12.4.2016
Hei Kinuskit!
Olen kokoamassa ”parhaat vinkit” -sivua, johon kerään ratkaisuja leivonnan tuoksinassa sattuviin yleisiin kömmähdyksiin ja sudenkuoppiin. Leipomuksen epäonnistumisessa voi olla kyse pienestä, ratkaisevasta yksityiskohdasta. Yhdessä oppien niitä on mahdollista ennaltaehkäistä. Jaa siis oma niksisi ja autat samalla minua laatimaan yhä tarkempia ohjeita. 🙂
Niksi voi olla pieni, käytännönläheinen oivallus, jonka olet itse kantapään kautta oppinut tai muualta kuullut. Alla muutamia esimerkkejä omista ahaa-elämyksistäni. Kaksi parasta niksiä palkitaan Kinuskikissan huhtikuun lopulla ilmestyvällä kirjalla. Nikseistä kootaan vinkkisivu eli kaikki oppivat ja voittavat tässä kisassa. 🙂 Osallistumisaikaa on 30.4. saakka ja osallistuminen tapahtuu kommenttina tälle sivulle. Vinkkien määrää per osallistuja ei rajoiteta!
Nyt vinkkejä kehiin! Pyytää niksiemäntä
Kinuskikissa
Miksi kuorrute (esimerkiksi mokkapaloissa) ei jähmettynyt?
Jos voi pääsee kuorrutetta valmistettaessa kiehahtamaan, se ei välttämättä enää jähmety uudelleen. Tällöin kuorrute jää valuvaksi jäähdyttämisestä huolimatta. Jos ohjeessa käsketään kuumentamaan ainekset tasaiseksi seokseksi, säädä lieden lämpötila sen verran alhaiseksi, että seos ei pääse kiehumaan.
Miksi kakkupohja tai muffinssit lässähtivät?
Yksi yleinen syy on se, että taikina ei ollut sisältä saakka kypsää. Vaikka pinta olisi ruskistunut ja ohjeen paistoaikaakin noudatettu, uunien tehoissa on vaihtelua. Jos taikina ei ole paistunut kunnolla, se menettää muotonsa uunista ottamisen jälkeen. Kakun keskiosa kypsyy viimeiseksi. Kokeile seuraavalla kerralla pitää leipomusta pidempään uunissa. Kypsyyden saa testattua puutikulla. Jos tikkuun tarttuu taikinaa, jatka paistamista. Älä kuitenkaan avaa uunin luukkua liian aikaisin – myös se voi aiheuttaa lässähtämisen.
Juuri eilen hiplasin kirjaasi kaupassa ja ajattelin vihjailla miehelleni seuraavaa merkkipäivää ajatellen kirjan sopivuudesta k.o. lahjukseksi. Voi ihme, minä en yleensä voita mitään! Kiitos!
Kiitos tuhannesti kaikille hyvien niksien jakamisesta! Toivottavasti kaikki oppivat tästä tempauksesta jotain uutta. 🙂 Nikseistä valikoitui kaksi kappaletta osaksi omaa niksilistaani. Siksi ne ansaitsevat tulla palkituiksi. Onneksi olkoon mariorvokki ja Puolisavolainen! Niksit olivat siis:
Löysän piirakkataikinan saan levitettyä vuokaan reunoja myöten teelusikan kuperalla puolella. Näin ei tarvitse tapella tarttuvan taikinan kanssa!
Tehokas apuväline pullien ja sämpylöiden kohottamisessa on iso, 15 litran muovipussi. Laita pelti pussin sisään, puhalla täyteen ilmaa ja sulje tiiviisti pussinsulkijalla. Pullea pussi ei tartu leivonnaisten pintaan kiinni.
Fetapiiras: laitan tiedon kisan voittajista alkavalla viikolla!
Heeei… Keitäs onni tässä kisassa potkaisi? 😀
Nyt olen kyllä huomioni kanssa auttamattomasti myöhässä,kun aika meni umpeen jo vappuna,mutta koska sivu on vielä auki tulen kertomaan meidän typerääkin typerämmän kömmähdyksen. Jos tämä jotakuta auttaa se on hyvä. 🙂
Tähän siis mainittakoon että olen kyllä ollut tietoinen leivinpaperin ja voipaperin eroista,mutta kuinka sitä aina joskus tekee hätäisesti hölmöjä….
Siis yleensä ainakin meillä nuo paperit säilytetään ripirinnan vierekkäin samassa laatikossa.kun otat leivinpaperia pizzan munakkaan kakun tms. Alle uuniin ole siis tarkkana,että otat todella leivinpaperia etkä voipaperia. 🙂
Voi paperi ei ole tarkoitettu kuumaan uuniin ja aiheuttaa siis sen että pizza ”jämähtää ” auttamattomasti paperiin kiinni. Voipaperia vain kylmiin tarkoituksiin ja leivinpaperia kuumaan uuniin. 🙂 Meillä vappuna jämähti pizza kiinni paperiin kun vain hätäisesti otin laatikosta paperia,eikä se sitten ollutkaan leivinpaperia vaan voipaperia.
Nyt jo hymyilyttää,silloin nälkäisenä ei! 🙂
♥ Jos ongelmia ilmenee, käänny Kinuskiyhteisön puoleen!
Harvoin on leipomiseen liittyvää ongelmaa, johon ei ratkaisua löytäisi Kinuskikissan resepteistä, reseptien ihanista kommenteista, Kinuskileipomoista tai Pulmapalstalta! Yhdessä kun pohditaan, ratkaisu ratkaisemattomaankin pulmaan kuin pulmaan löytyy alta aikayksikön 🙂
Pursotuspussissa oleva kerma muuttuu nestemäiseksi käsien lämmöstä ja pursottaminen alkaa vaikeutumaan. Itse laitan mahdollisimman paksut nahkasormikkaat käsiin ja näiden hanskojen päälle vielä kertakäyttöhanskat. Näin käsien lämpö ei saavuta kermaa kovin nopeasti. Kertakäyttöhanskat pitävät pursotukset ja hanskat puhtaina.
Miksi pullataikina ei kohonnut?
1. Syynä voi olla liian kuuma tai kylmä taikinaneste.
2. Taikinaa on vaivattu liian kauan.
3. Taikina on liian kovaa. 🙂
Miksi marengit lässähtivät?
1. Työvälineet olivat rasvaisia tai muuten epäpuhtaita.
2. Valkuaisia ei vatkattu tarpeeksi.
3. Niitä on paistettu liian vähän aikaa.
4. Uuninluukku on aukaistu liian aikaisin.
Marenki ei saa missään vaiheessa ennen kuivatusta olla tekemisissä rasvan kanssa.
Miten keksipohjasta (vaikkapa juustokakun keksimurupohja) saa suussasulavampaa ja maukkaampaa?
Lisää taikinaan hieman (esim. 1/2 dl) tomusokeria.Mausteeksi vielä kanelia. Näin saat keksipohjasta todella suussasulavan ja kaneli antaa vielä lisämakua.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5510 tähteä
Maailman paras mutakakku
2747 tähteä
Mokkapalat
2490 tähteä
Brookies
1758 tähteä
Britakakku
1457 tähteä
Voi kiitos, olipa iloinen yllätys! Kinuskikissan kirjoja ei voi koskaan olla liikaa! 😉