12.12.2019   107 kommenttia Kategoria: Joulu,  Juusto- ja hyydykekakut
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Munaton,  Pähkinätön

Kinuskipipari


Piparit kuuluvat joulun juhlapöytään, mutta näin isoa piparia siellä on harvemmin nähty. Tämä kakkuidea syntyi vuonna 2011, kun halusin tehdä hyydykekakun, joka näyttäisi isolta piparkakulta. Ratkaisu löytyi kinuskin makuisesta kiilteestä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein kinuskikuorrutteesta kiilteeksi sovelletun version. Kakusta tuli todella suosittu täällä blogissa. Nyt oli kuitenkin aika jalostaa ohjetta vielä himpun verran paremmaksi ja päivittää kakun kuva, joten julkaisen ohjeen uudelleen. Vanha resepti löytyy kommenteista.

Kakkuun oman inspiraationsa on antanut hauska kukan mallinen reunavuoka. Niitä löytyy pienempänä ja isompana. Tämä resepti on mitoitettu pienempään, mutta saat siitä helposti isoon vuokaan sopivan, kun tuplaat ainesten määrät.

Kakku maistuu makealta joululta. Sitä toivottelen kaikille teille lukijoille!

Vinkit:

  • Kakku sopii hyvin pakastettavaksi – kiilteineen! Ota hyvissä ajoin edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan.
  • Pieni kukkavuoka vastaa halkaisijaltaan 20-senttistä pyöreää vuokaa. Jos käytät pyöreää vuokaa, tee pipariefekti pursottamalla ”kukkakuvio”, kuten tässä kakussa.

Jouluinen kinuskikakku

  • Pohja:
  • 150 g piparkakkuja *)
  • 50 g voita
  • Piparkakkutäyte:
  • 3 liivatelehteä
  • 3 dl vispikermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 200 g vaniljarahkaa
  • 1 ½ rkl sitruunamehua
  • Kinuskikiille:
  • 1 ½ liivatelehteä
  • 1 ½ dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • Koristelu:
  • 1 dl vispikermaa
  • 1 tl sokeria
  • piparimurskaa

*) Mikäli kakun täytyy olla gluteeniton tai munaton, valitse soveltuvat piparkakut. Käytä samoja pipareita myös koristelussa.

  • Sipaise pienen reunavuoan (halkaisija n. 20 cm) sisäpintaan öljyä helpottaaksesi kakun irtoamista. Aseta vuoka kakkulautasen päälle. Murskaa piparkakut tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä piparimurskan kanssa.
  • Painele seos reunavuoan sisään tiiviisti reunoja vasten. Nosta vuoka lautasineen jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  • Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa vispikerma, fariinisokeri ja piparkakkumauste kulhoon ja vatkaa vaahdoksi.
  • Lisää joukkoon vaniljarahka. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita täytevaahtoon. Kaada täyte vuokaan ja hyydytä jääkaapissa pari tuntia ennen kiillettä.
  • Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoitellen. Kaada täytteen päälle ja hyydytä kylmässä pari tuntia.
  • Aloita kakun irrotus ujuttamalla veitsen tai ohuen lastan kärki kiilteen ja vuoan reunan välistä. Kierrä näin kakun ympäri. Älä työnnä veistä sen pidemmälle, kiilteen syvyys riittää. Nosta sitten vuoka ylös, auta sitä irtoamaan tasaisesti joka puolelta.
  • Vatkaa kerma ja sokeri löysähköksi vaahdoksi. Laita vaahto pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla (11 mm). Pursota kuviota kiilteen päälle. Viimeistele piparimuruilla.

Valmistusaika: 5 t

Vaikeusaste: Keskitaso

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
9 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan jouluarvonta



Vuoden viimeisessä arvonnassa saat valita palkinnon itse Kinuskikissan Toivepuodin uutuuksista! Palkintotuotteiden yhteenlaskettu arvo on 30 €. Lue tarkemmat ohjeet arvontasivulta.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat