12.04.2016   23 kommenttia

Kinuskikissa kysyy: paras ahaa-elämyksesi keittiössä?


Hei Kinuskit!

Olen kokoamassa ”parhaat vinkit” -sivua, johon kerään ratkaisuja leivonnan tuoksinassa sattuviin yleisiin kömmähdyksiin ja sudenkuoppiin. Leipomuksen epäonnistumisessa voi olla kyse pienestä, ratkaisevasta yksityiskohdasta. Yhdessä oppien niitä on mahdollista ennaltaehkäistä. Jaa siis oma niksisi ja autat samalla minua laatimaan yhä tarkempia ohjeita. 🙂

Niksi voi olla pieni, käytännönläheinen oivallus, jonka olet itse kantapään kautta oppinut tai muualta kuullut. Alla muutamia esimerkkejä omista ahaa-elämyksistäni. Kaksi parasta niksiä palkitaan Kinuskikissan huhtikuun lopulla ilmestyvällä kirjalla. Nikseistä kootaan vinkkisivu eli kaikki oppivat ja voittavat tässä kisassa. 🙂 Osallistumisaikaa on 30.4. saakka ja osallistuminen tapahtuu kommenttina tälle sivulle. Vinkkien määrää per osallistuja ei rajoiteta!

kirjat

Nyt vinkkejä kehiin! Pyytää niksiemäntä
Kinuskikissa

Vinkkiesimerkkejä


Miksi kuorrute (esimerkiksi mokkapaloissa) ei jähmettynyt?

Jos voi pääsee kuorrutetta valmistettaessa kiehahtamaan, se ei välttämättä enää jähmety uudelleen. Tällöin kuorrute jää valuvaksi jäähdyttämisestä huolimatta. Jos ohjeessa käsketään kuumentamaan ainekset tasaiseksi seokseksi, säädä lieden lämpötila sen verran alhaiseksi, että seos ei pääse kiehumaan.

Miksi kakkupohja tai muffinssit lässähtivät?

Yksi yleinen syy on se, että taikina ei ollut sisältä saakka kypsää. Vaikka pinta olisi ruskistunut ja ohjeen paistoaikaakin noudatettu, uunien tehoissa on vaihtelua. Jos taikina ei ole paistunut kunnolla, se menettää muotonsa uunista ottamisen jälkeen. Kakun keskiosa kypsyy viimeiseksi. Kokeile seuraavalla kerralla pitää leipomusta pidempään uunissa. Kypsyyden saa testattua puutikulla. Jos tikkuun tarttuu taikinaa, jatka paistamista. Älä kuitenkaan avaa uunin luukkua liian aikaisin – myös se voi aiheuttaa lässähtämisen.