15.08.2018   8 kommenttia Kategoria: Syksy,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Pähkinätön

Kolmen maun puolukkakakku


Tämä kakku syntyi tällä viikolla erikoistilauksena mieheni työpaikalle hänen vaihtaessaan duunia. Koska lähtijä oli ehtinyt tehdä 14-vuotisen uran erilaisissa ohjelmistoprojekteissa, piti läksiäiskakun päälle saada tietenkin koodia. Suklaalla koodaaminen olikin minulle uusi, epätoivoakin herättänyt tehtävä, sillä suklaalla on hankalaa tehdä pientä tekstiä. Lopulta sain kaiken mahtumaan – ja ilmeisesti bugeiltakin vältyttiin! Olisin halunnut muutakin koristelua, mutta nyt oli tilanpuutteen vuoksi tyydyttävä tähän. Koodissa muuten kerrotaan java-ohjelmointikielellä läksiäistilaisuuksien päivämäärät ja paikat.

Kakun maut valitsin hieman omapäisesti, sillä halusin kahden suklaakerroksen väliin jotain ajankohtaista ja raikasta. Puolukassa on luonnetta, mutta sen voisi korvata muillakin raikkailla marjoilla, kuten herukoilla tai vadelmilla. Palautteen perusteella makucombo oli onnistunut. Näin kolmen paksun täytekerroksen kakku on tasapainoinen yhdistelmä makeaa ja raikasta.

Lue huolella alla olevat vinkit ennen kuin lähdet leipomaan!

Vinkit:

  • Tämä kakku on tehty suorakaiteen muotoiseen reunavuokaan (18 x 28 cm), jonka koko on puolet pellillä paistettavan levykakkupohjan koosta. Kakkuun tuli kolme pohjakerrosta eli kolme puolikasta levyä (yhden puolikkaan säilöin pakastimeen). Koska täytekerrokset ovat reiluja ja kakusta tuli vuoan reunaa korkeampi, tein vuoalle jatkeen reunakalvoarkista. Myös leivinpaperia voi käyttää. Täytteet riittäisivät isompaankin vuokaan (jolloin kakusta tulisi matalampi). Esimerkiksi säädettävään neliö-reunavuokaan voit tehdä isommankin kakun, kun leikkaat pohjista kaksi ehjää palaa ja kokoat kolmannen kerroksen ylijäämäpaloista.
  • Huomaathan, että mikäli käytät pohjaa enemmän kuin ohjeessa mainittu 1,5 levypohjaa, joudut lisäämään myös kostukkeen määrää.
  • Ohjeessa mainittu Valio Vanilla -kastike on eri kuin tuote kuin Flora Vanilla, joka on vaahtoutuva kermamainen valmiste. Toistensa kaltaisissa nimissä tapahtuu helposti sekaannuksia!
  • Voit tehdä kakun myös hyydykekakkuna. Tällöin täytteet tulevat keksipohjan päälle kerroksittain. Anna jokaisen kerroksen jähmettyä jonkin aikaa ennen kuin lisäät seuraavan.

Koodarin puolukka-suklaakakku

20 hengelle

Pohja:
2 tummaa levykakkupohjaa (tarvittaessa gluteenittomana)

Kostutus:

2 ¼ dl hiilihapotettua vadelmajuomaa

Tumma suklaa -täyte:
2 ½ dl vispikermaa
250 g paksua Valio Vanilla -vaniljakastiketta
260 g tummaa suklaata

Puolukkatäyte:
5 liivatelehteä
400 g puolukoita
2 dl vispikermaa
250 g paksua Valio Vanilla -vaniljakastiketta
3 dl sokeria
½ dl vettä

Valkosuklaatäyte:
3 liivatelehteä
3 ½ dl vispikermaa
250 g paksua Valio Vanilla -vaniljakastiketta
170 g valkosuklaata
2 rkl vettä


Valmista tummat levykakkupohjat erillisen ohjeen mukaan. Minä tein pohjat gluteenittomina korvaamalla vehnäjauhot perunajauhoilla. Rakenne on tällöin hieman höttöisempi, joten pohjia kannattaa nostella varoen. Voit myös käyttää vehnäjauhojen tilalla gluteenitonta jauhoseosta, jossa on rakennetta tukevia ainesosia mukana.

Leikkaa levykakkupohjasta vuokaan sopivat kolme palaa (kts. vinkistä tarkemmin). Laita reunavuoka tarjoilulautasen päälle. Sivele reunaan kevyesti öljyä, jolloin kakku irtoaa siistimmin. Nosta ensimmäinen pohjapala vuoan pohjalle ja kostuta vadelmajuomalla.

Valmista täytteet yksitellen. Vatkaa tumma suklaa -täytteen vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljakastike. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W) tai kuumassa vesihauteessa. Sekoita suklaasula ohuena nauhana koko ajan vatkaten vaahdon joukkoon. Levitä täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa noin tunti tai kunnes pinta on hieman jähmettynyt. Peitä sitten seuraavalla pohjakerroksella ja kostuta.

Laita puolukkatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta puolukat. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljakastike, sokeri ja puolukkasose. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen. Juoksevana täyte imeytyy pohjaan, joten nosta kulho jääkaappiin ja anna seistä siellä noin tunti tai kunnes rakenne muuttuu paksummaksi. Sekoittele välillä. Kaada sitten vuokaan. Anna jähmettyä noin tunti tai kunnes pinta on hyytynyt. Peitä sitten seuraavalla pohjakerroksella ja kostuta.

Laita valkosuklaatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljakastike. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W) tai kuumassa vesihauteessa. Sekoita suklaasula ohuena nauhana koko ajan vatkaten vaahdon joukkoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen. Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia.

Irrota kakku vuoasta ensin lastan avulla ja nosta sen jälkeen reunus paikoiltaan. Tasoita reunat tarvittaessa lastalla. Koristele pinta suklaapursotuksilla tai muilla koristeilla. Katso ideoita kategorioista koristeet tai suklaakoristeet.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
7 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat