29.04.2008   91 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Kevyet herkut,  Leivät, sämpylät ja rieskat
Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Munaton

Kinuskiemon sämpylät


sampylaruudut1.JPG

Olen ehkä jossain yhteydessä maininnutkin, että olen häpeäkseni hirveän laiska tekemään nk. perusleivonnaisia. Motivoidun parhaiten leipomaan, kun testattavana on uusia reseptejä tai koristelutekniikoita. Tämä on sikäli harmittavaa, että mielellään sitä soisi useamminkin pullantuoksun leijailevan kodissaan. No, nyt löytyi sellainen kikka, jonka ansiosta meillä tuoksuu kerran viikossa ainakin tuore sämpylä.

Idea syntyi HerkkuKirpun inspiroimana, sillä tein taannoin hänen ohjeellaan kauraruutuja. Tuossa ohjeessa taikina kaadettiin pellille, leikattiin siinä neliöiksi ja that’s it. Päätin kokeilla samaa ”oikotietä onneen” äitini sämpyläohjeella: siis taikina levyksi pellille ja uuniin!

Vaikka paljon leivon, olen tehnyt sämpylöitä vain muutaman kerran elämässäni. Äidilläni on aina ollut mielestäni maailman parhaat sämpylät. Hän on tehnyt niitä runsaat 30 vuotta samalla ohjeella. Nyt koitti aika siirtää perimätieto seuraavalle sukupolvelle ja samalla muutamalle onnekkaalle lukijalle. 😉 Nimesinkin nämä äitini mukaan ”kinuskiemon” sämpylöiksi. 🙂 Kävi ilmi, että salaisuus piili hyvissä jauhoissa. Myllärin sämpyläjauhoissa on mukana myös rouhetta ja jyviä. Ohje on saatu pussin kyljestä.

Toki näitä voi tehdä myös ihan perinteisellä tavalla pyörittelemällä. Itselleni vain pöydän pyyhkiminen ja jauhojen pöllyttely on olevinaan niin iso vaiva, että teen mieluummin näin tai muuten en saa ryhdyttyä hommaan laisinkaan. Ihme kyllä, lopputulos ei kärsi oikaisusta ja sämpylät ovat hyvin pehmeitä. Kannattaa kuitenkin antaa taikinan nousta vielä pellillä ennen uuniin laittamista. Olen huomannut sen vaikuttavan huomattavasti kuohkeuteen. Ja minkäänlaista voitelua ei tarvita!

Itse olen suuri kuminan ystävä. Mielestäni se sopii sämpylöihin valtavan hyvin. Kannattaa siis kokeilla näinkin! Jatkossa aion testata myös valkosipulia sämpylätaikinan mausteena.

16 kappaletta

Rouheiset herkkusämpylät

Taikina:
5 dl rasvatonta maitoa
50 g hiivaa
1 rkl sokeria
½ rkl suolaa
(1 rkl kuminaa)
½ dl (oliivi)öljyä
12 dl Myllärin sämpyläjauhoseosta

00aa2.JPG

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, suola ja öljy. Sekoita jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa lopuksi kädellä, kun taikina muuttuu paksummaksi. Anna kohota liinan alla 45 minuuttia.

Levitä taikina pellille (30 x 38 cm) leivinpaperin päälle. Leikkaa levy veitsellä neliöiksi. Anna kohota liinalla peitettynä vielä 20 minuuttia.

Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Taita sämpylät leikkauskohdasta paloiksi.

sampylaruudut_vaihe0.JPG sampylaruudut_vaihe1.JPG
sampylaruudut_vaihe2.JPG sampylaruudut_vaihe3.JPG

sampylaruudut_vaihe4.JPG sampylaruudut_vaihe5.JPG

sampylaruudut_vaihe6.JPG sampylaruudut_vaihe7.JPG

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
14 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat