Siskoni oli tehnyt taannoisille kesteille kasvisvoileipäkakkua. En ollut moista koskaan aiemmin maistanut saati itse tehnyt. Oli yllätys kuulla kakkua jo maisteltuamme, että se ei sisältänyt lainkaan lihaa/kalaa – en ollut havainnut niiden puuttumista. Arvatahan sen saattaa, että seuraavaksi olin jo itse tekemässä samaa kakkua. Blogissakin oli huutava aukko kasvisvoileipäkakun kohdalla, joten pitihän resepti saada tännekin. Muutaman erilaisen version jälkeen päädyin kokeiluissani tähän, mielestäni mukavan raikkaaseen lopputulokseen.
Alkuperäinen resepti on julkaistu toukokuussa 2009. Julkaisen reseptin nyt uudelleen, sillä tein siihen pieniä muutoksia ja päivitin samalla valokuvan.
Juusto-kasvisvoileipäkakku
Vinkki: Kuvan kakku on tehty kaksinkertaisena annoksena, jolloin se riittää isompiinkin juhliin.
15 hengen kakku
Pohja
16 isoa viipaletta täysjyväpaahtoleipää
Feta-paprikatäyte:
(kahteen väliin)
100 g feta/salaattijuustoa
½ pienestä punasipulista
1 ½ dl hienonnettua rucolaa
1 punainen paprika
1 dl aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
200 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g smetanaa
mustapippuria
Kurkku-valkosipulitäyte:
(yhteen väliin)
20 cm pala tuorekurkkua
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2-3 valkosipulinkynttä
Kostutus:
1 ½ rkl sitruunamehua
1 ¼ dl vettä
Kuorrutus:
200 g yrttituorejuustoa
tilkka maitoa
Koristeluun esimerkiksi:
kurkkua
jääsalaattia
punasipulirenkaita
kirsikkatomaatteja
fetakuutioita
oliivirenkaita
basilikaa
Raasta aluksi kurkku-valkosipulitäytteen tuorekurkku ja laita se siivilään valumaan. Valuta myös aurinkokuivatuista tomaateista suurin osa öljystä pois.
Hienonna feta/salaattijuusto, punasipuli ja rucola. Leikkaa paprika kuutioiksi. Aurinkokuivatut tomaatit voit leikata pienempiin paloihin, jos suikaleet ovat isoja. Yhdistä kaikki feta-paprikatäytteen ainekset keskenään.
Valmista toinen täyte yhdistämällä kurkkuraaste ja tuorejuusto keskenään. Murskaa joukkoon valkosipulinkynnet.
Leikkaa paahtoleivistä reunat ohuelti pois. Purista kostukkeen sitruunamehu ja yhdistä veden kanssa. Aseta neljä leipäviipaletta tiiviisti vierekkäin tarjoilulautaselle. Kostuta sitruunavedellä. Levitä päälle puolet feta-paprikatäytteestä.
Laita päälle toinen kerros paahtoleipiä ja kostuta. Levitä tähän väliin kurkku-valkosipulitäyte. Laita päälle taas neljä paahtoleipää, kostuta ja levitä loput feta-paprikatäytteestä. Laita päällimäiseksi kerros leipiä ja kostuta. Suojaa kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa mieluiten yön yli.
Ohenna kuorrutteen tuorejuustoa tarvittaessa maidolla, jotta se on helpompi levittää. Peitä tuorejuustolla kakun reunat.
Leikkaa kurkusta ohuita siivuja ja tee niihin kukkamuotilla aukkoja. Koristele siivuilla kakun reunat. Peitä päällinen jääsalaatin lehdillä ja muilla mainituilla aineksilla. Viimeistele kurkkukukkasilla.
mari-johanna ❤️😊👍
mari-johanna
Samoissa juhlissa missä pääsin poro täytettä maistelemaan, oli myös tarjolla tämä feta kasvis voikkari.
Tämän tiesin jo hitiksi kun olen sen niin monesti omiin juhliimme tehnyt, mutta nyt sitä taas uuden väen kanssa pisteltiin suuhumme ja kaikki vallan vain kehuivat.
Takuu varmaa tuotantoa piirissä kuin piirissä!!
Kiitos Mari-Johanna ja kinuskiemo! <3
nalamuru
Mira: Minä tekisin kolminkertaisena tässä kun on ohjeessa sanottu olevan 12 hengen kakku niin sitten riittäisi ainakin 36 hengelle. Toki tämäkin riippuu onko pöydässä muita voileipäkakku makuja jos tämä ainoa kakku niin silloin tekisin ainakin suosiolla isomman, jos taas muita makuja tai muita suolaisia tarjolla niin voi pienempikin määrä riittää.
Hei. Aion tehdä tätä kasvisvoileipäkakkua tyttäreni ylioppilasjuhliin. Teen kakun suorakulmion muotoon. Kannattaako kakku tehdä kaksin- vai kolminkertaisena, kun vieraita on nelisenkymmentä?
Eveliina: Mari-johannan tapaan ajattelisin minäkin vain korvata valkosipulin jollain sopivammalla. Mari-johannan hyvä ehdotus, pieneksi silputtu purjosipuli, varmasti toimisi. Tai ruohosipulisilppu, vähän purjoa värikkäämpi vaihtoehto. Samoin silputtu tilli tai jokin muu mieluisa yrtti antaisivat maukkautta ja raikastaisivat täytettä. Kivoja korvaajia kaikki! Hyvää tulee! 🙂
mari-johanna
Evelina: Miltä kuulostaisi, jos vaihtaisit valkosipulin esim. purjoon?
Itse ajattelin, ettei sitä välttämättä koko täytettä tatvitse vaihtaa jos vain poistaisi aineen mitä ei halua ja korvaisi sen jollakin.
Näin olen itse toiminut juuri samassa tilanteessa tätä kakkua tehdessä, kun en itsekään valkosipulista välitä, ja vieraat kiittivät!!
Tämä kakku on hyvää!!
Hei. Ystäväni pyysi tekemään tälläise. Ylioppilasjuhliin mutta ei halua valkosipulia. Mikä muu täyte sopii tuon paprika feta täytteen kaveriksi? 🙂
Kinuskikissa; kiitos 🙂
Kiitos kuvasta, pellavapaita – aivan upea lopputulos! 🙂
Kaikki odotukset ylitti voileipäkakku söpön vaaleanpunaisen pursotuksen kera 🙂 Tein punajuuri-tuorejuustoseoksen ohjeellasi, ja ideaa käytän varmasti seuraavassa kakussa reilummin.
Oli tosi herkullinen kakku 🙂 Kuva galleriassa.
Mari: voi kiitos, olipa ihana saada tällaista palautetta! Kiva, että on löytynyt suosikki, josta vielä omilla muokkauksilla on saanut hiottua täydellisen juhlakakun. 🙂
Äärimmäisen herkullinen kasvisvoileipäkakku. Tämä resepti on ollut käytössä jo viimeisen kahden vuoden aikana niin erilaisissa juhlissa kuin ihan muutenkin vaan syötävänä. Muuttelin reseptiä hieman, itse kun olen keltaisen paprikan ystävä, enkä niin pidä aurinkokuivatuista tomaateista. Jätin aurinkokuivatut tomaatit pois ja vaihdoin punaisen paprikan tilalle keltaista paprikaa. Todella hyvää on ollut. Tuplasin myös reseptin niin sain uunipellillisen kokoisen kakun, mikä oli vielä todella korkea. Tämä on ollut yksi parhaimmista voileipäkakuista koskaan.🙂
tarjaruotanen: kiitos paljon, ihanaa että laitoit kommenttia! 🙂
Taas kaivoin tämän ohjeen mukaan voileipäkakun, joka on niin suosittu ja maistuu kaikille!
KinusKilli: Minäkin odotan innolla kakkusi kuvaa Kinuskigalleriaan. Se on sivustolla helppo tapa saada kakut näytille meille kaikille Kinuskeille. Kuten mari-johanna neuvoi, kuva kannattaa tallentaa Kinuskikissan Kreikkalaisen kasvisvoileipäkakun sivulta. Se tulee silloin näkyviin etusivun galleriaan, mutta jää myös pysyvästi katsottavasti Kinuskikissan kakun sivulle. Kiva nähdä kakkusi!
mari-johanna
kinuskilli: Kävin katsomassa kakkuasi ja voi miten upea päätös upealle urakalle! 🙂 Onnea valmistumisen johdosta!
Käy ihmeessä lisäämässä kuva myös Kinuskigalleriaan, senhän voi tehdä ilman leipomon perustamista mikäli siitä et ole kiinnostunut.
Olisi meinaan kivaa nähdä herkullinen kakku myös tuolla kreikkalaisen kakun omalla sivulla! 🙂
Tämä on kyllä ihan paras voileipäkakku, kiitos tästä ohjeesta! Tätä kakkua tarjoiltiin mun valmistujaisissa ja se keräsi huimasti kehuja! Kirjoitin tästä omaan blogiini, sieltä voi halutessaan käydä kurkistamassa, millaisen koristelun mä tein kaksinkertaiseen kakkuun. 🙂
http://kaneliunelmia.blogspot.fi/2017/04/kreikkalainen-kasvisvoileipakakku-ja.html?view=magazine
Kiitos maris ja mari-johanna. 😊
mari-johanna
Maris: Minä kokeilin tätä kakkua viime kesänä pojan rippijuhliin ja sai myös silloin valtavat kiitokset kasvis valion syöjiltä. Eli kyllä, olen sun kanssa samaa mieltä, tämä on ehdottoman hyvää! 🙂
maris
En ole aiemmin perinteistä voileipäkakkua tehnyt (lukuunottamatta Kinuskikissan lohikeikausta), enkä juuri syönytkään. Siksi lähdin aika epävarmoin ottein tätä kakkua tekemään. Mutta nyt on voikkari tehty ja melkein jo syötykin, ja ihan valtavan herkullista oli!
Kiitos hyvästä ohjeesta, jota maltoin tällä kertaa myös melkein noudattaa. 🙂 Muutaman poikkeuksen tein, ja suurin niistä taisi olla kakun muoto. Eli kasasin kakun pyöreään irtopohjavuokaan (20cm). Juuri sopivasti mahtui neljä palaa leipää kuhunkin kerrokseen.
Kurkku-sipulitäytteen tuorejuustosta korvasin puolet paksulla turkkilaisella jogurtilla ja kakun kuorrutteen tein tuorejuustosta, vispikermasta ja fetajuuston murusista.
Huomattiin syöjien kanssa, että kakun maku oli parhaimmillaan parin (jopa kolmen) vuorokauden kuluttua kasaamisesta. Eli näköjään kannattaa mieluummin tehdä hyvissä ajoin kuin liian myöhään. Kuorruttamiset ja koristelut toki sitten lähempänä tarjoilua.
Helja: Kiitos, että kerroit! 🙂 Osui oikea kakku noin tärkeään tilaisuuteen. Sekä tilaisuus että myös kakku toivat pintaan muistoja, rakkaita ja arvokkaita. Hyvä mieli tuli tännekin.
Olen tehnyt tämän voileipäkakun kahdesti, ensimmäinen kerta oli harjoituskappale. Lauantaina oli tyttärentyttäreni ristiäiset, ja tämä kakku sai suuret kiitokset.Tästä tulee bravuurinumeroni, kun tarvitaan samantyyppistä tarjoilua!
Oli muuten elämäni ensimmäinen voileipäkakku. Talousopettaja-äitini pilven päällä olisi ylpeä tyttärestään, 66 vuotta sitä piti odottaa.
elmiira ja nalamuru: reseptiin lisättiin myöhemmin yksi kerros lisää, jotta saatiin vähän korkeampi kakku. Täydennän tekstiä tuon toisen täytteen osalta. Sitä tulee tosiaan kahteen väliin. Pahoittelen epäselvyyttä!
nalamuru
Elmiira: En ole itse tätä tehnyt, mutta pääsin tänä keväänä yo-juhlissa maistamaan tätä ja oli tosiaan kolmekerroksinen voileipä kakku. Näin ohjetta tutkailemallakin uskallan näin sanoa eli alinkerros feta-paprikatäytettä leipien päälle, sen päälle leivät ja kurkkutäyte ja leipäkerroksen päälle loput feta-paprikatäytteestä ja päälle vielä leipää. Ohje on tosiaan hieman epäselvä aivan kuin tuo yhden kerroksen selostus oisi jäänyt pois. Oli muuten mielestäni oikein herkullista voileipäkakkua mitä pääsin maistamaan.
Hei, tämä kakku on ilmeisesti päivitetty nelikerroksiseksi ja fetatäyte tulee siis kahteen kerrokseen (teko-ohje vähän hämää). Ihan varmuudeksi kysyn, että onko päivityksessä tuplattu fetatäytteen määrä? Olen tekemässä ensimmäistä kertaa voileipäkakkua, kiitos etukäteen 🙂
Merde: ehkä jogurteista löytyy jokin paksumpi versio, esim. kreikkalainen jogurtti tai vastaava. Tarvittaessa jogurtin voi valuttaa.
Hei. Voikohan tuon kurkku-valkosipulitäytteen tehdä niinkuin perinteisen kreikkalaisen tzazikin eli tuorejuuston tilalla käyttää jugurttia? Vai onko liian löysää?
nonnananna: hienoa kuulla, olipa tosi kivaa palautetta vierailta! Kiitos! 🙂
nonnananna
tein tätä kakkua pari vuotta sitten tyttäreni ristiäisiin ja syy oli kummitädin todella paha reuma, joka estää lihan syönnin. Kummitäti ja muut vieraat eivät uskoneet, että kakussa ei ollut yhtään lihaa. Kakku tulee olemaan tarjoilulistalla ja kauan! Käytin majoneesia kylläkin kuorrutteessa ja kakun koko oli 1,5 kertainen n. 30 hlö:n juhliin!
Hienoa Mauskis! Ja onnea uudesta aluevaltauksesta, otit haltuun uuden asian, josta on varmasti iloa sinulle ja lähipiirillesi jatkossakin. Voileipäkakuissa riittää makuja ja variaatioita loputtomiin. Nyt vaan kohti seuraavia kokeiluita! 🙂
Nitu: totta, tämä on astetta matalampi kakku, eikä yksi lisäkerros olisi varmasti haitaksi.
Tulipa ihana iltapala juhannuksen viettoon! Kriittinen raati arvosti kovasti makuja. Tein kakun neliön muotoon että mahtuisi kakkukupuun, ja ihan nätti tuli. Elämäni ensimmäinen itsetehty voileipäkakku muuten, ja tästä innostuneena kokeilen varmasti muitakin. Kiitos jälleen Kinuskikissa 🙂
Kakkuherttuatar
Tämäkin nyt vihdoin testattu, ja oli oikein maukas lopputulos! Tässä kävi sama juttu kuin kinkku-salamikakussa, että ohje on kerrosta pienempi kuin monissa muissa Kinuskikissan voileipäkakkujen ohjeissa, joten ensi kerralla tekisin yhden leipäkerroksen lisää ja fetatäytettä toisen kerroksen lisäksi. Oliivin suur ystävänä laittaisin niitä myös täytteeseenkin mukaan 😀
AME:
Kiitos kun tulit kertomaan! 🙂
Ensimmäistä kertaa tätä kakkua suunnitteleva saa rohkaisua.
Jo viidennen kerran lapsenlapsen juhliin Kreikkalainen kasvisvoileipäkakku – on ollut ja on suosittu.
Toinen voileipäkakku aina vuosittain vaihtelee.
AJOISSA:
Kinuskikissa ei ole kokeillut pakastaa tätä kakkua. Voileipäkakun pakastettavuutta on usein hankala arvioida varman päälle ilman kokeilua. Ja juhlatilanteessa kakun pitäisi tietysti olla parhaimmillaan.
Kurkku tässä kakussa se haastavin ainesosa tietysti on, kuten arvelitkin. Tosin kurkusta on neste valutettu pois, joten voisi jopa kestääkin täytteen joukossa. Joissain voileipäkakkuohjeissa täytteen aineksissa on pieniä omena-/viinirypälekuutioita ja porkkanaraastetta. Noitakin vaihtoehtoja voisi ajatella. Herneitäkin on joskus ollut täytteessä.
Hei Kinuskiemo,
kestääkö täytetty kakku pakastamisen? Lähinnä ajattelin tuota täytteen tuorekurkkua, että se voi kärsiä. mitä voisin laittaa sen tilalle? Valmistelen pojan yo-juhlia ja teen kaikki voileipäkakut ”päällysteitä” vaille valmiiksi ja pakastan ne.
MAKU:
Smetanan tilalle voisit laittaa vähärasvaista ranskankermaa. Vähempirasvaista smetanaa kyllä myös löytyy ainakin Valiolta, 23%. Real-leipä on kyllä rakenteeltaan aika tiivistä ja kovanlaista, mutta on sitä joskus voileipäkakuissa näkynyt olevan. Kinuskikissa on kuulemma itsekin joskus käyttänyt Realia.
Huomaa sojan kommentin hyvät vinkit!
sojan kotikeittiö
entä jos vaan jätät smetanan pois? tai sitten kermaviiliä? se on kyllä löysempää, mut vois toimia, tai ehkä jopa rahka/luonnonjogurtti? Leipää ei ehkä kannata kaikkea vaihtaa, mut jos vaikka yhen kerroksen laittas realia?
Päätin testata tätä kakkua ensi viikonlopun juhliin ja ohje näyttää ihanalta 🙂 Yritän kuitenkin tällä kertaa tehdä mahdollisimman kevyitä herkkuja ja mietiskelin tästäkin kevyempää vaihtoehtoa. Milläköhän smetanan voisi korvata? Tuorejuuston voi tietty vaihtaa 2%:een. Mitä luulet, millainen kakusta tulisi, jos leipänä käyttäisi täysjyvä Realia? Onkohan rakenne vähän outo voileipäkakkuun?
JANZU:
Hyvä, että tuli testattua. Nyt voit sitten tehdä varman päälle, kun H-hetki koittaa. Sitruunamehua kannattaa varmaan laittaa tuo Kinuskikissan ehdottama määrä, 1/4 dl, niin ei tule liian voimakas maku. Ja yksi pienempi valkosipuli. Hienoa, että onnistuit heti ensi kerralla. 🙂
Testasin tuota kasvisvoileipäkakkua, kun ajattelin tehdä pojan ristiäisiin. Muuten oli hyvää, mutta mun kakussa maistui liikaa sitruuna ja valkosipuli. No nytpä tietää laittaa niihin lopullisiin vähemmän noita. Valkosipulia laitoin yhden ison kynnen sijasta kaksi pientä. Sitruunavettä tuli 2dl josta sitruunan mehua oli 3/4dl. jouduin vähän soveltaa kun mun kupuihin mahtuu vain kolme leipää vierekkäin, niin leipiä tuli sitten neljä kerrosta. Paprika-fetatäytettä oli kahdessa välissä ja kurkkutäytettä yhdessä. Mutta näin niinku elämäni ensimmäiseksi voileipäkakuksi ihan ok suoritus 🙂 Kiitos Kinuskikissa jälleen kerran, sun ohjeilla uskaltaa kokeilla ihan uusia juttuja 🙂
sojan kotikeittiö
kokeile vaan, on tosi hyvää! ja maistuu ”lihansyöjillekin” =). gluteiinittomasta leivästä kun tekee, niin anna mennä vaan!
Voisikohan tätä kakkua kokeilla gluteenittomana? Minä en ole koskaan kokeillut voileipäkakun tekoa, mutta tämä ohje vaikutti niin hyvältä ja simmpeliltä, että mieli tekisi kyllä päästä testaamaan.
Upposi kuin häkä vieraisiin, nam nam! Yksi kommentti oli, ettei kukaan olisi uskonut että tämä on kasviskakku.. Niin nannaa!
BRUUSIS:
Kiitos, kun tulit kertomaan. Kinuskikissa ilahtui. 🙂
Tein ensimmäistä kertaa kasvisvoileipäkakkua ja päätin kokeilla tätä. Ajatus sitruunavedellä kostuttamisesta epäilytti sekä myöskin aurinkokuivatut tomaatit ja rucola, joista molemmista joko tykätään tai inhotaan. Kakku osoittautui kuitenkin menestykseksi, se hupeni nopeammin kuin kinkkukakku! Eräs kasvissyöjä tuli kiittämään ja kehumaan, että oli ehdottomasti paras voileipäkakku, mitä hän on ikinä maistanut! Maistoin tietysti myös itse ja kyllä oli HYVÄÄ!
Heippa Kaikki! löysin tämän reseptin viikko sitten ja päätin heti kokeilla. lasten synttärit olivat tänään mummeille ja kummeille perinteisesti ja kakku maistui! päällinen oli vähän eri mut tosi helppo tehdä, ja tämä oli myös elämäni ensimmäinen voileipäkakku! Kiitos!