Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Kinuskikissa testaa: sokerimassat

7.7.2015

sokerimassatesti-2

Tämä testi oli minulle ajankohtainen vuonna 2015, kun halusin selvittää sokerimassojen eroja. Testivoittaja selvisi, mutta sokerimassan laatukysymykset jäivät senkin jälkeen kutkuttamaan niin paljon, että päätin myöhemmin kehittää kokonaan oman massan eli Kinuskikissan vaniljamassan. Siinä on mielestäni saatu yhdistettyä herkullinen maku ja massan tekniset ominaisuudet. Vaniljamassaa on helppo työstää ja se pysyy moitteettomana kakun päällä useammankin päivän ajan. Massa ei ole tarttuvaa, joten kauliessa pärjäät ilman tomusokeria. Vaniljamassa ei siis vielä ehtinyt mukaan alla olevaan testiin, mutta halukkaat voivat ostaa sitä Kinuskikissan Toivepuodista.

Testin aihe lähti liikkeelle omista kakkuprojekteistani ja tarpeesta selvittää sokerimassojen eroja. Minua on nimittäin jäänyt vaivaamaan muutamat yksittäiset kerrat, jolloin luotettavaksi oletettu sokerimassa onkin pettänyt ja sulanut kakun päällä. Testin päätavoite oli siis selvittää, kuinka hyvin eri massat kestävät ilman alle levitettävää sokerikreemiä. Oletus on, ettei alle tarvita kuin kerros kermavaahtoa tai yli jäänyttä täytettä, joiden tarkoitus on tasoittaa kakun pinta. Tähän olen myös oman ohjeistukseni perustanut. Sokerikreemin kanssa erot todennäköisesti tasoittuisivat.

Valitsin testiin kaikki käsiini saamani sokerimassat sekä yhden kaulintamassan nimellä kulkevan tuotteen, joka kuitenkin vastaa hyvin pitkälle sokerimassaa. Leivoin viisi pientä testikakkua ja täytin jokaisen puoliksi mansikkatäytteellä ja puoliksi suklaatäytteellä. Näin siis yksi kakku piti tavallaan sisällään kaksi erilaista kakkua. Testitulokset kuitenkin olivat yhdenmukaiset täytteestä riippumatta, joten se massa, joka suli kakun päällä, suli tasaisesti molempien puolien kohdalta.

sokerimassatesti

Massojen rakenteessa oli jonkin verran eroja, jotka selviävät tarkemmin alempaa löytyvästä taulukosta. Ainakin kokeneempi kuorruttaja onnistui kuitenkin kaikilla massoilla yhtä hyvin. Aloittelevan massojen käsittelijän kannattaa ehkä syynätä eroja tarkemmin.

Päähuomioni oli massan kestävyydessä kakun päällä. Myös pisteytykseni perustuu siihen. Mikä tahansa massa käy, jos kakun kuorruttaa tarjoilupäivänä. Erot alkavat tulla esiin vuorokauden sisällä. Testin kautta sain vastauksen siihen, miksi muutaman kerran kuorrute on falskannut, sillä ero oli selkeä parhaimpien ja heikoimpien massojen välillä. Käytännössä kaulintamassa ja FunCakes-sokerimassa olivat täydellisen kestäviä. Näillä massoilla kakun voi huoletta kuorruttaa jo edellisenä päivänä. Kaulintamassalle annoin täydet pisteet hyvän saatavuuden ja maun ansiosta. Heikoimmaksi lenkiksi osoittautui Dr. Oetker, jonka kohdalla massasta oli sulanut pieni lammikko kakun ympärille.

sokerimassatesti-3

Merkki Hinta
/250g
Käsiteltävyys Kestävyys Muuta Pisteet
1=heikoin
5=parhain
Renshaw
sokerimassat-2
3,5-
3,9 €
Helppo käsitellä, perusvarma tuote Vuorokauden jälkeen oli pieni määrä nestettä kertynyt kakun ympärille Ruokakaupoista saa valkoisena ja vaaleanpunaisena, enemmän värejä leivonnan erikoisliikkeissä 2
Sallinen
sokerimassat-3
2,9-
3,2 €
– Muista testimassoista poikkeava, venyväinen rakenne
– Helppo käsitellä ja nostaa kakun päälle
Suli kakun päällä hieman, kuitenkin vähemmän kuin Renshaw Värivalikoima täydentää muiden merkkien tarjontaa (vihreä, turkoosi, musta, valkoinen), saatavuus vaihtelee kaupasta riippuen 3
Dr. Oetker
sokerimassat
2,99€ Hieman lötkömpää kuin Sallinen ja Renshaw Alkoi sulaa noin vuorokaudessa, selkeä lammikko kakun ympärillä, falskasi testimassoista eniten – Pakkaus on pahvia, eikä massan väri näy pakkauksen läpi -> hankaloittaa ensiostosta
– Laaja ja hyvä värivalikoima (kirkas vihreä, sininen, pinkki ja keltainen), jonka saatavuus vaihtelee kaupasta riippuen
– Pienemmissä 100 g:n pakkauksissa myös muita värejä
1
FunCakes (banaani)
sokerimassat-4
3 € Hieman lötkömpää kuin Sallinen ja Renshaw Ei mitään sulamisen merkkejä vuorokauden sisällä – Sarja sisältää ”makumassoja”, joiden maku jakoi voimakkaasti mielipiteitä myös lasten keskuudessa
– Ei saatavissa ruokakaupoista
– Massan väri ei näy pahvipakkauksesta
4
Kaulintamassa (vaahtokarkin makuinen)
sokerimassat-5
3,75 € Testin jäykin massa, helppo asetella kakun päälle Ei mitään sulamisen merkkejä vuorokauden sisällä – Saatavissa ruokaupoista valkoisena
– Vadelman makuista saa leivontatarvikeliikkeistä, hinta kalliimpi
– Pahvipakkaus huono värillisen massan kanssa
– Ehdottomasti paras maku!
5

Kommentit (26)

Kinuskikissa17.3.2017 15:44

Reelika: sokerimassan ei kyllä pitäisi olla noin kovaa. Minullakin on muutaman kerran tullut vastaan tällainen kova massa (pari eri merkkiä, joista ainakin toisen epäilen kovettuneen vahingossa). Niin kovaa työtä jouduin tekemään kaulimisen kanssa, että kaulin katkesi (kahvaosasta).

mari-johanna17.3.2017 14:52

Reelika Montonen: Jämäkkää sokerimassaa kannattaa ennen kaulitsemista hieman muovata käsissä kuten muovailuvahaa, se yleensä pehmentää massaa kivasti. Se on ainakin minun tapani aloittaa homma ja selviytyä siitä. 🙂
Toinen mikä on hyvä muistaa niin sokerimassaa on hyvä olla aina riittävästi, silloin työ helpottuu. Kinuskikissan neuvo on että esim. 24cm kakkuun varataan 500-600g massaa.
http://www.kinuskikissa.fi/marsipaanilla-paalystaminen/
sivulta löydät kivasti tietoa massa- työskentelystä ja siellä on myös video sokerimassa kakun päällystämisestä.
Käy kurkkaamassa mikäli et ole vielä siellä käynyt. 🙂
En myöskään malta olla ohjaamatta sinua Kinuskikissan puotiin, jonne pääset helposti sivun ylälaidassa olevasta palkista vaaleansinistä kohtaa TOIVEPUOTI klikkaamalla. Siellä myydään Kinuskikissan viime keväänä suunnittelemaa vaniljamassaa. Tilaaminen on helppoa, toimitus nopeaa ja vaniljamassan työstäminen kerrassaan kätevää!
Suosittelen! 🙂

Reelika Montonen17.3.2017 07:31

Hei,

Koen vaikeaksi oikein jämäkän sokerimassan kaulimisen. Voiko sitä jotenkin hieman pehmittää ennen kaulimista? Vai onko siinä vain aina käytettävä hurjasti voimaa? En nimittäin yleensä meinaa saada kaulittua edes sen kokoista ympyrää, joka ylettyisi kakun koko päälli osan pinnalle.
– Reelika

Kinuskikissa12.8.2016 11:23

pellavapaita: minä testaisin lakukastikkeen käyttäytymistä johonkin ennen kakkua. Tee pieni annos ja kokeile valuttaa vaikka mukin reunaa pitkin. Tuohon tarkoitukseen tekisin ehkä vähän paksumman soosin, joka jähmettyisi ihan kunnolla, siis hopeatoffeeta vain vähän kermalla ohennettuna.

pellavapaita9.8.2016 11:53

Mari-Johanna, kiitos vain. Kyllä on monenlaiset juhlat yhtä putkea, ja alkaa olla päässä lakusoossit, kakkupohjat, kermat, pursotukset jne. sekaisin. Saa nähdä, mitä tulee. Otan kuvia mielelläni, jos tulee sen näköistä, että kamera kestää:) Nyt on eräs versio red velvetistä uunissa, ja jännitys keittiössä paksuntaa ilman 🙂

mari-johanna9.8.2016 07:24

Pellavapaita: itse en tuota kyseistä laku kastiketta ole tehnyt joten jätän sen käyttäytymisen arvioinnin suosiolla viisaammalla, mutta halusin vain sinun juttuja seuranneena tulla toivottamaan tsemppiä juhla valmisteluihin! Teillä todella taitaa olla isot juhlat tulossa! 🙂
Muistathan ottaa galleriaan kuvia kakuista jos suinkin ehdit, niin pääsemme osalliseksi juhliin? 🙂

pellavapaita8.8.2016 11:21

🙂 toivottavasti kastike jämähtää 🙂 En ole koskaan tehnyt noita täytteitäsi, joissa on hopeatoffeeta tms. laku-makua. Tämä on väärä osio kysyä tuota, mutta miten sinä arvelet jämähtämisen suhteen käyvän?

Kinuskikissa8.8.2016 10:48

pellavapaita: en usko, että massa on ongelma sen enempää kastikkeen kuin marjojen kannalta. Jos kastike jämähtää valutetun suklaan tavoin, niin kyllä se varmasti kestää hyvänä, jos saat säilytettyä kakun viileässä. Kuulostaapa herkulliselta!

pellavapaita8.8.2016 08:44

Kysymyksiä riittää vielä tämän viikon ajan! Tarkoitus on päällystää yksi juhlan kakuista Kinuskikissan vaniljamassalla. Päälle hopeatoffeekastike valumaan reunojen ylitse ja tuoreita marjoja koristeena. Juhlivan henkilön toive on alunperinkin ollut vadelma-teema ja tuoreet marjat. Kakkuja tulee useampia, erilaisia keskenään. Kysymys: kakkua syödään la iltapuolella. La en periaatteessa pysty enää tekemään kakuille mitään, koska ne kuljetetaan pe juhlapaikalle (jonne suht pitkä matka kotoani). Kestääkö massa sen, että lakusoossi kaadetaan kakulle jo pe? Tämä on oleellinen seikka tuon kakun kohdalla tietää 🙂 Jos aivan aivan tiukkaa on, että vasta la voisi kastikkeen kaataa päälle, niin pakko järjestää kukonlaulun aikaan itseni juhlapaikalle huseeraamaan. Kestääköhän massa sen, että koko la-päivän on kastike päällä ja tuoreet marjat? Ja mitähän tuoreet, kuivat marjat sanovat, jos alla on lakukastike? Alkavatkohan kostua, lässääntyä? Pensasmustikoita, mustaherukoita, vadelmia, isoja mansikoita halkaistuna ehkä ja kenties punaisia viinimarjoja terttuina (sokeroituina?). Voi, kunpa ehtisitte vastailla näihin pulmiini. Kiitoksia paljon jo ennalta.

pellavapaita6.8.2016 16:23

Hei, juu katsotaan kakkukuvien mahdollisuutta sitten, kun näen, millaisia tekeleitä tulee. Olen erittäin iloinen siitä, että Kinuskikissan vaniljamassa-lähetys tuli todella nopeasti matkahuollon lähellä-pakettina viereiseen kauppaan. Se tuli seuraavana päivänä tilauksestani. Ja nyt minulla on 750g eli kolme pakettia tuota massaa. Pehmeältä tuntuu ja tuoksuu vaniljalle muovinkin lävitse. Hempeän vaaleanpunaista 🙂

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa