Tumma limppu

Taikina:
40 g hiivaa
4 dl piimää
1 ¼ dl tummaa siirappia
1 ½ tl suolaa
1 ½ tl jauhettua pomeranssia
2 tl kuminan siemeniä
4 rkl öljyä
4 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
120 g puolukoita

Voiteluun:
1 rkl tummaa siirappia
1 rkl vettä


Murenna ja liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola, mausteet ja öljy. Sekoita jauhoja taikinaan noin 1 dl kerrallaan. Lisää lopuksi puolukat.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 45 minuuttia.

Voitele kartonkiset paistovuoat kevyesti öljyllä. Kaada taikina vuokiin. Kohota liinalla peitettynä vielä 20 minuuttia.

Sekoita siirappi ja vesi keskenään ja voitele leipien pinta siirappivedellä. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut kevyesti väriä.

Anna leipien seistä hetki vuo’issa ja kumoa sitten ritilän päälle jäähtymään.

Jos annat leivät lahjaksi, nosta ne takaisin vuokiin. Kiedo ympärille lahjanauhaa.