
Kuorruta kakku kaulintamassalla (kts. erillinen ohje kaulittavalla massalla kuorruttamisesta).
Kauli eri värisiä marsipaaneja ohuiksi levyiksi. Ota kuvioita ympyrämuoteilla ja asettele limittäin kakun pinnalle. Laita ensin isoja ympyröitä kakun reunoille ja pienennä kokoa vähitellen kakun keskiosaa kohti. Reunusta kuviot pikeerillä.
Kuinka monelle hengelle kakku on tuolla ohjeella?
Hei! Divaani-lehteä selasin kirjastossa ja tulikin vastaan tutunnäköinen kakku. Heti tunnistin sinun kakkusi, niiden kahden muun joukossa. Kotona etsin tämän sivun. Olin sen jotenkin aikaisemmin missannut. Yritin etsiä äänestyslinkkiä ja löysin sen vain tuolta alempaa Kinuskiemon kommentista.
Minun ääneni sait helposti, kaunis, pirteä ja erilainen kakku. Ja kisaan piti olla KEKSELIÄS. Sehän juurikin on sinun tavaramerkki.
Kai mä nyt uskallan sen linkin tähän perään laittaa, niin on lähempänä , jos joku muukin on vielä äänestämättä.
http://www.divaaniblogit.fi/aanesta-ihanin-kakku
Kiitti kaikille kommenteista! 🙂 Ruusuvedessä on tosiaan eksotiikkaa, joidenkin mielestä ehkä liikaakin. 🙂 Arvuuttelin reseptin kanssa pitkään ruusuveden määrää. Halusin kuitenkin aromista selkeästi tunnistettavan, jotta ”ruusuisuus” ei jäisi vain nimelliseksi. Määrää voi vähentää, jos kokeilee ruusuvettä ensimmäistä kertaa ja vasta totuttelee makuun. Lasten makuun ruusu ei välttämättä ole, joten sen voi jättää myös kokonaan pois. Kyselitte korvaajaa ruusuvedelle; suoraa vastinetta on vaikea löytää. Jos jotain muuta aromia haluaa, sitruunamehu voisi tuoda ainakin pirteyttä ja hapokkuuta (tosin sokeria voi tarvita hieman lisää). Iloinen uutinen teille, jotka ette etsinöistä huolimatta löytäneet ruusuvettä kaupoista, bongasin sitä Ruohonjuuren verkkokaupasta:
http://kauppa.ruohonjuuri.fi/ruusuvesi/STEEN-560073386925/dp
HUKKAEMO:
Ruusuvesi on erikoinen mauste, joka jakaa hyvinkin mielipiteitä. Jos haluaa maistella, miltä ruusu maistuu, niin ruusuvesi täytteessä vie maun äärelle. Ei tule ihan tavanomainen täytekakku tällä täytteellä, eksotiikkaa ja ruusutarhan tunnelmaa kylläkin. Tähän kakkuun Kinuskikissa päätti ottaa ruusuveden mukaan maistelijoiden arvailtavaksi. Jos johonkin, niin juuri tähän, kukkakakkuun!
Ei uponnut nyt sinun pöytäseurueellesi. Ehkä vähemmän ”ruusua” ensi kerralla. Ja pieni varoitus vieraille, että tarjolla on makumatka ruusupuutarhaan! 🙂
Tein tämän ohjeen mukaan kakun viikonlopuksi. Pohja on erinomaisen loistava. Täytteen tein myös täysin ohjeen mukaan. Sain siitä kommentin luottomakutuomarilta, tyttäreltäni, että oli kuin olisi hajuvettä syönyt. 🙂 ja herkkusuu-mieheni jätti syömättä ja kohtelias vieras sanoi, että ”kyllähän tätä syö ennen kuin selkäänsä ottaa”. Ensi kerralla vähennän ruusuveden määrää. Oli tuo 4 rkl omastakin mielestäni liian paljon.
Muuten kakku oli kivan näköinen ja pohja siis todella loistava. 🙂
Muumimamma mietti tuossa aikaisemmin, kärsiikö maku, jos ruusuveden jättää pois. Tein tämän ihanan väriläiskän viikonloppuna ilman ruusuvettä, koska en sitä kovasta yrityksestä huolimatta mistään käsiini saanut. Mun mielestä täytteen maku jäi hieman pliisuksi. Nimenomaan tuntui siltä, että siitä puuttui jotain. Seuraavan kerran, kun alan kakkua väkertämään, pidän huolta, että ruusuvettä on kaapissani, vaikka sitä täytyisi etsiä maailman ääristä! Kakku sai kyllä kovasti kiitosta ja oli ihanan pirteän näköinen!
TÄÄ-HAIKURI:
Näköjään Kinuskikissa on nyt laittanut etusivulle linkin Divaani-lehden äänestykseen.
Jos tältä sivulta etsit äänestyslinkkiä, niin annan sen tässä :
http://www.divaaniblogit.fi/aanesta-ihanin-kakku
”Omiesi puolta”, tarkoitat siis tavallisia bloggaajia? Kisaamassa ammattilaisten, mestarien, kanssa! 🙂
Hei Kinuskikissa:
missä on DIVAANI-lehden äänestyslinkki? Pidä nyt sen verran omiesi puolta, että tarjoat meille helpon oikotien suoraan Kinuskikissan sivuilta. Kiitos ja onnea 🙂
Minäkään en harmikseni saanut ruusuvettä, vaikka puolen tusinaa kauppaa kävin läpi. Teen kakun tänään ja jään siis ilman kyseistä makua -harmillista! Onneksi mansikka ja vanilja ovat taattuja herkkuja!
Hieno kakku:) Voiko ruusuveden korvata jollain? tai meneekö maku kokonaan, jos sen jättää pois?
Todella hieno kakku! Onnea kisaan. 🙂
Yksi sana: UPEA <3
Kiitos kikka61! Pitäs lukee tarkemmin kui hyppäsinkin ton kohan yli.
Mikä mainio vappukakku tai vaikka lastenjuhlien suosikki! Tuskin on edes kauhean vaikea tehdä, varsinkin jos jättää valkoiset ääriviivapursotukset pois.
Tofferiina
Onnea kisaan.Ihanan pirteän ja raikkaan näköinen kakku…jotenkin tämä enteilee jo tulevaa kevättä ja kesää…Tätä koristeluideaa täytyy kokeillla,on se niin nätti:)
Upea kakku! Hienosti keksitty idea. Täytynee ostaa myös tuo lehti mistä kerroit.
Aivan ihanan näköinen! Onnea kisaan : )
Moi Martsa. Kinuskikissa olikin laittanut tohon ohjeosioon kohdan , missä mainittiin mistä saa ruusuvettä mikä on tarkoitettu elintarvikekäyttöön.Sitä itsekin mietin, että mistähän sitä saa.
Vinkki: Elintarvikekäyttöön tarkoitettua ruusuvettä saa etnisistä ruokakaupoista ja ekokaupoista.
Mistäs tuollaista ruusuvettä voi ostaa?
Vanillacherryjen keittiössä
Aivan erään ystäväni näköinen kakku! Nuo värit, ja voisin kuvitella että makukin olisi hänen mieleensä! Toivottavasti saan joskus sauman tehdä tätä hänelle 🙂
Ou jee! Taas tuli viikonlopuksi mielenkiintoista tekemistä. Koita tässä nyt sitten hoitaa painonhallintaa… Menestystä kisaan!
AI NIIN.PITI VIELÄ KIRJOITTAA ETTÄ ONNEA KISAAN!
AIVAN IHANA KAKKU! MITKÄ VÄRIT! HIENOSTI OLET SAANUT
PURSOTETTUA NOI REUNAT VALKOISELLA, NIIN TASAISESTI.
KIITOS OHJEESTA!
Ihana kakku! Onnea kisaan. Nyt tekee kyllä mieli tehdä tällainen, ainakin yrittää 🙂
Kuinka hauska ja värikäs! Oikein ilopilleri kevätkakku. 😀 Onnea kisaan!
voi miten ihana 🙂 Tällaisesta värien ilottelusta tulee väkisin hyvälle tuulelle!!
Sydämellinen kiitos, papanmummi! 🙂
papanmummi
onpas ihana väriläiskä tämä kakku…nam nam…niin keväisen värikäs…Onnea kisaan 🙂